#ASCO2017: 3 luni, noul standard de durată pentru chimioterapie în cancerul de colon după intervenția chirurgicală

  • Medicina digitală



Rezultatele dintr-un studiu clinic prezentat la Congresul Societății Americane de Oncologie Clinică 2017 (ASCO) arată că după intervenția chirurgicală pentru cancerul de colon pozitiv la nivelul ganglionilor limfatici (stadiul III), unii pacienți pot avea nevoie doar de jumătate din standardul de chimioterapie de lungă durată (6 luni).

Noul standard implică doar 3 luni de chimioterapie.

Acest studiu a inclus peste 12.800 de pacienți și s-a observat că 3 luni de chimioterapie au fost aproape la fel de eficiente ca și 6 luni, la pacienții cu risc relativ scăzut de recurență, cauzând mai puține efecte secundare. De asemenea, în urma celor 3 luni de chimioterapie s-a observat că pacienții prezintă o șansă mai mică de 1% de a avea cancer de colon la 3 ani comparativ cu standardul de chimioterapie de 6 luni (74,6% vs. 75,5 %). La pacienții considerați cu risc scăzut de recurență a cancerului (60% dintre pacienții din studiu), diferența a fost chiar mai mică (83,1% la pacienții care au urmat 3 luni de chimioterapie față de 83,3% la pacienții care au urmat 6 luni de terapie).

abonare

“Constatările noastre s-ar putea aplica pentru aproximativ 400.000 de pacienți cu cancer de colon, diagnosticați la nivel mondial în fiecare an. Pentru 60% dintre acești pacienți care prezintă un risc mai scăzut de recurență a cancerului, 3 luni de chimioterapie vor deveni noul standard de îngrijire”, a spus autorul principal al studiului Axel Grothey, MD, oncolog la Mayo Clinic Cancer Center din Rochester, Minn.

Un efect secundar provocat de una dintre chimioterapiile din regim – oxaliplatin – este reprezentat de afectarea nervilor, care poate duce la amorțeală permanentă, furnicături și durere. Cu cât pacientul primește mai mult oxaliplatin, cu atât este mai mare șansa de a provoca leziuni severe nervilor. Leziunile nervoase (amorțeală / furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor) au fost în mod substanțial mai puțin frecvente la pacienții care au urmat 3 luni de chimioterapie față de pacienții care au urmat 6 luni de terapie – 15% față de 45% cu regimul FOLFOX (5-Fluorouracil+Leucovorin+oxaliplatin) și 17% față de 48% cu CAPOX (capecitabina+oxaliplatin).

“În acest caz, mai puțin înseamnă mai mult. Acum suntem capabili de a scuti mulți pacienți cu cancer de colon de efecte secundare inutile prin 3 luni de chimioterapie, fără a compromite rezultatele. Acest studiu este un excelent exemplu al modului în care tratamentele existente pot fi rafinate, pentru a lucra chiar mai bine pentru pacienți”, a spus Nancy Baxter, MD și expert ASCO.

Acest studiu este o analiză prospectivă, pre-planificată a datelor colectate din șase studii clinice de fază III, efectuate în 12 țări. Acesta a fost stabilit cu mai mult de 10 ani în urmă ca așa-numita colaborare IDEA (evaluarea internațională a duratei terapiei adjuvante). Un comitet director a supravegheat proiectul studiului, iar un centru statistic independent a analizat rezultatele din toate cele șase studii clinice (concluziile a trei dintre aceste studii au fost prezentate la reuniunea anuală a ASCO).

Sursa foto: www.wakeup-world.com