Site icon Raportul de gardă

#GI22. Adăugarea imunoterapiei durvalumab la chimioterapie crește supraviețuirea generală în linia I de tratament pentru cancerul avansat de tract biliar

Adăugarea imunoterapiei durvalumab (Imfinzi) la chimioterapia standard a îmbunătățit semnificativ supraviețuirea generală la pacienții cu cancer avansat al tractului biliar, conform rezultatelor studiului TOPAZ-1, prezentate în cadrul Simpozionului ASCO dedicat Cancerelor Gastrointestinale. Riscul de deces pentru cei care au primit durvalumab și chimioterapie a fost cu 20% mai mic decât pentru pacienții care au urmat doar chimioterapie.

De peste 10 ani, tratamentul standard de linia I (chimioterapia cu gemcitabină și cisplatin) a rămas neschimbat în cancerele de tract biliar. Un studiu anterior de fază 2 a arătat că durvalumab combinat cu gemcitabină și cisplatină determină o activitate antitumorală promițătoare în cancerul tractului biliar avansat. TOPAZ-1 este primul studiu de fază 3 care demonstrează că adăugarea imunoterapiei la chimioterapia standard poate crește supraviețuirea generală. Aceste rezultate ar putea schimba standardul de îngrijire pentru majoritatea pacienților cu cancere de tract biliar.

Studiul a inclus 365 de pacienți cu cancere ale tractului biliar nerezecabile, recurente sau metastatice. Pacienții au avut unul dintre cele trei tipuri de cancer al tractului biliar: 55% au avut cancere intrahepatice, 19 % aveau cancere extrahepatice și 25% au avut cancer de vezică biliară. Cercetarea s-a derulat în SUA și 17 țări din Europa, America de Sud și Asia.

Toți pacienții au primit chimioterapie cu gemcitabină și cisplatin timp de până la opt cicluri. Pacienții au fost randomizați pentru a primi fie durvalumab (1500 mg la fiecare 3 săptămâni) sau placebo înainte de chimioterapie și au continuat cu durvalumab (1500 mg la fiecare 4 săptămâni) sau placebo după chimioterapie până la progresia bolii sau toxicitate inacceptabilă.

În ceea ce privește siguranța, durvalumab a fost bine tolerat în combinație cu chimioterapia. S-a înregistrat o diferență mică în ceea ce privește incidența reacțiilor adverse de grad 3/4 asociate combinației versus placebo. Cele mai frecvente reacții adverse în brațul care a primit durvalumab au fost anemia și neutropenia.

Pe baza studiului TOPAZ-1, durvalumab în combinație cu gemcitabină și cisplatină are potențialul de a deveni un nou standard de îngrijire de primă linie. Sunt așteptate în continuare noi date, cum ar fi cele legate de statusul PD-L1 sau profilul pacienților care ar avea cele mai mari beneficii în urma terapiei (jumătate din cei incluși în studiu sunt asiatici).

Citește și:

Exit mobile version