#ASCO2017: Administrarea capecitabinei în cancerul de tract biliar crește rata de supraviețuire cu până la 15 luni

  • Imuno-oncologia



Ratele de supraviețuire pentru pacienții cu cancer al tractului biliar cresc semnificativ prin administrarea post chirurgicală a unei chimioterapii pe cale orală.

Rezultatele unui studiu clinic randomizat  de faza a treia denumit BILCAP, prezentat în cadrul ASCO2017 (Societatea Americană de Oncologie Clinică) au arătat că administratrea unei terapii adjuvante intervenției chirurgicale prelungește supraviețuirea cu 15 luni, comparativ cu intervenția chirurgicală ca singură opțiune terapeutică.

abonare

Această descoperire va deschide calea unei noi metode de tratament pentru acest tip de cancer extrem de agresiv și pentru care opțiunile terapeutice sunt limitate.

Studiul realizat în Marea Britanie a inclus 447 de pacienți randomizați în două grupuri, având ca scop urmărirea eficienței administrării capecitabinei ca terapie adjuvantă în tratarea cancerului de căi biliare, precum și evaluarea timpului mediu de recurență a cancerului.

Comparativ cu grupul de control la care s-a efectuat intervenția chirurgicală ca unică metodă terapeutică cu intenție de radicalitate, cel de al doilea grup a primit capecitabină consecutiv intervenției chirurgicale. Alegerea capecitabinei a fost justificată prin faptul că aceasta se poate administra pe cale orală, precum și prin răspunsul terapeutic eficient în tratamentul cancerului pancreatic, una dintre cele mai agresive forme de cancer.

Pacienții au fost urmăriți timp de trei ani prin examene clinice periodice,  analize clinice de laborator și investigații  imagistice cu ajutorul computerului  tomograf.

Rata totală de supraviețuire a fost semnificativ mai mare pentru pacienții tratați cu cabecitabină, respectiv 51 de luni, comparativ cu grupul de control a cărui rată de supraviețuire a fost de 36 de luni. De asemenea, capecitabina a fost asociată cu  reducerea ratelor de mortalitate, într-un procent semnificativ de 25% comparativ cu grupul de control.

Un alt beneficiu adus este prelungirea timpului de reapariție a cancerului cu până la 7 luni, timpul mediu de recurență fiind de 25 luni pentru pacienții care au primit capecitabină comparativ cu 18 luni pentru pacienții din grupul de control. Profilul de siguranță al medicamentului este bun, înregistrându-se doar reacții adverse de tip cutanat care nu au impus oprirea tratamentului.

Datele furnizate oferă o perspectivă optimistă referitor la stabilirea unui nou  standard terapeutic în această boală.

“Acest studiu ajută la rezolvarea unor întrebări pe care oamenii și le-au pus timp îndelungat despre tratamentul adjuvant al cancerului de căi biliare pentru care nu a existat încă o terapie standard”, a explicat  Președintele Asociației Americane de Oncologie Clinică Daniel F. Hayes.

Pentru mai multe detalii puteți citi abstractul aici https://www.asco.org/about-asco/press-center/news-releases/oral-chemotherapy-extends-survival-more-year-biliary-tract