Site icon Raportul de gardă

Cum poate fi îmbunătățită relația medic-pacient cu hepatită

Relația dintre medic și pacient este esențială în tratamentul hepatitei, deoarece pe acest fond se va clădi abordarea terapeutică a bolii. Din acest motiv, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) împreună cu psihologul Cerasela Libeg au elaborat un set de recomandări pentru medici și pacienți cu scopul de a eficientiza această relație.

Un principal element care trebuie luat în considerare atunci când vine vorba despre relația medic-pacient este încrederea pe care pacientul o are în medicul său. Este foarte important ca acesta să poată colabora strâns cu cadrul medical, să îi pună întrebări și să poată purta discuții libere. Acest lucru va ajuta mult pacientul, generându-i o stare de spirit relaxată, lipsită de stres.

„Primul sfat pe care îl dau unui pacient cu hepatită este să-şi găsească un medic cu care să interacţioneze bine, cu care să se potrivească. Din experienţa personală, ştiu cât este de important să ai încredere în medicul tău, să îi poţi pune orice întrebare şi să te consulţi pe toate variantele” – afirmă Marinela Debu, preşedinte APAH-RO

Un alt factor foarte important în caracterizarea relației medic-pacient este detalierea corectă și completă a tuturor simptomelor sau problemelor pe care le resimte pacientul. Numai cunoscând toate detaliile, medicul va putea forma conexiuni și oferi soluții corespunzătoare. Ulterior, medicul va trebui să se asigure că pacientul a înțeles tot ce i s-a recomandat și că va respecta tratamentul, în cazul în care se impune unul.

„Afecţiunile hepatice atrag după sine şi alte probleme în afara celor fizice: depresie, anxietate, stigmatizare şi exludere socială. Toate acestea îi transformă pe pacienţi într-o categorie extrem de vulnerabilă. În aceste cazuri este esenţială relaţia dintre pacient şi medic” – a declarat psihologul Cerasela Libeg

Cum trebuie să se pregătească un pacient pentru consultație?

Ce trebuie să urmărească medicul în relaţia sa cu pacientul?

Alte articole care centrează problema hepatitei și încercarea de a o elimina până în anul 2030, se pot găsi accesând secțiunea Eliminarea Hepatitei C.

Sursă imagine: worldhepatitisday.com

Exit mobile version