articole despre Prevenție

AI-EKG: Un sistem de alertă bazat pe inteligență artificială reduce decesele de cauză cardiovasculară la pacienții spitalizați

Implementarea unei alerte pentru pacienţii cu risc ridicat pe baza electrocardiogramei, care utilizează inteligența artificiale (AI-EKG), reduce mortalitatea determinată de toate cauzele pe o perioadă de 90 de zile, în rândul pacienților internați, conform unui studiu publicat în Nature Medicine. La nivelul grupului de pacienți pentru care AI-EKG a fost implementat, mortalitatea la 90 de […]


Bugetul UE pentru prevenție s-a dublat în ultimii ani. România, sub media europeană

Conform datelor publicate de Eurostat, în anul 2021, bugetul  alocat la nivelul Uniunii Europene pentru prevenție și medicină preventivă a crescut la 6% din cheltuielile totale pentru sănătate. Comparativ cu anii precedenți, în anul 2019, suma alocată a reprezentat 2,9%, iar în anul 2020, 3,5% din bugetul pentru sănătate. Această creștere a fost înregistrată în […]


STUDIU. Diabetul zaharat, poluarea și alcoolul, principalii factori de risc modificabili pentru boala Alzheimer

Diabetul zaharat, consumul de alcool și poluarea atmosferică de la trafic sunt principalii factori de risc modificabili implicați în apariția demenței. Noi rezultate publicate în Nature Communication arată impactul substratului genetic, precum și al factorilor de risc modificabili asupra rețelelor dintre regiunile creierului care sunt vulnerabile în mod special la procesele de îmbătrânire și care […]


STUDIU. Poluarea aerului, factor de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal prin modificări epigenetice

Expunerea la anumiți poluanți din aer, în special la particulele în suspensie PM2.5 ar putea crește riscul de cancer colorectal (CRC) prin modificări epigenetice, în special metilarea ADN.  Prin studii de asociere la nivelul epigenomului (EWAS) s-a evidențiat că poluarea aerului determină modificări ale markerilor epigenetici care pot induce inflamație, ceea ce crește riscul de dezvoltare și progresie […]


STUDIU. Introducerea substituenților de sare în alimentație poate scădea riscul de hipertensiune arterială cu 40%

În cazul adulților de vârstă înaintată cu valori normale ale tensiunii arteriale (TA), înlocuirea sării obișnuite cu un substituent al acesteia poate reduce riscul apariției hipertensiunii arteriale cu până la 40%, conform studiului DECIDE-Salt publicat în Journal of the American College of Cardiology. Mai mult, în cazul grupului care a folosit înlocuitorul pentru sare nu […]


STUDIU. Formele agresive de cancer de sân, mai frecvente la femeile cu sindrom metabolic

Sindromul metabolic (MetS) este asociat cu creșterea riscului de cancer de sân și cu mortalitatea ridicată cauzată de acest tip de neoplasm, conform unei cercetări recente, publicată în revista Cancer . O alimentație sănătoasă, cu conținut redus de grăsimi s-a asociat cu reducerea mortalității prin cancerul de sân. Rezultatele confirmă încă o dată faptul că factorii […]


STUDIU. Consumul excesiv de sare crește riscul de cancer gastric cu 40%, inclusiv la populația europeană

Consumul crescut de sare este asociat cu riscul de cancer gastric și în Europa, nu doar în țările asiatice, unde acest fenomen era deja cunoscut, conform unui nou studiu realizat de Universitatea Medicală din Viena. Studiul, publicat recent în revista de specialitate „Gastric Cancer”, arată că persoanele care adaugă frecvent sare în mâncare au un risc […]


STUDIU. Îmbătrânirea biologică, influențată de lungimea genelor. Putem „da timpul înapoi”?

Odată cu înaintarea în vârstă, expresia genelor lungi se reduce, aceste modificări fiind observate în multiple studii independente, pe diverse organisme, tipuri celulare şi boli asociate cu îmbătrânirea. Fenomenul sistematic este numit declin al transcripţiei dependent de lungimea genei (GLTD, gene-length-dependent transcription decline) şi ar putea contribui la îmbătrânire ca factor etiologic, conform unui review […]


STUDIU. Consumul de alcool crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, mai ales în rândul femeilor

Femeile tinere și cele de vârstă mijlocie care au raportat consumul a opt sau mai multe băuturi alcoolice săptămânal, prezintă un risc mai crescut de a dezvolta boală coronariană, în comparație cu cele ce consumă o cantitate mai mică. Totodată, mai susceptibili la dezvoltarea acestei afecțiuni sunt și femeile și bărbații care consumă alcool în exces. […]


STUDIU. Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere

Incidența accidentului vascular este într-o continuă creștere în rândul persoanelor sub 55 de ani, mai ales în țările dezvoltate. Această observație a fost atribuită factorilor de risc tradiționali asociați accidentului vascular care apare la persoanele mai în vârstă, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, obezitatea, fumatul și boala arterială coronariană. În ciuda acestei […]