Suplimentele cu acizi grași omega-3: ineficiente pentru prevenția secundară după infarct miocardic
Conform Comitetului pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), acizii grași omega-3 nu sunt eficienți pentru prevenție secundară după infarct miocardic (MI).

Experții EMA au declarat:

abonare

“Când au fost autorizate, datele disponibile au arătat beneficii (considerate modeste) în ceea ce privește reducerea problemelor grave ale sistemului cardiovascular. Din acel moment si până în prezent, acele date nu au mai confirmat efectele benefice pentru utilizare”

Concluzia CHMP, lansată la reuniunea din decembrie, este aceea că acizii grași omega-3 nu vor mai fi autorizați pentru o astfel de utilizare.

Această decizie a pornit de la evaluarea rezultatelor studiului Open-Label GISSI Prevenzione din 1999, care a susținut aprobarea inițială a aceastor suplimente dar s-a bazat și pe rezultele celor mai recente studii asupra suplimentelor cu acizi grași omega 3.

“Chiar dacă inițial s-a observat o îmbunătățire relativ mică, nu a fost confirmată eficacitatea în cele mai recente studii”, au spus reprezentanții EMA

Decizia CHMP nu afecteaza utilizarea acizilor grași omega-3 pentru tratamentul hipertrigliceridemiei.

Avizul CHMP va fi înaintat Comisiei Europene, unde se va emite o decizie finală din punct de vedere juridic, care se va aplica în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Studiul VITAL a întărit decizia CHMP, conform cărora suplimentele cu omega-3 (sau vitamina D) aduc un beneficiu foarte mic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

În studiul ASCEND, o doză de 1 g de acizi grași omega-3 nu a avut absolut niciun beneficiu asupra evenimentelor cardiovasculare grave acute, atunci cand este utilizat pentru prevenția primară la pacienții cu diabet zaharat.

Cu toate acestea, studiul REDUCE-IT a arătat că o doză purificată de acid eicosapentaenoic administrată la pacienții cu un nivel ridicat de trigliceride, care au avut boli cardiovasculare sau diabet zahar și un factor de risc suplimentar, determină o reducere cu 25% a evenimentelor cardiovasculare acute majore.

Suplimentele cu acizi grași omega-3 (o doză de 1 g/zi) au fost autorizate în mai multe țări ale Uniunii Europene în anul 2000 pentru prevenirea bolilor cardiace sau a accidentului vascular cerebral după MI, precum și pentru scăderea trigliceridelor.

Citește și: