articole despre Prevenție

STUDIU. Consumul de alcool se asociază cu 4% din cancerele diagnosticate în 2020. Care sunt cele mai eficiente măsuri de scădere a consumului de alcool la nivelul populației?

Aproape 750.000 (4%) de cazuri noi de cancer diagnosticate la nivel mondial în 2020 pot fi atribuite consumului de alcool, potrivit unui nou studiu condus de International Agency for Research on Cancer (IARC). Consumul intens de alcool (>60 g/zi) s-a asociat cu cele mai multe cazuri, însă consumul moderat de alcool (<20 g/zi) a condus […]


Noi recomandări USPSTF: nu este indicată administrarea aspirinei pentru prevenția primară a bolilor cardiovasculare la adulții cu vârste de peste 60 ani

Noile recomandări din partea US Preventive Services Task Force (USPSTF) limitează populația la care aspirina ar trebui luată în considerare pentru prevenția primară a bolilor cardiovasculare (BCV). USPSTF concluzionează cu o „siguranță moderată” că utilizarea aspirinei la adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani care au risc de boală cardiovasculară la 10 […]


Dr. Marius Geantă: „A vorbi despre inovație în prevenția cardiovasculară și screeningul nou-născuților este o obligație, o datorie, o misiune și este singura modalitate acceptabilă de a merge mai departe”

Programul sloven dedicat screeningului pediatric pentru hipercolesterolemie familială (HF) și screeningul nou-născuților a fost identificat drept model de bune practici de către Comisia Europeană, alături de programe similare din Olanda și Republica Cehă. În contextul Președinției la Consiliul Uniunii Europene din 2021, Slovenia conduce o inițiativă menită să consolideze cooperarea și echitatea în furnizarea screening-ului […]


ÎNREGISTREAZĂ-TE. „Achieving Equity and Innovation in Newborn Screening and in Familial Hypercholesterolemia Paediatric Screening across Europe”, un eveniment sub umbrela Președinției Sloveniei la Consiliul UE

Recent, programul sloven dedicat screeningului pediatric pentru hipercolesterolemie familială (HF) și screeningul nou-născuților au fost identificate drept modele de bune practici de către Comisia Europeană, alături de programe similare din Olanda și Republica Cehă. În contextul Președinției Sloveniei la Consiliul Uniunii Europene din 2021, FH Europe va organiza, pe 11 octombrie, o întâlnire dedicată echității […]


Prioritățile programului EU4Health 2022: prevenția și promovarea sănătății

În data de 10 septembrie, DG SANTE (Direcția Generală pentru Sănătate din cadrul Comisiei Europene) a organizat un webinar privind prioritățile, orientările strategice și nevoile care trebuie abordate în viitoarele programe anuale de lucru EU4Health, pe baza rezultatelor unei consultări publice organizate în vara anului 2021. EU4Health este răspunsul Uniunii Europene la impactul pandemiei asupra […]


#ASCO21. Vaccinarea și screeningul au dus la scăderea incidenței cancerului de col uterin în SUA, însă restul cancerelor asociate infecției HPV sunt în creștere

Într-o analiză a incidenței și tendinței cancerelor asociate infecției cu HPV (Human Papillomavirus), efectuată pe date din Statele Unite, s-a constatat că, în ultimii 17 ani, incidența cancerului de col uterin a scăzut anual cu 1%, în timp ce incidența altor tipuri de cancere asociate HPV a continuat să crească. Studiul a fost prezentat la […]


INTERVIU. Neil Datta, despre concluziile „Cervical Cancer Prevention Policy Atlas”. Situația României privind prevenția cancerului de col uterin și recomandări

Conform Human Papillomavirus and Related Diseases Report 2019, în fiecare an, 61.072 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și 25.829 mor din cauza bolii în Europa. Conform OMS, vaccinul HPV este aproape 100% eficient în prevenirea infecțiilor HPV care cauzează cancer de col uterin. În 2020 a fost lansat The Cervical Cancer […]


STUDIU. O dietă bogată în alimente ultraprocesate crește riscul de cancer colorectal. Peste 25% din aportul caloric al europenilor provine din aceste alimente

Între 25 și 50% din aportul energetic total al europenilor și al locuitorilor din țările cu grad mediu spre ridicat de dezvoltare provine din produse ultraprocesate. Printre aceste alimente se numără: băuturi răcoritoare dulci, mâncăruri pre-preparate, ready-to-eat, produsele de patiserie. Consumul de produse ultraprocesate nu se asociază doar cu riscul de cancer, ci și cu […]


Framingham Offspring Study: o dietă bogată în alimente ultra-procesate crește riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Alimentele ultra-procesate reprezintă, în medie, 58% din aportul zilnic caloric al unei persoane care locuiește în Statele Unite. Un studiu observațional prospectiv condus de oamenii de știință de la Școala de Sănătate Publică a Universității din New York sugerează că alimentele ultra-procesate, consumate în proporție ridicată, se asociază cu un risc crescut de boli cardiovasculare […]


USPSTF: Screeningul cancerului pulmonar trebuie început după vârsta de 50 de ani la persoanele cu istoric de fumat de peste 20 pachete-an

Grupul american de lucru pentru prevenție (U.S. Preventive Services Task Force – USPSTF) a realizat două modificări în recomandările de screening pentru cancerul pulmonar, care vor dubla aproape numărul de persoane eligibile pentru screening: începerea screeningului la vârsta de 50 de ani, față de 55 de ani, în trecut; reducerea indicelui pachete-an de la 30 […]