Alectinib, aprobat de Comisia Europeană în prima linie de tratament împotriva cancerului pulmonar avansat ALK-pozitiv

  • Acces la inovație



Comisia Europeană a aprobat alectinib ca monoterapie de linia I pentru tratarea adulților cu cancer pulmonar non-microcelular, ALK-pozitiv. Aprobarea a venit ca urmare a publicării rezultatelor studiului de fază III ALEX, care a indicat eficiența superioară a alectinib, în comparație cu crizotinib.

În timpul testelor clinice, alectinib a obținut rezultate mai bune decât tratamentul standard actual (crizotinib) fiind cu 53% mai eficient în împiedicarea progresiei bolii și a decesului. De asemenea, riscul de apariție a tumorilor la nivelul creierului sau al sistemului nervos central a fost cu 84% mai scăzut în rândul pacienților tratați cu alectinib, în comparație cu crizotinib. În studiu au fost incluși peste 300 de pacienți, din 31 de țări diferite.

abonare

Alectinib este deja aprobat ca terapie de linia I împotriva cancerului pulmonar non-microcelular, ALK-pozitiv în SUA, Japonia și Turcia. De asemenea, 18 țări recomandă alectinib în linia a doua de terapi, pentru cazul în care tratamentul cu crizotinib nu mai este eficient.

Alte articole relevante:

Alectinib – noul standard pentru tratarea cancerului pulmonar non-microcelular, ALK-pozitiv

#ESMO17: Alectinib, beneficiu pentru pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici, cu metastaze cerebrale

Dr. Alice T. Shaw: alectinib vs. crizotinib în tratarea cancerului la plămâni non-microcelular, ALK-pozitiv