articole despre Prevenție

LANCET: Ce sunt determinanții comerciali ai sănătății și cum pot afecta populația? Impactul industriei tutunului, alcoolului, alimentelor fast-food și a combustibililor fosili
Majoritatea entităților comerciale contribuie în mod pozitiv la sănătatea și bunăstarea societății, prin produsele și serviciile esențiale pe care le asigură cetățenilor. Cu toate acestea, 4 sectoare industriale sunt responsabile pentru cel puțin 1 din 3 decese globale, anual – industria tutunului, alcoolului, alimentelor nesănătoase (ultraprocesate, fast-food) și combustibililor fosili. Împreună, aceste sectoare afectează sănătatea […]

STUDIU. Mamele cu obezitate transmit riscul în special fetelor. Strategiile pentru controlul greutății trebuie să înceapă încă din copilărie
Fiicele femeilor cu obezitate au un risc mai ridicat de a acumula o cantitate excesivă de ţesut adipos la nivel corporal, conform unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Asocierile acestea au fost prezente pentru toate cele 3 evaluări succesive realizate în cadrul studiului, fiind semnificative mai ales la vârsta copiilor […]

STUDIU. Activitatea fizică de peste 150 de minute pe săptămână crește diversitatea microbiomului intestinal
Microbiomul intestinal este influențat mai mult de durata exercițiilor fizice decât de intensitatea acestora, conform unui studiu publicat în The FASEB Journal. Activitatea fizică de peste 150 de minute pe săptămână crește atât cantitatea, cât şi diversitatea microbiomului intestinal. Cele mai mari beneficii au fost raportate la persoanele normoponderale. Aceste rezultate indică faptul că nu […]

Obezitatea crește adițional riscul de cancer de sân la femeile care au mutații BRCA
Obezitatea accentuează modificările asupra ADN-ului la femeile purtătoare de mutații BRCA1 sau BRCA2, ceea ce crește suplimentar riscul de cancer de sân. Studiul a fost realizat de o echipă de la Weill Cornell Medicine, publicat în Science Translational Medicine și demonstrează efectele obezității asupra dezvoltării cancerului într-o populație care se află deja la risc înalt. […]

STUDIU. Prevalența obezității a crescut cu 12% în ultimele două decenii. Importanța combaterii factorilor de risc, chiar și la persoanele cu profil metabolic normal
Proporţia de persoane care au obezitate asociată cu un profil metabolic lipsit de modificări patologice (MHO, metabolically healthy obesity) a crescut uşor în ultimii 20 de ani în Statele Unite, reprezentând în continuare o excepţie în rândul persoanelor cu obezitate, conform unui studiu publicat în JAMA Network Open. Totodată, prevalenţa obezităţii a crescut cu peste […]

STUDIU. Somnul insuficient poate crește cu până la 74% riscul de boală arterială periferică
Peste 200 de milioane de persoane suferă de boală arterială periferică, având ca mecanism trombozarea arterelor de la nivelul membrelor inferioare, cu restricția fluxului sanguin. Această afecțiune duce la creșterea riscului de accident vascular cerebral și infarct miocardic. Boala arterială periferică (BAP) reprezintă a treia cauză de morbiditate cardiovasculară aterosclerotică, prevalența crescând într-un ritm accelerat […]

STUDIU. 17% dintre femeile cu infertilitate de cauză necunoscută sunt purtătoare de variante genetice asociate cu boli cardiovasculare sau cancer
17% dintre femeile cu infertilitate de cauză necunoscută prezintă variante genetice asociate cu un risc semnificativ crescut de boli cardiovasculare sau cancer. Prin secvențierea întregului exom de la femeile cu infertilitate s-a descoperit o prevalență de trei ori mai mare a variantelor patogene, acționabile clinic, față de populația generală. Datele au fost publicate în New […]

STUDIU. Nașterea prin cezariană nu împiedică transferul microbiomului matern la copil. Alăptarea la sân compensează transferul de bacterii esențiale
Copiii născuți prin cezariană au la nivelul microbiomului o compoziție a bacteriilor esențiale provenite de la mamă similară cu cea a copiilor născuţi pe cale naturală, conform unui studiu publicat în Cell Host&Microbe. Indiferent de metoda de naștere, aproape 60% din microbiomul copilului își are originea la nivelul celui matern, însă contribuția diverselor surse de […]

STUDIU. Acidul oleic din uleiul de măsline, rol în sănătatea cardiovasculară și prevenția cancerului
Dieta mediteraneană este cunoscută drept un model de alimentaţie care contribuie la prevenţia bolilor şi îmbătrânirii. Include un aport ridicat de vegetale, consum scăzut-moderat de lactate, consum scăzut de carne roşie, precum şi un aport moderat de peşte şi de vin. Uleiul de măsline este principalul tip de grăsime din această dietă. Până în prezent, […]

STUDIU. Exercițiile fizice regulate pot reduce progresia steatozei hepatice non-alcoolice, independent de scăderea în greutate
Exercițiile fizice reduc depunerea de lipide la nivel hepatic la pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică, fiind asociate cu o rată de succes de peste trei ori mai mare în obținerea unui răspuns clinic (obiectivat prin examinare RMN), față de standardul de îngrijire folosit în prezent. Beneficiile au fost semnificative, chiar și în absența scăderii ponderale. […]