Site icon Raportul de gardă

UPDATE. CE SPUN STUDIILE despre consumul de tutun: OMS trage un semnal de alarmă la metodele alternative de consum de nicotină

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat recent un raport despre epidemia de fumat din acest moment. Deși s-au făcut progrese remarcabile în lupta contra consumului de tutun, noile sisteme precum țigările electronice sau tutunul încălzit, intens promovate în rândul tinerilor, împiedică progresul către eradicarea acestui obicei.

„Nicotina este o substanță cu un risc înalt de dependență. Sistemele electronice de administrare a nicotinei sunt periculoase și este necesară o reglementare strictă a acestora. În țările în care nu sunt interzise, guvernele ar trebui să adopte politici de protecție a populației și politici care împiedică tinerii să devină utilizatori de țigări electronice”, a punctat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General OMS.

OMS detaliază 6 măsuri esențiale de luptă contra fumatului, MPOWER (care pot fi adaptate și împotriva sistemelor electronice de eliberare a nicotinei):

Față de anul 2007, de 4 ori mai mulți oameni beneficiază de cel puțin una dintre metodele descrise de limitare a expunerii la tutun – adică 5,3 miliarde de oameni. Mai mult de jumătate dintre țări au implementat cel puțin două măsuri de control al consumului.

Cu toate acestea, noile metode de consum a tutunului devin tot mai populare, în special în rândul tinerilor. Este vorba de metodele de încălzire a tutunului (produc aerosoli, care conțin nicotină și alte substanțe, prin încălzirea tutunului fără ardere) și țigările electronice (produc vapori care conțin substanțe, printre care posibil și nicotină, prin încălzirea unei soluții, fără tutun). Primele menționate au fost definite drept produse pe bază de tutun în 2018, și astfel se aplică prevederile Convenției-cadru de control a tutunului (WHO FCTC).

În ceea ce privește sistemele electronice de livrare a nicotinei (“țigări electronice”), acestea nu sunt vizate de această convenție, iar raportul OMS a punctat riscurile aduse. La nivel mondial, 111 țări au adoptat măsuri de control în ceea ce privește utilizarea în spațiile publice sau promovarea țigărilor electronice, 32 dintre aceste țări interzicând total utilizarea acestora. Totuși, 84 de țări nu au adoptat nicio reglementare în acest sens. Doar 69 de țări interzic comercializarea țigărilor electronice către minori. Deoarece comportamentul de consum al țigării electronice este foarte similar cu gestul de a fuma, acesta poate avea un impact negativ asupra efortului de a renunța la fumat, iar la persoanele tinere, care nu au fumat tutun, dar utilizează țigara electronică, poate încuraja utilizarea țigărilor clasice.

În Statele Unite ale Americii, proporția de elevi de liceu care utilizează țigări electronice a crescut de la 1,5% în 2011 la 19,6% în 2020. Deși sunt prezentate de industria producătoare drept alternative sigure la fumat, țigările electronice prezintă riscuri de sănătate:

Raportul propune o serie de obiective, cu scopul de a limita utilizarea țigărilor electronice:



 

31 Ianuarie 2018 CE SPUN STUDIILE: despre IQOS, sistemul de încălzire a tutunului

Fumatul este principalul factor de risc evitabil în cazul diferitelor tipuri de cancer, precum si un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare si nu numai. Doar în Statele Unite ale Americii, fumatul este responsabil pentru 1 din 5 decese. În întreaga lume se iau măsuri sistematice pentru a descuraja fumatul și pentru a minimaliza efectele sale nocive.

În contextul pieței în scădere pentru produsele din tutun, producătorii caută noi metode de a livra nicotina în moduri considerate mai puțin nocive. Un astfel de sistem, dezvoltat în ultimii ani, este heat-not-burn (HNB), iar primul produs de acest fel care a pătruns pe piață fiind IQOS, de la Phillip Morris International. Prin încălzirea tutunului, producătorii afirmă că se eliberează cantități inferioare de carcinogeni în comparație cu arderea tutunului în țigările tradiționale.

Recent, FDA a decis că:

Informații-cheie din articol. Aerosolul IQOS conține (date ale cercetărilor independente vs. date ale producătorului):

Mai jos, găsiți pe larg toate datele din studiile cu IQOS și explicații pentru decizia FDA de a nu autoriza punerea pe piața americană a IQOS.

