#ESCCongress. Ridurile profunde ale frunții pot indica un risc mai mare de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare

  • Health literacyEvaluarea ridurilor frunții ar putea fi o modalitate mai ușoară și ieftină de a identifica persoanele care se află într-o categorie cu risc ridicat pentru boli cardiovasculare. Persoanele care au multe riduri profunde ale frunții, mai mult decât este tipic pentru vârsta lor, pot avea un risc mai mare de a muri din cauza unei boli cardiovasculare, potrivit cercetărilor prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC), 2018.

„Nu puteți vedea factorii de risc cum ar fi colesterolul ridicat sau hipertensiunea arterială. Am explorat ridurile frunții ca pe un marker deoarece este atât de simplu și vizual. Dacă faptul că doar ne uităm la fața unei persoane ar putea suna o alarmă, atunci am putea da sfaturi pentru a scădea riscul” – Prof. Yolande Esquirol, autorul studiului, Centrul Spitalier Universitar de Toulouse din Franța.

Acest sfat ar putea include schimbări în stilul de viață, cum ar fi efectuarea mai multor exerciții fizice sau o alimentație mai sănătoasă.

abonare

„Desigur, dacă aveți o persoană cu risc potențial de boli cardiovasculare, trebuie să verificați factorii de risc clasici, cum ar fi tensiunea arterială și nivelurile de lipide și glucoză din sânge, dar ați putea deja să împărtășiți câteva recomandări cu privire la factorii de stil de viață” – subliniază Prof. Yolande Esquirol.

Riscul de boli cardiovasculare crește odată cu înaintarea în vârstă, însă stilul de viață sănătos și intervențiile medicale pot atenua pericolul. Provocarea constă în identificarea pacienților aflați la risc, cât mai devreme.

Potrivit autorilor studiului, cercetările anterioare au analizat diferite semne vizibile de îmbătrânire pentru a vedea dacă pot prezice apariția bolilor cardiovasculare. În studiile anterioare, ridurile din jurul ochilor nu au arătat nicio relație cu riscul cardiovascular, dar aceste mici riduri din jurul ochilor sunt o consecință nu numai a vârstei, ci și a mișcării feței. Însă, s-a detectat o legătură între pierderea părului la bărbați, existența unor cute ale lobului urechii, xanthelasma și un risc mai mare de boli cardiovasculare, însă fără un risc mai mare al decesului.

Apoi, autorii studiului au investigat un marker diferit, ridurile frunții, pentru a vedea dacă sunt importante în evaluarea riscului de boli cardiovasculare. Studiul a fost realizat pe un grup format din oameni sănătoși, de 3.200 de adulți. Participanții, în vârstă de 32, 42, 52 și 62 de ani, au fost examinați de către medici care au atribuit scoruri, în funcție de numărul și profunzimea ridurilor de pe frunte. Un scor de zero a însemnat lipsa ridurilor, în timp ce un scor de trei însemna “numeroase riduri adânci”.

Participanții la studiu au fost urmăriți timp de 20 de ani, timp în care 233 au murit din diferite cauze. Dintre aceștia, 15,2% au avut două sau trei riduri, 6,6% au avut un singur rid și 2,1% nu au avut riduri. Autorii au descoperit că persoanele cu un rid au avut un risc mai mare de a muri din cauza unei boli cardiovasculare, față de persoanele fără riduri. Cei care aveau două sau trei riduri, au avut de aproape 10 ori mai mare riscul de a muri, în comparație cu persoanele care nu aveau riduri.

„Cu cât este mai mare numărul de riduri, cu atât crește riscul de mortalitate din cauza unei boli cardiovasculare” – explică Prof. Yolande Esquirol.

Ridurile de pe frunte nu reprezintă o metodă mai bună de evaluare a riscului de boli cardiovasculare, față de metodele existente, cum ar fi tensiunea arterială și profilurile lipidice, dar ar putea ridica un steag roșu mai devreme, la o simplă privire.

Cercetătorii nu cunosc încă motivul relației dintre riduri și boli cardiovasculare, care a persistat chiar și atunci când au fost luați în considerare factori precum efortul depus la locul de muncă. Aceștia cred că ar putea avea legătură cu ateroscleroza. Ateroscleroza contribuie în mod semnificativ la atacurile de cord și alte boli cardiovasculare.

“Ridurile frunții pot fi un marker al aterosclerozei”, spune Prof. Yolande Esquirol.

Schimbările la nivelul colagenului și stresul oxidativ par să joace un rol important atât în ateroscleroză, cât și în apariția ridurilor. De asemenea, vasele de sânge de pe frunte sunt atât de mici încât ele pot fi mai sensibile la formarea plăcii, ceea ce înseamnă că ridurile ar putea fi unul dintre semnele timpurii ale îmbătrânirii vaselor.

“Aceasta este prima dată când a fost stabilită o legătură între bolile cardiovasculare și ridurile frunții, astfel încât rezultatele trebuie să fie confirmate în studiile viitoare, dar practica ar putea fi utilizată acum în cabinetele medicilor și în clinici. Nu costă nimic și nu există niciun risc”, a concluzionat Prof. Yolande Esquirol.

Citește și: