articole despre Health literacy

Alegerea alimentelor sănătoase din magazine, facilitată de un instrument AI care indică gradul de procesare 

În contextul preocupărilor tot mai mari privind impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății, un studiu publicat în Nature Food abordează o problemă majoră: lipsa unui instrument clar și accesibil pentru a înțelege nivelul de procesare al alimentelor din supermarketuri. Alimentele ultraprocesate, care conțin frecvent zaharuri și grăsimi nesănătoase, sunt responsabile de afecțiuni precum obezitatea, diabetul și bolile […]


Creșterea numărului de cazuri de diabet și boli cardiovasculare, asociată cu consumul de băuturi pe bază de zahăr

Un studiu recent publicat în Nature Medicine evidențiază că băuturile îndulcite (pe bază de zahăr) au contribuit în anul 2020 la apariția a 2.2 milioane de cazuri noi de diabet de tip 2 și 1.2 milioane de cazuri noi de boli cardiovasculare, reprezentând 9,8% și, respectiv, 3,1% din incidența globală a acestor afecțiuni. Studiul a […]


STUDIU. Fiecare țigară fumată reduce speranța de viață cu aproximativ 20 de minute

Fumatul reprezintă una dintre cele mai mari cauze de deces prematur și boli cronice, iar fiecare țigară fumată reduce speranța de viață cu aproximativ 20 de minute: 17 minute pentru bărbați și 22 pentru femei, conform unui studiu publicat de cercetători de la University College London în jurnalul Addiction. Aceste estimări se bazează pe date […]


STUDIU. Nu toate produsele îmbogățite cu proteine sunt sănătoase; multe dintre acestea conțin substanțe care cresc riscul de boli cronice

Produsele alimentare prezentate cu un conținut adăugat de proteină au devenit din ce în ce mai populare printre consumatori, acestea fiind percepute adesea ca fiind benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în jurnalul ”Nutrients” a dezvăluit că multe dintre aceste produse pot avea componente care prezintă riscuri pentru sănătate. Analiza, realizată […]


Cele mai importante știri de la SABCS 2024: terapiile țintite demonstrează beneficii pe termen lung în cancerul de sân și noi date susțin testarea biomarkerilor genetici

San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2024 a avut loc în perioada 10-13 decembrie 2024 și marchează cea de-a 47-a ediție, fiind cea mai mare reuniune globală dedicată cercetării cancerului de sân, cu peste 10.000 de participanți din 102 țări. Conceput pentru a încuraja colaborarea între clinicieni, cercetători și susținători ai pacienților, SABCS oferă perspective […]


STUDIU. O dietă echilibrată, bogată în fibre și grăsimi nesaturate, poate reduce semnificativ riscul de cancer colorectal

Cercetările recente subliniază importanța unei diete echilibrate în reducerea riscului de cancer gastrointestinal (GI), inclusiv cancer colorectal (CRC). Studiile realizate la Universitatea Flinders arată că o alimentație bazată pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, lactate și grăsimi sănătoase poate reduce semnificativ riscurile de a dezvolta aceste tipuri de cancer. Alimentele bogate în fibre susțin sănătatea […]


Webinar “Inovații în screeningul cancerului pulmonar”. Succesul în implementarea programelor la nivel UE depinde de accesul la tehnologiile digitale, colaborare și schimbul de cunoștințe

Pe 11 decembrie 2024, Centrul pentru Inovație în Medicină, în parteneriat cu MSD și BMS a organizat webinarul „Inovații în screeningul cancerului pulmonar”. Evenimentul moderat de Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină a reunit experți de top care au reflectat asupra progresului, provocărilor și inovațiilor în promovarea și implementarea programelor de screening […]


STUDIU. Includerea testării pentru Helicobacter pylori la programele de screening pentru cancerul colorectal crește ratele de participare

Un studiu recent realizat în Taiwan, publicat în JAMA Network, a analizat dacă includerea testului pentru Helicobacter pylori (HPSA) într-un program de screening pentru cancerul colorectal, alături de testul imunochimic fecal (FIT), poate reduce riscul de a dezvolta cancer gastric și mortalitatea asociată acestei boli. H. pylori este o bacterie care cauzează aproximativ 80% din cazurile […]


Webinar. Lecțiile învățate din implementarea Misiunii UE împotriva cancerului: implicarea cetățenilor în cercetare și rolul huburilor naționale

„Misiunile UE își propun să contribuie prin instrumentele cercetării, dezvoltării și inovării, la crearea unui model nou, un model care pune în centru cetățenii și toți stakeholderii relevanți, într-o abordare de tipul bottom-up (de jos în sus), complementară abordărilor tradiționale, top-down, pe care le știm de foarte multă vreme. Pe de-o parte, misiunile sunt un […]


#EHU. Planul European dedicat Sănătății Cardiovasculare ar trebui să aibă o componentă de inovație foarte bine definită, după modelul Planului de Combatere a Cancerului și Misiunii pentru Cancer

Pe 5 decembrie, Centrul pentru Inovație în Medicină a organizat webinarul „Building the European Health Union”, eveniment online în cadrul căruia s-a discutat despre sinergiile dintre Planul European de Luptă împotriva Cancerului și Misiunea Cancer, strategii pentru reducerea inegalităților în materie de acces la inovație, atât între Statele Membre cât și în interiorul aceluiași stat, […]