STUDIU. Scăderea aportului caloric încetineşte procesul de îmbătrânire

  • Health literacy



Restricția calorică poate să încetinească ritmul de îmbătrânire cu 2-3% al adulţilor sănătoşi, măsurat cu ajutorul unui algoritm bazat pe metilarea ADN-ului, conform unui nou studiu publicat în Nature Aging. Aceste modificări pot avea drept consecință o scădere cu 10-15% a riscului de deces, efect similar cu cel al întreruperii fumatului. Studiul clinic randomizat de fază II CALERIE (Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy) reprezintă primul studiu investigaţional care evaluează efectele pe termen lung ale restricţiei calorice la adulţii sănătoşi, fără obezitate.

Au fost incluşi 220 de adulţi, care au urmat, timp de 2 ani, fie o dietă care a presupus restricţia calorică cu 25% față de aportul anterior al fiecăruia (145 de persoane), fie au continuat să se alimenteze aşa cum o fac în mod obişnuit şi pe parcursul studiului (75 de persoane). Au fost colectate probe de la participanţi, atât la înrolare, cât şi după 12 şi 24 de luni de la includerea în studiu.

abonare

Ritmul îmbătrânirii a fost măsurat prin evaluarea metilării ADN-ului din probe de sânge, utilizând algoritmul DunedinPACE (Pace of Aging, Computed from the Epigenome). Metilarea ADN-ului reglează expresia genelor şi se modifică odată cu îmbătrânirea. Utilizarea altor doi algoritmi pentru a calcula vârsta biologică, PhenoAge și GrimAge nu a indicat modificări semnificative.

STUDIU. Scăderea aportului caloric încetineşte procesul de îmbătrânire
Sursa foto: Unsplash

Algoritmul DunedinPACE a fost dezvoltat pe baza datelor obţinute din studiul Dunedin Longitudinal Study, care a urmărit o cohortă de 1000 de persoane de la naştere, pe parcursul dezvoltării şi îmbătrânirii. A fost analizată rata modificărilor a 19 biomarkeri pe parcursul a 20 de ani de supraveghere. Apoi, au fost folosite tehnici de învățare automată pentru a aprecia ritmul de îmbătrânire pe baza determinării metilării ADN-ului din probe de sânge. Valorile oferite de algoritmul DunedinPACE corespund anilor de îmbătrânire biologică de pe parcursul unui singur an calendaristic, indicând astfel ritmul de îmbătrânire. Un rezultat oferit de DunedinPACE care indică un ritm al îmbătrânirii încetinit s-a asociat cu scăderea riscului de boli cardiace, accident vascular cerebral, dizabilitate şi demenţă.

Studiul CALERIE va continua pentru a determina efectele pe termen lung ale reducerii aportului caloric asupra îmbătrânirii. Este importantă identificarea subgrupurilor la care restricţia calorică poate fi benefică, deoarece efectele produse ar putea să varieze în funcție de particularitățile fiecărei persoane.

Citeşte şi: