articole despre Prevenție

Creșterea în greutate după vârsta de 35 de ani, asociată cu un risc mai mare de cancer de sân
Cercetări recente evidențiază o legătură semnificativă între creșterea în greutate după vârsta de 35 de ani și un risc mai mare de cancer mamar, subliniind importanța gestionării greutății ca măsură de prevenție. Publicat în Cancer Biology & Medicine, oferă informații valoroase despre modul în care modificările greutății influențează riscul de cancer de sân, în special […]

STUDIU. Alimentele ultraprocesate cresc riscul de cancer colorectal prin stimularea inflamației cronice
Cercetătorii de la USF Health și Institutul de Cancer Tampa General Hospital (TGH) au descoperit o legătură importantă între alimentația occidentală, bogată în alimente ultra-procesate, și inflamația cronică care stimulează creșterea și progresia tumorilor. Studiul, publicat în jurnalul internațional Gut, subliniază necesitatea de a reevalua alegerile alimentare ca factor cheie în prevenirea și tratamentul cancerului […]

STUDIU. Screeningul pentru cancerul de sân crește supraviețuirea la femeile cu vârste cuprinse între 40-49 de ani
Un nou studiu prezentat la Family Medicine Forum 2024 arată că femeile canadiene cu vârste între 40 și 49 de ani care participă la programele de screening pentru cancerul mamar au o rată de supraviețuire cu 10 ani mai mare comparativ cu cele care nu participă. În regiunile în care programe screening sunt organizate, rata […]

Prevenția bolilor cardiovasculare, o prioritate la nivel european. Noile recomandările ale Consiliului UE pentru sănătatea cardiovasculară
Uniunea Europeană (UE) a făcut un pas decisiv în abordarea bolilor cardiovasculare (BCV), principala cauză de deces pe continent, prin adoptarea Concluziilor Consiliului UE care vizează îmbunătățirea strategiilor pentru sănătatea cardiovasculară. Cu peste 60 de milioane de europeni care trăiesc cu BCV și 1,7 milioane de decese anuale atribuite acestei afecțiuni, noile recomandări ale Cosniliuliu […]

STUDIU. Vaccinarea anti-HPV reduce semnificativ rata deceselor la femeile sub 25 ani
Decesele cauzate de cancerul de col uterin au scăzut semnificativ în rândul femeilor sub 25 de ani, marcând un progres remarcabil în eforturile de prevenire a cancerului. Cercetătorii de la Centrul de Cancer MUSC Hollings atribuie această realizare impresionantă utilizării pe scară largă a vaccinului împotriva virusului papilloma uman (HPV). Studiul, publicat recent în JAMA, […]

#AHA2024. Peste 10 ore de sedentarism pe zi, inclusiv la persoanele care fac sport, se asociază cu creşterea riscului de deces de cauză cardiovasculară
O durată de peste 10,5 ore de sedentarism pe zi se asociază cu creșterea riscului de insuficiență cardiacă și deces cardiovascular, indiferent de atingerea sau nu a țintelor recomandate de activitate fizică pentru reducerea riscurilor cardiovasculare, conform unui nou studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology și prezentat în cadrul sesiunilor American […]

STUDIU. Reducerea aportului de zahăr în primele 1000 de zile de viață scade cu până la 35% riscul de diabet zaharat și hipertensiune arterială
Expunerea la cantități reduse de zahăr în perioada intrauterină și apoi în primii ani de viață, în primele 1000 de zile de la concepție, se asociază cu un risc mai mic de diabet zaharat și de hipertensiune arterială la adulții de vârstă mijlocie, conform unui studiu publicat în Science. De asemenea, limitarea aportului de zahăr […]

Screeningul cancerului pulmonar: Dovezi științifice și inovații tehnologice pentru depistarea precoce prin low-dose CT
Cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate prin cancer la nivel global, în mare parte din cauza diagnosticării tardive, atunci când opțiunile terapeutice sunt limitate, iar ratele de supraviețuire sunt extrem de scăzute. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul pulmonar este responsabil pentru aproximativ 1,8 milioane de decese anual. Totuși, introducerea tomografiei […]

Consumul pe termen lung de alimente ultraprocesate crește mortalitatea prematură, mai ales la femei
Un studiu recent publicat în Clinical Nutrition arată că un consum pe termen lung de alimente ultraprocesate crește semnificativ riscul de deces, în special din cauza bolilor cardiovasculare și respiratorii. Studiul a urmărit 27.670 de persoane cu vârste între 45 și 73 de ani, timp de aproximativ 23 de ani. Alimentele ultraprocesate, conform clasificării NOVA, sunt […]

STUDIU. Alimentația sănătoasă poate încetini progresia cancerului de prostată în perioada de supraveghere activă
Un studiu recent realizat de Johns Hopkins Medicine sugerează că adoptarea unei diete sănătoase poate încetini semnificativ progresia cancerului de prostată cu risc scăzut la bărbații aflați sub monitorizare activă. Monitorizarea activă a cancerului de prostată este o strategie medicală utilizată atunci când cancerul este unul cu risc scăzut, fără a recurge imediat la tratamente […]