Site icon Raportul de gardă

#LiverMtg18. Riscul de neoplazie este crescut la pacienții cu steatoză hepatică nonalcoolică

NASH si riscul de asociere neoplazii

NASH si riscul de asociere neoplazii

Steatoza hepatică nonalcoolică (NASH) este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a unei serii de neoplasme–  cel mai frecvent cancer hepatic, urmat de cancer gastric, pancreatic și de col uterin. 15% dintre pacienții diagnosticați cu NASH asociază un neoplasm, comparativ cu 10% din grupul de control, conform rezultatelor publicate în cadrul Congresului Asociației Americane pentru Studiul Ficatului – The Liver Meeting 2018.

Rezultatele studiului

Studiul efectuat de Mayo Clinic Rochester, Minnesota, S.U.A. A inclus 19.078 de participanți, dintre care 3.869 diagnosticați cu NASH. Timp de 8 ani, pacienții au fost urmăriți pentru a identifica precoce dezvoltarea unui proces malign. Rezultatele au arătat că incidența neoplasmelor a fost crescută în rândul pacienților cu NASH (15%) comparativ cu grupul de control (10%). Tipurile de cancer cel mai frecvent asociate au fost următoarele:

Prin identificarea celor mai frecvente neoplazii asociate NASH, se poate stabili necesitatea implementării unui program de screening pentru depistarea precoce a cancerului. În prezent, peste 80 de milioane de americani sunt afectați de steatoza hepatică nonalcoolică.

Citește și:

 

Exit mobile version