Sistemul IQOS are 3 componente: dispozitivul propriu-zis, încărcătorul portabil și rezervele de tutun.

„Fumatul fără fum”: cum funcționează și ce pretind producătorii

Noutatea sistemelor de tipul HNB (heat-not-burn tobacco) constă în procesul de încălzire a tutunului. O parte considerabilă dintre compușii nocivi din tutun se eliberează prin arderea tutunului. Aceste procese se numesc piroliză și degradare termogenică, care au loc la aproximativ 800-900 de grade Celsius în țigara standard. Compușii nocivi principali eliberați la aceste temperaturi sunt:

Sistemele precum IQOS eliberează nicotina prin încălzirea tutunului la temperaturi mai scăzute: 330- 350 grade Celsius.

Producătorul IQOS a efectuat o serie de studii de laborator și clinice asupra sistemului IQOS, care au fost reunite într-un supliment al revistei Regulatory Toxicology and Pharmacology.

Compoziția chimică a aerosolului produs de IQOS

Primul studiu a comparat compoziția în produși nocivi a fumului produs de arderea unei țigarete convenționale și a aerosolului produs prin încălzirea tutunului în IQOS:

Efectele IQOS asupra culturilor de celule: studii preclinice in vitro

Testul de preluare a colorantulului este o procedură care evaluează viabilitatea celulelor: dacă celulele dintr-o cultură de celule sunt în viață, sunt capabile să asimileze un tip special de colorant, și astfel cultura va deveni roșie. La acest test, IQOS a demonstrat o capacitate de a ucide celulele cu 95% mai scăzută decât fumul unei țigarete tradiționale.

Efectele IQOS asupra animalelor de laborator

Un număr de 184 de șobolani au fost menținuți în incinte cu diferite compoziții ale aerului: cu aerosol produs de IQOS (cu concentrații de nicotină de 15, 23 și 50 mg/l aerosol) și cu fum produs de țigări (8, 15 și 23 mg/l aerosol). Au fost efectuate o serie de observații:

Primele studii clinice IQOS

Un studiu clinic a urmărit 3 grupuri de fumători timp de 5 zile: un grup a utilizat IQOS în loc de țigări tradiționale, un grup nu a consumat deloc tutun, și ultimul grup a continuat să fumeze țigări tradiționale. După 5 zile, persoanele care nu au fumat și cele care au consumat IQOS au prezentat cantități reduse de biomarkeri ai tutunului în organism, față de cei care au continuat să fumeze:

Răspunsurile cercetătorilor independenți la studiile efectuate de producătorul IQOS

Producătorul IQOS a efectuat o serie de studii (1, 2, 3) pentru a evalua efectele acestui sistem HNB asupra funcției endoteliale și a ajuns la concluzia că IQOS contribuie mai puțin la apariția plăcii de aterom, la disfuncția respiratorie și la dezechilibrele lipidice în comparație cu țigara standard.

Aceste rezultate au fost contestate de către o echipă de cercetători de la Universitatea din California, care afirmă că parametrul care se corelează cel mai bine cu funcția endotelială, FMD, nu a fost evaluat în aceste studii.

FMD reprezintă dilatarea arterială mediată de fluxul sangvin și se măsoară ecografic ca fiind procentul de vasodilatație al arterei brahiale, după ce brațul este eliberat de presiunea tensiometrului. Acest parametru evaluează în mod corect riscul de infarct miocardic și ateroscleroză, și este modificat atât la fumători, cât și la cei expuși în mod pasiv la fumul de țigară.

Cu alte cuvinte, studiile efectuate de producătorul IQOS nu demonstrează în mod cert efectul aerosolului IQOS asupra endoteliului.

Răspunsurile autorităților din SUA la aceste studii: FDA nu acceptă IQOS

Pentru a putea comercializa IQOS în Statele Unite ale Americii, este necesară o aprobare din partea Administrației alimentelor și medicamentelor (FDA). În acest scop, Philip Morris International a depus un dosar comprehensiv, printre care și studiile citate mai sus, pentru a demonstra că înlocuirea țigărilor obișnuite cu IQOS de către fumători duce la scăderea mortalității prin fumat a populației.

