articole despre Health literacy

O alimentație bogată în vegetale poate scădea riscul de îmbătrânire prematură la supraviețuitorii cancerelor pediatrice

Legumele verzi, nucile și semințele au fost asociate cu scăderea riscului de îmbătrânire prematură la adulții care au supraviețuit unui cancer în perioada copilăriei, conform unui studiu realizat de cercetătorii din SUA, publicat în Journal of Clinical Oncology. Studiul, primul de acest fel, realizat pe un grup de 3322 de pacienți supraviețuitori ai unui cancer […]


Aceeași durată de activitate fizică săptămânală, beneficii mai mari asupra sănătății cardiovasculare a femeilor comparativ cu bărbații

Pentru scăderea riscului de mortalitate cu 18% bărbații trebuie să practice 300 de minute de activitate fizică moderat-intensă (MVPA) pe săptămână, însă femeile obțin rezultate similare după numai 140 de minute. Mai mult decât atât, în condițiile realizării a 300 de minute săptămânale de MVPA, femeile au un risc de deces scăzut cu 24%. Rezultatele […]


STUDIU. Noi biomarkeri pentru scleroza multiplă descoperiți prin combinarea datelor clinice cu datele omice

Integrarea datelor omice cu cele clinice permite caracterizarea complexităţii sclerozei multiple şi depistarea unor potenţiali biomarkeri pentru diagnosticul şi tratatamentul acestei afecţiuni. Studiul, publicat în PLOS Computational Biology, a presupus realizarea unei analize de rețele biologice pe mai multe niveluri (gene, fosfoproteine, celulele sistemului imun) care a fost integrată cu date despre imagistica ţesuturilor sistemului […]


STUDIU. Putem combate efectele negative ale singurătății și izolării sociale prin sport și activitate fizică

După pandemia COVID-19, izolarea socială și singurătatea au devenit recunoscute internațional ca probleme de sănătate publică, echivalate cu aceleași riscuri pentru sănătate precum cele provenite de la obezitate, consum de substanțe și fumatul a până la 15 țigări pe zi. Singurătatea nu deteriorează numai bunăstarea afectivă pe moment, ci și integritatea structurală și funcțională a […]


Ziua Bolilor Rare 2024 în Europa: noi investiții pentru rețelele europene de referință, cercetare și reforma strategiei farmaceutice

29 februarie este o zi „rară” care ne reamintește de cele 300 de milioane de persoane din întreaga lume pentru care o boală rară reprezintă o provocare în fiecare zi. În Uniunea Europeană, se cunosc deja peste 6000 de boli rare care afectează 36 de milioane de cetățeni. 80% dintre bolile rare sunt de origine […]


OMS premiază țările care țintesc să elimine acizii grași trans produși industrial din alimente. Care sunt acestea?

Organizația Mondială a Sănătății – OMS a acordat primele certificate de premiere a progresului în eliminarea acizilor grași trans produși industrial (iTFA) din cinci țări – Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită și Thailanda, care au demonstrat că au politici publice potrivite pentru eliminarea acestor grăsimi, susținute de sisteme adecvate de monitorizare și aplicare. Deși obiectivul […]


Ce înseamnă un stil de viață sănătos la nivel molecular și cum influențează longevitatea?

În căutarea unei vieți mai lungi și mai sănătoase, sfaturile au fost adesea simple – mâncați bine, rămâneți activi, evitați fumatul și mențineți o greutate corporală normală. Beneficiile unui astfel de stil de viață sunt bine documentate, incluzând o reducere a riscului de boli cronice și o șansă mai mică de deces prematur. Cu toate […]


STUDIU. Testarea nivelului de cortizol din firele de păr ar putea detecta femeile gravide la risc de complicații

Un simplu test al firelor de păr ar putea indica nivelul de stres al unei femei însărcinate și determina riscul de apariție a complicațiilor în timpul nașterii, conform unui studiu efectuat la Universitatea de Stat Washington (WSU), publicat în Psychoneuroendocrinology. A fost analizat nivelul de cortizol (hormonul stresului) din mostrele de păr a 53 de […]


FoodProX: Peste 60% din aportul caloric este alcătuit din alimente ultraprocesate. Calitatea alimentației, redefinită cu ajutorul AI

Există multiple studii care arată cum consumul crescut de alimente ultraprocesate are implicații negative asupra sănătății, însă recunoașterea și caracterizarea lor după gradul de procesare pune încă dificultăți atât profesioniștilor, cât mai ales consumatorilor. Alimentația nesănătoasă este un factor de risc major pentru multiple boli netransmisibile, de la obezitate și diabet de tip 2 până […]


STUDIU. Bărbații fumători au risc crescut de alopecie androgenetică, cea mai răspândită formă de a cheli

O meta-analiză recentă, publicată în Journal of Cosmetic Dermatology, arată că fumatul este un factor de risc pentru alopecia androgenetică (AGA), fiind cea mai cunoscută formă de cădere a părului la bărbați. Rezumând, concluziile analizei sunt: Bărbații care au fumat sau fumează în prezent au o probabilitate de 1,8 ori mai mare de a dezvolta […]