Site icon Raportul de gardă

INTERVIU. Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, despre cele mai importante noutăți în cancerul pulmonar de la ASCO și ESMO 2020 – PARTEA I: tratamentele non-oncogene driven și oncogene driven

Interviu Prof. Tudor Ciuleanu și Bianca Cucoș

Prof. Dr. Tudor Ciuleanu și Dr. Bianca Cucoș în timpul interviului

Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro și medic rezident genetică medicală, a discutat cu Prof. Dr. Tudor Ciuleanu, medic oncolog, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca despre ultimele noutăți prezentate în cadrul ASCO și ESMO 2020, evenimentele de referință în domeniul oncologic:

„În cancerele non-microcelulare sunt cele două capitole deja devenite tradiționale acum, cele care sunt non-oncogene driven și oncogene driven, deci au mutații driver, care le caracterizează.

În prima categorie, de câțiva ani buni, de vreo 5 ani, discuția se poartă în special în jurul imunoterapiei cu inhibitori de puncte de control imun, iar anul acesta au fost iarăși câteva lucrări interesante: a fost o ofensivă a dubletului, a combinației nivolumab+ipilimumab, care este o premieră în imunoterapie, este practic prima combinație care a fost autorizată în diferite localizări (…). În cancerul pulmonar a fost o premieră, nivolumab+ipilimumab s-a dovedit superior în studiul CheckMate227, în linia întâi, față de dubletul de platină, deci o variantă complet fără chimioterapie, pentru a începe tratamentul pacienților non-oncogene driven. Sigur că este o viziune nouă, pot să păstrez chimioterapia pentru mai târziu. Din păcate, acest dublet nu o să fie autorizat în Europa, n-a fost solicitată această autorizare (…)”.

Exit mobile version