Acest dosar a fost analizat de către o comisie independentă la sfârșitul lunii ianuarie 2018, care a decis:

 

Strategia de reducere a efectelor nocive ale fumatului sau „răul mai mic”

Sistemul de încălzire a tutunului se încadrează în strategia de minimalizare a prejudiciului adus de fumat. Această strategie se bazează pe observația că nu nicotina, substanța adictivă din tutun, produce efectele nocive asupra sănătății fumătorului și a celor din jur, ci substanțele eliberate prin arderea tutunului.

Această strategie a dus la dezvoltarea si popularizarea diferitelor produse cu nicotină „de risc redus”, precum țigările electronice și sistemele de încălzire a tutunului.

Un studiu ce a evaluat o astfel de strategie a implicat 164 fumători. Aceștia, în urma unei vizite la spital pentru o procedură minoră, au acceptat să fie consiliați în vederea scăderii numărului de țigarete fumate zilnic la 50%. La 12 luni după începutul studiului (perioadă în care fiecare participant a beneficiat de 4 ședințe de consiliere), rezultatele au fost următoarele:

Un studiu mai recent a urmărit două grupuri de 1.524 de persoane și, respectiv, 3 730 de persoane timp de aproape 40 de ani. În această perioadă:

Poate ieși fum fără foc? Compoziția în substanțe nocive a IQOS, conform cercetărilor independente

Mai multe studii au analizat compoziția în substanțe nocive a IQOS. Acestea au comparat, în condiții de laborator, compoziția unei țigarete standard și a fumului eliberat prin arderea acesteia și compoziția capsulei IQOS și a aburului eliberat de aceasta prin încălzire.

Un studiu efectuat de Institutul Național de Sănătate Publică din Japonia a evaluat compoziția țigărilor IQOS și a fumului eliberat de acestea, în ceea ce privește cei mai importanți factori nocivi: nicotină, gudron, monoxid de carbon și compuși de degradare specifici nicotinei:

Un alt studiu, detaliat în publicația Asociației Medicilor din America (JAMA), a evaluat compoziția țigărilor IQOS și a fumului eliberat de acestea, în ceea ce privește compușii organici volatili, hidrocarburile policiclice aromatice, gazele și nicotina. Acest studiu ajunge la o concluzie similară primului studiu: sistemele de încălzire a tutunului conțin cantități mai mici, dar nu neglijabile, de substanțe nocive, decât sisteme tradiționale de ardere a tutunului:

Cel mai recent studiu a analizat numeroase componente ale fumului emis de încălzirea unui IQOS și de arderea unei țigări:

IQOS este deja disponibil în mai multe țări, printre care și România.

Sistemele de încălzire a tutunului: doar începutul

Diferite alte mărci de produse de tutun au în dezvoltare sisteme HNB, care se așteaptă să fie lansate pe piață în viitor. IQOS este momentan disponibil pe piață în 30 de țări.

Efectele tutunului sunt majore, de la organism individual până la întreaga societate. Sunt necesare studii ce vizează toate aceste niveluri pentru a demonstra superioritatea unui sistem de încălzire al tutunului.

Tehnologia tutunului HNB se află în stadiu incipient, care necesită multe alte studii pentru a clarifica riscurile și beneficiile pe termen lung, la nivel individual și populațional. Este necesar să se înțeleagă efectul asupra organismului uman: cantitatea redusă de compuși nocivi duce într-adevăr la un risc și o expunere redusă pentru fumători și pentru cei din jur?

În cazul disponibilității pe piață a sistemelor HNB, este imperativ să se cunoască efectele acestora asupra comportamentului nefumătorilor, persoanelor sevrate de fumat și asupra celor care doresc să renunțe total la fumat. Disponibilitatea largă a HNB nu trebuie să îi încurajeze pe aceștia să consume tutun HNB, deoarece astfel crește riscul și prejudiciul adus de tutun la nivelul populației.

Nu în ultimul rând, trebuie evaluat efectul pe termen lung al sistemelor HNB asupra riscului de dezvoltare a bolilor cauzate de tutun și asupra mortalității prin acestea.

SURSA FOTO: Bloomberg, IQOS, Reuters

Exit mobile version