articole despre Prevenție

Alimentația bogată în fructe și legume reduce riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2

Un nou articol publicat în European Journal of Nutrition a arătat că dietele bogate în fructe și legume  au un rol esențial în îmbunătățirea sănătății umane și promovarea sustenabilității mediului. Concluziile, bazate pe discuțiile din cadrul celei de-a 9-a Conferințe EGEA (20–22 septembrie 2023, Barcelona), confirmă că un consum zilnic de 400–800g de fructe și legume reduce […]


STUDIU. Vaccinarea HPV reduce cu peste 65% cazurile de cancer de col uterin în Noua Zeelanda. Cea mai mare eficacitate, la persoanele sub 16 ani

Un studiu condus de Universitatea din Otago, Christchurch arată succesul programului de vaccinare HPV din Noua Zeelandă, confirmând că efortul și costurile implicate în implementarea acestuia au fost pe deplin justificate. Cercetarea, publicată în Journal of the Royal Society of New Zealand, demonstrează o reducere semnificativă a cazurilor de cancer de col uterin și a […]


Ziua Mondială a Obezității 2025: 1 din 3 copii vor fi supraponderali sau obezi până în 2050. Sunt necesare noi strategii de combatere a factorilor de risc

De Ziua Mondială a Obezității 2025, un studiu publicat în The Lancet lansează un avertisment clar: ratele obezității în rândul copiilor și adolescenților au crescut alarmant la nivel global, iar această tendință va continua dacă nu se iau măsuri urgente și coordonate. În ciuda deceniilor de campanii de conștientizare și intervenții, prevalența excesului de greutate […]


Consumul de alimente nesănătoase, chiar și pe termen scurt, are efecte de durată asupra creierului, afectând sensibilitatea la insulină

Obezitatea a devenit o criză globală de sănătate, afectând peste un miliard de persoane la nivel mondial. Deși alimentația nesănătoasă și lipsa exercițiilor fizice sunt adesea considerate principalele cauze, noi cercetări sugerează că mecanismele care stau la baza obezității sunt mult mai complexe. Un studiu recent realizat de Helmholtz Munich, Spitalul Universitar din Tübingen și […]


Depistarea timpurie a cancerului pancreatic este posibilă cu un nou test de sânge

Cercetătorii de la Universitatea de Științe și Sănătate din Oregon (OHSU) au dezvoltat un test de sânge care poate ajuta la depistarea precoce a cancerului pancreatic. Acest test, numit PAC-MANN (Protease Activity-Based Assay using Magnetic Nanosensor), măsoară activitatea crescută a unor proteaze din sânge. PAC-MANN ajută la detectarea adenocarcinomului ductal pancreatic (PDAC), cea mai comună […]


STUDIU. Multe boli cronice care apar împreună au factori de risc genetici comuni care pot fi țintiți în strategiile de prevenție și tratament

Un nou studiu de amploare a identificat legături genetice între multiple afecțiuni cronice, oferind perspective promițătoare pentru prevenirea și tratarea acestora. Cercetarea, condusă de Universitatea din Exeter și publicată în eBioMedicine, este cea mai mare de acest tip, analizând datele genetice și dosarele medicale a peste trei milioane de persoane din Regatul Unit și Spania. […]


Consumul ridicat de carne procesată crește riscul de demență și declin cognitiv

Un nou studiu, publicat în revista Neurology, a descoperit că un consum ridicat de carne procesată, precum bacon, crenvurști și parizer, este asociat cu un risc semnificativ mai mare de demență și declin cognitiv. Analizând datele a peste 133.000 de participanți din cadrul studiilor Nurses’ Health Study (NHS) și Health Professionals Follow-Up Study (HPFS), pe o perioadă […]


STUDIU. Formarea de noi obiceiuri sănătoase poate să dureze până la un an

Un studiu de tip review sistematic şi meta-analiză publicat în Healthcare a concluzionat că formarea de noi obiceiuri începe, în medie, în aproximativ două luni (59-66 de zile) şi poate să dureze până la 335 de zile pentru a se stabiliza. Acesta este primul review sistematic focusat pe analiza datelor cu privire la formarea şi […]


Lansare FH-EARLY: dezvoltarea de soluții inovatoare pentru diagnosticarea hipercolesterolemiei familiale bazate pe AI și genomică, punând în centru nevoile pacienților

Hipercolesterolemia familială (HF) este o afecțiune ereditară a metabolismului colesterolului LDL, care crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare (BCV). Deși afectează peste 30 de milioane de oameni la nivel global, inclusiv 2,5 milioane în Europa, mai puțin de 10% dintre cazuri sunt diagnosticate, lăsând milioane de persoane vulnerabile în fața atacurilor de cord și a […]


STUDIU. Administrarea a una sau două doze de vaccin HPV la vârste mai mici de 15 ani are eficacitate similară cu vaccinarea anti-HPV cu trei doze

Administrarea a una sau două doze de vaccin HPV (Human Papilloma Virus) înaintea vârstei de 17 ani prezintă eficacitatea similară cu utilizarea a trei doze în prevenţia leziunilor cervicale de grad înalt, conform unui studiu publicat în The Lancet Regional Health Europe. Eficacitatea a fost şi mai crescută la persoanele vaccinate anti-HPV înainte de 15 […]