#ESMO20. Darolutamida crește semnificativ supraviețuirea globală în cancerul de prostată non-metastatic rezistent la castrare

  • Altfel despre Cancer



Rezultatele din analiza finală a studiului ARAMIS indică faptul că supraviețuirea fără metastaze și supraviețuirea globală au fost semnificativ mai lungi în urma tratamentului cu darolutamidă la bărbații cu cancer de prostată non-metastatic rezistent la castrare (CRPC) și un timp de dublare a PSA de 10 luni sau mai puțin. Constatările au fost publicate în revista științifică The New England Journal of Medicine și prezentate în cadrul sesiunilor virtuale ale Congresului Societății Europene de Oncologie (ESMO 2020).

Analiza primară a studiului ARAMIS, raportată anterior, a arătat că darolutamida prelungește semnificativ supraviețuirea mediană fără metastaze (MFS – 40,4 luni, față de 18,4 luni în cazul placebo). Analiza primară a studiului a fost fundamentul pe care s-a bazat aprobarea FDA a darolutamidei în iulie 2019 pentru tratamentul pacienților cu cancer de prostată non-metastatic rezistent la castrare. Datele de supraviețuire globală nu au fost disponibile la momentul analizei primare.

abonare

Când am inițiat studiul ARAMIS, nu existau standarde de îngrijire pentru bărbații cu cancer de prostată non-metastatic rezistent la castrare – bărbații și medicii pur și simplu urmăreau creșterea PSA și tratamentul putea fi început numai atunci când imagistica oferea dovezi ale metastazelor”, a declarat Dr. Karim Fizazi, șef al departamentului de oncologie la Institutul Gustave Roussy din Villejuif, Franța, și profesor de oncologie la Universitatea din Paris. „Eficacitatea ridicată și profilul de siguranță excelent, observate în studiile de fază I, II și III pe care l-am realizat, au transformat darolutamida într-un candidat perfect pentru a îmbunătăți rezultatele în rândul pacienților cu cancer de prostată non-metastatic rezistent la castrare, menținându-și în același timp calitatea vieții”.

Rezultatele analizei finale a studiului ARAMIS

În acest studiu de fază III, dublu-orb, controlat placebo, aproximativ 1.500 de bărbați au fost împărțiți în mod aleatoriu pentru a primi tratament cu un inhibitor al receptorilor androgeni, distinct din punct de vedere structural – darolutamida, sau cu placebo, în timp ce continuau să primească terapie de deprivare androgenică (ADT). După ce rezultatele analizei primare s-au dovedit a fi pozitive, pacienților din grupul placebo li s-a permis să primească tratament cu darolutamidă. Durata medie a expunerii la darolutamidă în grupul  tratat cu darolutamidă a fost de 25,8 luni. În grupul placebo, durata medie a expunerii la placebo a fost de 11,6 luni iar durata mediană a expunerii la darolutamidă a fost de 11 luni. Timpul mediu de urmărire a evoluției a fost de 29 de luni.

Principalele rezultate ale studiului:

  • Adăugarea darolutamidei la ADT a prelungit semnificativ suprviețuirea mediană fără metastaze (MFS), cu 22 de luni;
  • Supraviețuirea globală (OS) la 3 ani a fost de 83% în grupul tratat cu darolutamidă, comparativ cu 77% în grupul placebo;
  • Riscul de deces a fost semnificativ mai mic, cu 31%, în grupul care a primit darolutamidă, față de ​​grupul placebo.

Darolutamida a fost, de asemenea, asociată cu un beneficiu semnificativ în raport cu toate celelalte obiective secundare:

  • Progresia gradului de durere a avut loc într-un timp semnificativ mai lung (40 vs. 25 de luni);
  • La 3 ani, 83% dintre pacienții din grupul tratat cu darolutamidă nu primiseră prima cură de chimioterapie citotoxică, versus 75% din grupul placebo. Astfel, darolutamida s-a asociat cu un timp semnificativ mai lung până la prima utilizare a chimioterapiei;
  • Timpul până la un prim simptom musculoscheletic a fost prelungit semnificativ în grupul cu darolutamidă. La 3 ani, 96% vs. 92% dintre pacienți nu avuseseră un astfel de eveniment.

Rezultatele analizei finale a profilului de siguranță al darolutamidei au fost în concordanță cu cele ale analizei primare raportate anterior. Calitatea vieții a fost menținută pe durata tratamentului.

Autorii au comentat că un punct forte al studiului lor este dimensiunea mare a lotului de pacienți, care a permis o analiză statistică robustă, în special pentru analiza raportată a supraviețuirii globale cu evaluare extinsă a evoluției. Cu toate acestea, o limitare este numărul scăzut de pacienți din anumite rase sau grupuri etnice.

Cercetătorii au concluzionat: „În rândul bărbaților cu cancer de prostată non-metastatic, rezistent la castrare, procentul pacienților care erau în viață la 3 ani a fost semnificativ mai mare în rândul celor care au primit darolutamidă decât în ​​rândul celor care au primit placebo. Incidența evenimentelor adverse a fost similară în cele două grupuri.

darolutamida cancer prostata nemetastatic rezistent castrare
Utilizarea darolutamidei în cancerul de prostată non-metastatic rezistent la castrare. Sursa foto: NEJM.

Unde se poziționează darolutamida în actualul peisaj terapeutic al cancerului de prostată?

În trecut, managementul bărbaților cu cancer de prostată non-metastatic, rezistent la castrare (nmCRPC), consta în continuarea terapiei convenționale de deprivare a androgenilor (ADT), în timp ce cancerul era ținut sub observație pentru apariția metastazelor (watchful waiting). În ultimii ani, peisajul tratamentului cancerului de prostată avansat a început să evolueze rapid, medicamente noi și mai active începând să fie utilizate în fazele inițiale ale bolii pe baza unei mai bune supraviețuiri globale.

După aprobarea docetaxel pentru cancerul de prostată metastatic, sensibil la castrare, studii ample cu noi generații de inhibitori de semnalizare a receptorilor androgenici (abirateronă, enzalutamidă și apalutamidă) au demonstrat îmbunătățiri semnificative ale supraviețuirii și ale obiectivelor secundare importante.

Pentru cancerul de prostată non-metastatic, rezistent la castrare, studiile recente de fază III, controlate placebo, au demonstrat beneficii în îmbunătățirea supraviețuirii fără metastaze în urma tratamentului cu enzalutamidă, apalutamidă și darolutamidă.

Darolutamida este un antagonist al receptorului de androgen, de generație nouă, cu o structură moleculară distinctă comparativ cu enzalutamida și apalutamida, iar datele preclinice sugerează o inhibare  mai puternică a receptorului androgenic, penetrare neglijabilă a barierei hematoencefalice și nicio activare a mutațiilor receptorilor de androgen. Până în prezent, darolutamida și-a demonstrat eficacitatea și tolerabilitatea în studiul ARAMIS – o îmbunătățire a supraviețuirii fără metastaze comparativ cu placebo pentru pacienții cu cancer de prostată non-metastatic, rezistent la castrare, cu un timp de dublare rapidă a PSA. Studiile aflate în curs de desfășurare vor evalua în continuare rolul darolutamidei în cancerul de prostată metastatic, sensibil la castrare, în combinație cu docetaxel (studiul ARASENS), precum și în alte stadii ale bolii.

Citește și: