articole despre Prevenție

Consumul de alimente nesănătoase, chiar și pe termen scurt, are efecte de durată asupra creierului, afectând sensibilitatea la insulină

Obezitatea a devenit o criză globală de sănătate, afectând peste un miliard de persoane la nivel mondial. Deși alimentația nesănătoasă și lipsa exercițiilor fizice sunt adesea considerate principalele cauze, noi cercetări sugerează că mecanismele care stau la baza obezității sunt mult mai complexe. Un studiu recent realizat de Helmholtz Munich, Spitalul Universitar din Tübingen și […]


Depistarea timpurie a cancerului pancreatic este posibilă cu un nou test de sânge

Cercetătorii de la Universitatea de Științe și Sănătate din Oregon (OHSU) au dezvoltat un test de sânge care poate ajuta la depistarea precoce a cancerului pancreatic. Acest test, numit PAC-MANN (Protease Activity-Based Assay using Magnetic Nanosensor), măsoară activitatea crescută a unor proteaze din sânge. PAC-MANN ajută la detectarea adenocarcinomului ductal pancreatic (PDAC), cea mai comună […]


STUDIU. Multe boli cronice care apar împreună au factori de risc genetici comuni care pot fi țintiți în strategiile de prevenție și tratament

Un nou studiu de amploare a identificat legături genetice între multiple afecțiuni cronice, oferind perspective promițătoare pentru prevenirea și tratarea acestora. Cercetarea, condusă de Universitatea din Exeter și publicată în eBioMedicine, este cea mai mare de acest tip, analizând datele genetice și dosarele medicale a peste trei milioane de persoane din Regatul Unit și Spania. […]


Consumul ridicat de carne procesată crește riscul de demență și declin cognitiv

Un nou studiu, publicat în revista Neurology, a descoperit că un consum ridicat de carne procesată, precum bacon, crenvurști și parizer, este asociat cu un risc semnificativ mai mare de demență și declin cognitiv. Analizând datele a peste 133.000 de participanți din cadrul studiilor Nurses’ Health Study (NHS) și Health Professionals Follow-Up Study (HPFS), pe o perioadă […]


STUDIU. Formarea de noi obiceiuri sănătoase poate să dureze până la un an

Un studiu de tip review sistematic şi meta-analiză publicat în Healthcare a concluzionat că formarea de noi obiceiuri începe, în medie, în aproximativ două luni (59-66 de zile) şi poate să dureze până la 335 de zile pentru a se stabiliza. Acesta este primul review sistematic focusat pe analiza datelor cu privire la formarea şi […]


Lansare FH-EARLY: dezvoltarea de soluții inovatoare pentru diagnosticarea hipercolesterolemiei familiale bazate pe AI și genomică, punând în centru nevoile pacienților

Hipercolesterolemia familială (HF) este o afecțiune ereditară a metabolismului colesterolului LDL, care crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare (BCV). Deși afectează peste 30 de milioane de oameni la nivel global, inclusiv 2,5 milioane în Europa, mai puțin de 10% dintre cazuri sunt diagnosticate, lăsând milioane de persoane vulnerabile în fața atacurilor de cord și a […]


STUDIU. Administrarea a una sau două doze de vaccin HPV la vârste mai mici de 15 ani are eficacitate similară cu vaccinarea anti-HPV cu trei doze

Administrarea a una sau două doze de vaccin HPV (Human Papilloma Virus) înaintea vârstei de 17 ani prezintă eficacitatea similară cu utilizarea a trei doze în prevenţia leziunilor cervicale de grad înalt, conform unui studiu publicat în The Lancet Regional Health Europe. Eficacitatea a fost şi mai crescută la persoanele vaccinate anti-HPV înainte de 15 […]


Creșterea în greutate după vârsta de 35 de ani, asociată cu un risc mai mare de cancer de sân

Cercetări recente evidențiază o legătură semnificativă între creșterea în greutate după vârsta de 35 de ani și un risc mai mare de cancer mamar, subliniind importanța gestionării greutății ca măsură de prevenție. Publicat în Cancer Biology & Medicine, oferă informații valoroase despre modul în care modificările greutății influențează riscul de cancer de sân, în special […]


STUDIU. Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer colorectal prin stimularea inflamației cronice

Cercetătorii de la USF Health și Institutul de Cancer Tampa General Hospital (TGH) au descoperit o legătură importantă între alimentația occidentală, bogată în alimente ultra-procesate, și inflamația cronică care stimulează creșterea și progresia tumorilor. Studiul, publicat în jurnalul internațional Gut, subliniază necesitatea de a reevalua alegerile alimentare ca factor cheie în prevenirea și tratamentul cancerului […]


STUDIU. Screeningul pentru cancerul de sân crește supraviețuirea la femeile cu vârste cuprinse între 40-49 de ani

Un nou studiu prezentat la Family Medicine Forum 2024 arată că femeile canadiene cu vârste între 40 și 49 de ani care participă la programele  de screening pentru cancerul mamar au o rată de supraviețuire cu 10 ani mai mare comparativ cu cele care nu participă. În regiunile în care programe screening sunt organizate, rata […]