articole despre Health literacy

OMS: Tuberculoza redevine principala cauză a mortalității de natură infecțioasă la nivel mondial

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat Raportul Global privind Tuberculoza din 2024 care evidențiază o creștere alarmantă a cazurilor de tuberculoză (TBC) la nivel global, cu 8.2 milioane de cazuri noi în 2023. Această cifră depășește cele 7.5 milioane de cazuri din 2022, ceea ce face ca TBC să redevină principala cauză a mortalității de […]


Consumul pe termen lung de alimente ultraprocesate crește mortalitatea prematură, mai ales la femei

Un studiu recent publicat în Clinical Nutrition arată că un consum pe termen lung de alimente ultraprocesate crește semnificativ riscul de deces, în special din cauza bolilor cardiovasculare și respiratorii. Studiul a urmărit 27.670 de persoane cu vârste între 45 și 73 de ani, timp de aproximativ 23 de ani. Alimentele ultraprocesate, conform clasificării NOVA, sunt […]


Creșterea speranței de viață este foarte lentă în secolul ’21, în ciuda progreselor în medicină

În ciuda avansurilor tehnologice, medicale și de sănătate publică din ultimii 30 de ani, speranța de viață la naștere a crescut cu numai 6 ani jumătate. Deși durata anilor de viață crește în continuare, acest proces se realizează foarte lent. Comparativ cu modul în care stăteau lucrurile în secolul 20, unde viteza de creștere a […]


Ziua Conștientizării Sindromului Chilomicronemiei Familiale: impactul unei alimentații sărace în grăsimi asupra calității vieții

Cum ar fi să trăiești cu doar 10 grame de grăsime pe zi? Pentru cei cu sindromul chilomicronemiei familiale (FCS), aceasta este o realitate zilnică – și înseamnă mult mai mult decât doar atenția la alimentație. Fiecare masă și gustare trebuie planificate cu grijă, evitând grăsimile dar și zaharurile adăugate și eliminând complet alcoolul, pentru […]


STUDIU. Alimentația sănătoasă poate încetini progresia cancerului de prostată în perioada de supraveghere activă

Un studiu recent realizat de Johns Hopkins Medicine sugerează că adoptarea unei diete sănătoase poate încetini semnificativ progresia cancerului de prostată cu risc scăzut la bărbații aflați sub monitorizare activă. Monitorizarea activă a cancerului de prostată este o strategie medicală utilizată atunci când cancerul este unul cu risc scăzut, fără a recurge imediat la tratamente […]


STUDIU. Dieta mediteraneană reduce riscul de insuficiență cardiacă, în special la femei

Un studiu recent publicat în European Journal of Clinical Nutrition a investigat legătura dintre adoptarea dietei mediteraneene și riscul de insuficiență cardiacă (IC) în populațiile europene. Analiza a constatat că acest tip de dietă a redus semnificativ riscul de IC, în special la femei. Dieta mediteraneană, bogată în grăsimi mononesaturate (din ulei de măsline), fructe, legume […]


Interzicerea vânzării de tutun la tineri ar putea preveni 1,2 milioane de decese până în 2095

Un studiu recent arată că interzicerea vânzării de tutun persoanelor născute în perioada 2006- 2010 ar putea preveni 1,2 milioane de decese cauzate de cancerul pulmonar la nivel global până în 2095. Această strategie urmărește să reducă treptat obiceiul de a fuma în rândul generațiilor tinere prin restricționarea accesului la tutun pe baza anului de […]


Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie 2024: rolul microARN în reglarea activității genelor

Victor Ambros și Gary Ruvkun sunt laureații Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină de anul acesta pentru descoperirea microARN (miARN), molecule mici de ARN necodificator care reglează expresia genelor. Descoperirile lor au deschis noi orizonturi în analiza rolurilor pe care aceste molecule le îndeplinesc în sănătatea umană. În prezent, utilizarea miARN-urilor este explorată în tratamente […]


Durata somnului matern pe timpul sarcinii influențează dezvoltarea neurocognitivă a fătului

Durata redusă a somnului matern în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de întârzieri în dezvoltarea neurocognitivă a copiilor, conform unui studiu recent publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Acesta a explorat modul în care durata scurtă a somnului (short sleep duration- SSD) în timpul sarcinii ar putea fi legată […]


Premiul Nobel pentru Chimie 2024. Descifrarea structurii proteinelor cu ajutorul inteligenței artificiale

În 2024, Premiul Nobel pentru Chimie este dedicat descifrării și înțelegerii codului proteinelor, fiind acordat cercetătorilor David Baker pentru „design-ul computațional al proteinelor”, Demis Hassabis și John M. Jumper pentru „predicția structurii proteinelor”. La fel ca în cazul Premiului Nobel pentru Fizică din acest an, și Premiul Nobel pentru Chimie are aplicații vaste în domeniul […]