#ADA2020. Derivat de omega-3, eficient în prevenția primară și secundară cardiovasculară la pacienții diabetici cu hipertrigliceridemie
Icosapent-etil, un derivat al acizilor grași omega-3, a scăzut riscul unui prim eveniment cardiovascular major, cu 7%, și riscul tuturor evenimentelor cardiovasculare majore cu 12,7%. Mai mult, pacienții diabetici din grupul placebo au înregistrat de 1,5 ori mai multe evenimente cardiovasculare majore (precum deces, infarct miocardic sau accident vascular cerebral) față de cei din grupul de tratament. Acestea sunt principalele rezultate ale unei noi analize din cadrul studiului REDUCE-IT, prezentat în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane de Diabet, ADA2020.

grafic evenimente cardiovasculare majore diaet icosapent etil vs placebo
Riscul evenimentelor cardiovasculare (prim eveniment și toate evenimentele) în grupul placebo și cel de intervenție cu icosapent-etil 4g/zi la diabetici.

REDUCE-IT

Studiul de fază 3, REDUCE-IT, multicentric, randomizat, dublu-orb, a inclus peste 8.000 de pacienți, cu vârsta de peste 45 de ani, cu factori de risc cardiovascular, diabet sau boală cardiovasculară, sub tratament cu statine, cu valori a jeun (preprandiale) ale trigliceridelor cuprinse între 135-499 mg/dl și LDL colesterol între 41-100 mg/dl.

abonare

58,5% dintre pacienți erau diabetici, 91% dintre aceștia urmând tratament antidiabetic, 49,5% cu cel puțin 2 medicamente antidiabetice. Participanții au fost randomizați, în raport 1:1, fie în grupul de tratament cu 2g icosapent-etil de două ori pe zi, fie în grupul placebo. Perioada de urmărire plănuită a studiului a fost de 4-6 ani. Alte rezultate pozitive ale studiului asupra prevenției secundare cardiovasculare au fost prezentate în cadrul AHA18.

O nouă analiză a datelor studiului REDUCE-IT a comparat eficiența icosapent-etil la pacienții diabetici în prevenția evenimentelor cardiovasculare majore (moarte cardiovasculară, infarct miocardic, accident vascular cerebral, revascularizare coronariană, angină instabilă). Pacienții au fost împărțiți în două grupuri:

  • cei tratați statinic, diabetici, cu factori de risc cardiovascular;
  • cei tratați statinic, fără diabet, dar diagnosticați cu boală cardiovasculară.

Eficacitatea și siguranța în această sub-analiză a fost consecvente cu cele publicate anterior. Față de placebo, în grupul de intervenție s-au înregistrat creșteri ale frecvenței fibrilației atriale sau ale flutterului atrial (3,5% vs 2,2%, p=0,13 – nesemnificativ statistic), ale sângerărilor (13,1% vs 10,9%, p=0,02). Creșterea frecvenței sângerărilor severe nu a atins semnificație statistică. Glicemia a jeun și hemoglobina glicozilată HbA1c au fost stabile în întreaga cohortă.

Despre icosapent-etil

Icosapent-etil este un derivat de acizi grași omega-3 folosit pentru reducerea trigliceridelor serice atunci când valorile depășesc 500 mg/dl. A fost asociat în studii și cu alte efecte adiționale, precum cele antiinflamatorii și de stabilizare a membranei, care ar putea putea contribui la scăderea riscului cardiovascular.

Capsule omega-3

Riscul cardiovascular și diabetul

Boala cardiovasculară apare cu 15 ani mai devreme la pacienții cu diabet și este principala cauză de morbiditate și mortalitate. În timp, glicemia ridicată afectează calitatea vaselor de sânge și a nervilor care transmit impulsuri la acestea și la inimă. În plus, cei cu diabet au mai des alți factori de risc cardiovascular precum obezitatea sau hipertrigliceridemia.

Boala coronariană este boala cardiovasculară cel mai frecvent raportată, și cea care conduce cel mai frecvent la deces. Femeile cu diabet prezintă un risc de deces aproape dublu (de 1,81 ori mai mare) din cauza bolilor coronariene în comparație cu femeile fără diabet. Bărbații cu diabet au un risc de deces de 1,48 ori mai mare din cauza bolilor coronariene în comparație cu bărbații fără diabet.

Boala arterială periferică – care poate duce în cele din urmă la ischemia și amputația piciorului – este cea mai frecventă manifestare inițială a bolii cardiovasculare la pacienții cu diabet de tip 2.

Insuficiența cardiacă este a doua cea mai frecventă manifestare inițială a bolilor cardiovasculare în diabetul de tip 2. Femeile cu diabet au o probabilitate de 5 ori mai mare de a suferi de insuficiență cardiacă decât femeile fără diabet. Bărbații cu diabet au un risc dublu de a avea insuficiență cardiacă, comparativ cu bărbații fără diabet.

Un stil de viață echilibrat joacă un rol esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare. Schimbarea stilului de viață poate conduce la întârzierea sau chiar evitarea transformării stărilor de pre-diabet, precum toleranța scăzută la glucoză, în diabet. Activitatea fizică, de exemplu, întârzie evoluția bolii, îmbunătățește controlul glicemic și reduce complicațiile cardiovasculare.

Exercițiul fizic, în special cel ce implică greutăți, benefic în fibroza pulmonară idiopatică
Organizația Mondială a Sănătății recomandă 150 de minute de exercițiu fizic moderat, săptămânal.

Îndrumările ghidurilor ESC pentru diabet recomandă pacienților cu diabet zaharat și pre-diabet să:

  • Renunțe la fumat;
  • Reducă aportul de calorii pentru a reduce greutatea corporală excesivă;
  • Adopte o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline și/sau nuci pentru a reduce riscul de apariție a unor evenimente cardiovasculare;
  • Evite alcoolul;
  • Efectueze activitate fizică moderată până la viguroasă (o combinație de exerciții aerobice și de rezistență) cel puțin 150 de minute pe săptămână pentru a preveni / controla diabetul – cu excepția cazului în care sunt contraindicate, cum ar fi la pacienții cu comorbidități severe sau cu speranță de viață limitată.

Ca opțiuni medicamentoase care pot veni în sprijinul intervențiilor asupra stilului de viață se numără și inhibitorii SGLT2, clasă de medicamente care scade riscul cardiovascular atât la diabetici, cât și la cei fără diabet.

Citește și: