Nivolumab, aprobat de FDA pentru tratarea carcinomului hepatocelular
FDA (Food and Drug Administration) a aprobat nivolumab (Opdivo) pentru tratarea pacienților cu carcinom hepatocelular (HCC), care au fost tratați anterior cu sorafenib (Nexavar).

Informații cheie:

abonare
  • 14,3% dintre pacienții incluși în studiu s-au bucurat de o remisie
  • Durata remisiei s-a situat între 3,2 și 38,2 luni
  • Profilul de siguranță a fost acceptabil
  • Doză recomandată: 240 mg, odată la două săptămâni

„În ultimii ani a crescut interesul pentru aplicarea cunoștințelor și descoperirilor din imuno-oncologie în tratarea pacienților cu cancer la ficat în stadiu avansat”, a declarat dr. Anthony B. El-Khoueiry, cercetător șef în cadrul studiului CheckMate-040. „Aprobarea Opdivo ne oferă o nouă opțiune de tratament pentru pacienții care suferă de HCC și au beneficiat anterior de terapie sistemică”.

Medicamentul a fost aprobat pentru această indicație în urma rezultatelor obținute în cadrul studiului de fază I/II CheckMate-040. În studiu au fost înrolați 154 de pacienți cu HCC, care au suferit o progresie sau au manifestat intoleranță sub tratament cu sorafenib. De asemenea, au fost incluși pacienți cu hepatită virală B (31%) sau hepatită virală C (21%). Pacienții au primit doze de 3 mg/kg, odată la două săptămâni.

14,3% dintre pacienții incluși în studiu s-au bucurat de remisia bolii, după criteriile RECIST (Response Evaluation Criteria In Solid Tumors), 3 fiind remisii complete și 19 remisii parțiale. Durata remisiei s-a situat între 3,2 și 38,2 luni. În cazul a 91% dintre pacienți remisia a durat mai mult de 6 luni, iar pentru  55% dintre pacienți remisia a durat peste 12 luni. Întregul abstract al studiului poate fi citit aici.

Printre cele mai comune efecte secundare asociate tratamentului cu nivolumab sunt oboseala, iritațiile, durerile musculare, amețeala, apetitul scăzut și tusea. Doza maximă tolerată nu a fost atinsă în timpul studiului, dar FDA recomandă administrarea a 240 mg, odată la două săptămâni.

„Suntem mândrii să putem oferi această terapie imuno-oncologică pacienților bolnavi de HCC, care au foarte puține opțiuni de tratament”, a declarat Chris Boerner, președintele Bristol-Myers Squibb, compania producătoare a medicamentului. „Aprobarea de astăzi ne ajută să ne îndeplinim misiunea de a livra medicamente care să trateze afecțiuni cu în care opțiunile de tratament sunt limitate”.

Nivolumab (Opdivo) este un inhibitor PD-1 care acționează prin activarea răspunsului sistemului imunitar împotriva celulelor tumorale. Opdivo a devenit primul astfel de medicament aprobat pentru comercializare în întreaga lume și este indicat pentru tratarea a diverse forme de cancer în peste 60 de țări, printre care și România.

Nivolumab și-a dovedit eficiența și este deja înregistrat în Uniunea Europeană pentru tratarea cancerului pulmonar, cancerului renal, cancerului de vezică urinară, cancerului de cap și gât, melanomului malign și a limfomului Hodgkin.

Articole recomandate:

#ESMO17: Nivolumab înlocuiește ipilimumab în tratarea melanomului stadiul III, rezecat chirurgical

Combinația nivolumab+ipilimumab extinde speranța de viață cu cel puțin 15 luni în cazul mezoteliomului malign

Combinația nivolumab+ipilimumab poate deveni terapia de primă linie pentru pacienții cu carcinom cu celule renale