STUDIU. Menopauza prematură, asociată cu risc ridicat de insuficiență cardiacă și de fibrilație atrială

  • Health literacy



Femeile aflate în perioada post-menopauză, care au intrat devreme (între 40 și 45 de ani) sau prematur în menopauză (înainte de 40 de ani) au un risc crescut de insuficiență cardiacă (IC) și fibrilație atrială (FiA), comparativ cu femeile care au intrat după vârsta de 50 de ani. Cu cât mai devreme se instalează menopauza, cu atât riscul este mai ridicat, femeile din grupa de sub 40 de ani fiind cele mai afectate. Concluzia aparține unui studiu care a inclus peste 1,4 milioane de femei, urmărite timp de aproximativ 10 ani, din Coreea de Sud, și a fost publicat în European Heart Journal, o revistă a Societății Europene de Cardiologie.

Studiul reprezintă un semnal de alarmă pentru femeile aflate în categoriile de risc, care ar trebui să compenseze prin alte schimbări ale stilului de viață, în funcție de riscul individual.

abonare

După ce setul de date a fost ajustat în funcție de vârstă, fumat, consum de alcool, activitate fizică, venit, indice de masă corporală, hipertensiune arterială, diabet de tip 2, dislipidemie, boală cronică de rinichi, boală coronariană etc., rezultatele au arătat că femeile care au intrat prematur în menopauză au avut un risc cu 33% mai mare de insuficiență cardiacă și un risc cu 9% mai mare de fibrilație atrială, în comparație cu cele care au intrat normal la menopauză. Rezultele complete, în infograficul următor:

Riscul de insuficiență cardiacă și fibrilație atrială
Sursa: Age at menopause and risk of heart failure and atrial fibrillation: a nationwide cohort study

„Concepția greșită, conform căreia bolile de inimă afectează în primul rând bărbații, a făcut ca factorii de risc specifici sexului să fie în mare măsură ignorați. Sunt tot mai multe dovezi care arată că trecerea la menopauză înainte de vârsta de 40 de ani poate crește probabilitatea de apariție a bolilor cardiovasculare mai târziu în viață. Studiul nostru indică faptul că istoricul reproductiv ar trebui să fie luat în considerare pe lângă factorii de risc tradiționali, cum ar fi fumatul, atunci când se evaluează riscul de insuficiență cardiacă și fibrilație atrială”, a explicat Prof. Ga Eun Nam, autorul studiului, în comunicatul ESC.

În medie, bolile cardiovasculare apar cu până la 10 ani mai târziu la femei decât la bărbați. Se consideră că femeile care încă au ciclul menstrual activ beneficiază de efectul protector al estrogenului asupra sistemului cardiovascular. Oprirea menstruației și scăderea ulterioară a nivelului de estrogen pot face femeile mai vulnerabile la boli cardiovasculare. La nivel global, se estimează că menopauza prematură afectează 1% dintre femeile sub 40 de ani și 0,1% dintre femeile sub 30 de ani.

Citește și: