#ESMO17: Nivolumab înlocuiește ipilimumab în tratarea melanomului stadiul III, rezecat chirurgical
Terapia adjuvantă cu nivolumab (inhibitor PD-1) este superioară tratamentului standard cu ipilimumab în cazul pacienților cu melanom stadiul III, rezecat chirurgical, cu risc mare de remisie.

Informații cheie:

abonare
  • 66,4% rată de supraviețuire fără progresie
  • doar 14% dintre participanții tratați cu nivolumab au suferit efecte adverse grave
  • perioadă de supraviețuire fără recidivă îmbunătățită
  • toxicitate tolerabilă

CheckMate 238 este un studiu de fază III, dublu-orb, randomizat, care a comparat efectele terapiei adjuvante cu nivolumab versus ipilimumab, tratamentul standard aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pentru tratarea melanomului stadiu III, rezecat. Studiul a inclus 906 pacienți cu melanom stadiu IIIB, IIIC și IV și cu șanse de recidivă în următorii 5 ani mai mari de 50%. Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul congresului #ESMO17.

Modul în care nivolumab acționează asupra sistemului imunitar pentru a încuraja eliminarea celulelor canceroase
Sursa: Opdivo

Analizele afectuate la 18 luni de la începerea studiului au arătat superioritatea tratamentului cu nivolumab în ceea ce privește perioada de supraviețuire fără recidivă (PFS) și profilul de siguranță. Sub tratament cu nivolumab, rata de supraviețuire fără progresie a fost de 66,4%, în comparație cu 52,7% pentru ipilimumab. Doar 14% dintre participanții tratați cu nivolumab au suferit efecte adverse grave (gradul 3 sau 4), versus 46% în cazul ipilimumab. 10% dintre pacienții din grupul nivolumab au întrerupt tratamentul din cauza efectelor secundare, în comparație cu 43% dintre cei din grupul ipilimumab.

Studiul clinic a fost oprit mai devreme, după ce comitetul de monitorizare a recunoscut avantajele evidente ale terapiei adjuvante cu nivolumab.

„Nivolumab pare a fi un tratament superior în comparație cu ipilimumab indiferent din ce unghi privim problema. Oferă o perioada de supraviețuire fără recidivă mai lungă, are mai puține efecte secundare și este mai bine tolerat de organism. Dacă ținem cont de riscul ridicat impus de boală, rezultatele studiului sunt cu atât mai impresionante” – dr. Jeffrey Weber, principalul autor al studiului.

Rezultatele studiului clinic CheckMate 238

Prof. John Haanen, director al Diviziei de Oncologie Medicală a Institutului Oncologic din Olanda a analizat rezultatele studiului CheckMate 238 pentru ESMO:

„Studiul clinic CheckMate 238 a arătat pentru prima dată superioritatea inhibitorilor PD-1 ca tratamente adjuvante. Datorită toxicității reduse, nivolumab este mult mai ușor de recomandat decât ipilimumab.

Terapia adjuvantă este prescrisă pacienților după terminarea tratamentului inițial, pentru a preveni metastazarea. Unele medicamente folosite pentru tratarea bolilor metastatice pot fi folosite ca terapii adjuvante pentru pacienții care au trecut printr-o procedură de rezecare chirurgicală și sunt expuși unui risc ridicat de remisie.

Articole relevante:

Terapia adjuvantă țintită dublează perioada de supraviețuire fără recidivă în cazul melanomului stadiul III

Nivolumab, eficacitate dovedită pentru multiple tipuri de cancer

Inteligența artificială poate detecta melanomul malign folosind imagini cu leziuni ale pielii