Podcast #VociCuAutoritate COVID-19
Podcast #VociCuAutoritate COVID-19
Uncategorized

#ASCO18. STUDIU: Adăugarea taselisib la terapia hormonală cu fulvestrant a încetinit progresia cancerului de sân avansat cu 2 luni

mm
31 May 2018
1694 Views

Adăugarea taselisib la terapia hormonală standard cu fulvestrant a demonstrat o încetinire cu 2 luni a progresiei cancerului la sân avansat și o scădere cu 30% a probabilității de progresie a bolii. Rezultatele aparțin studiului de fază III – SANDPIPER și au fost prezentate cu ocazia întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2018).

Taselisib este primul medicament care blochează cu precizie proteina PI3K alfa, răspunzătoare de mutațiile genetice apărute în cancerele de sân cu receptori pozitivi pentru estrogen, fiind și cel mai eficient medicament din clasa inhibitorilor PI3K.

abonare

„Aproximativ 40% dintre totalitatea pacientelor cu cancer de sân Estrogen Receptor – pozitiv prezintă mutații PIK3CA, ceea ce înseamnă că acestea ar putea beneficia de terapia cu taselisib. Descoperirile noastre sunt dovada faptului că țintirea acestei căi în cancerul de sân este eficientă. Totuși, beneficiul adus pacientelor a fost mai modest decât speram noi și există riscul de efecte adverse considerabile prin adăugarea taselisib”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. José Baselga, de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York.

Femeile care au primit combinația taselisib și fulvestrant au avut o scădere cu 30% a probabilității de progresie a bolii, spre deosebire de cele din grupul căruia i-au fost administrate terapia hormonală fulvestrant și medicațicația placebo. Taselisib a încetinit timpul median de înrăutățire a cancerului: 7,4 luni pentru pacientele din grupul de intervenție vs. 5,4 luni până la progresia bolii pentru pacientele din grupul de control.

De asemenea, rata de răspuns la tratament, apreciată prin scăderea dimensiunilor tumorale, s-a îmbunătățit odată cu adăugarea taselisib – 28%, spre deosebire de doar 11.9% pentru terapia hormonală.

Un procent de 17% dintre pacientele care au primit terapia țintită cu taselisib au fost nevoite să renunțe devreme la studiu, din cauza efectelor adverse. În cazul grupului care a primit fulvestrant, doar 2% dintre participante au renunțat.

Cele 516 paciente înrolate în studiu se aflau în perioada post-menopauză și aveau cancere de sân Estrogen Receptor-pozitiv, HER2-negativ, avansate local sau metastazate. Boala evoluase chiar și după aplicarea terapiei hormonale cu inhibitori.

Specialiștii au efectuat, de asemenea, și o analiză geografică. Rezultatele au arătat că taselisib a fost mai eficient pentru pacientele din America de Nord și Europa, unde evoluția bolii a fost încetinită cu 3,5 luni în medie. Pentru pacientele din țări ale Europei de Est și America Latină, adăugarea taselisib nu a demonstrat aproape nicio îmbunătățire. Concluzia experților a fost că este nevoie de cercetare suplimentară pe acest subiect.