articole despre Health literacy

STUDIU. Screeningul pentru cancerul de sân crește supraviețuirea la femeile cu vârste cuprinse între 40-49 de ani

Un nou studiu prezentat la Family Medicine Forum 2024 arată că femeile canadiene cu vârste între 40 și 49 de ani care participă la programele  de screening pentru cancerul mamar au o rată de supraviețuire cu 10 ani mai mare comparativ cu cele care nu participă. În regiunile în care programe screening sunt organizate, rata […]


Țările cu venituri mici și medii înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de diabet și întâmpină probleme privind accesul la tratament

Un studiu recent, publicat în The Lancet, arată că peste 800 de milioane de adulți la nivel global suferă de diabet (tip 1 sau 2), cu o prevalență care a crescut de la 7% în 1990 la 14% în 2022. Această creștere a fost cea mai pronunțată în țările cu venituri mici și medii, unde […]


STUDIU. Prevenirea obezității la copii, mai eficientă prin programe comunitare pentru adoptarea comportamentelor sănătoase

Obezitatea infantilă reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică, fiind asociată cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cronice, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și alte afecțiuni netransmisibile, pe parcursul vieții adulte. Studiul RESPOND (Prevent Obesity and Non-communicable Disease), desfășurat în nord-estul regiunii Victoria, Australia, a avut ca scop evaluarea eficienței unui […]


STUDIU. Răspândirea dezinformării despre tratamentele pentru cancer prin intermediul aplicatiei TikTok poate reprezenta un pericol ascuns pentru tineri

Concluzia unui studiu realizat recent în cadrul Universitatii din Londra, a scos la iveală o realitate alarmantă: 81% dintre videoclipurile de pe TikTok care promovează „vindecări miraculoase” pentru cancer conțin informații false. Studiul subliniază pericolul uriaș pe care această platformă îl reprezintă, mai ales pentru tineri, deoarece ei nu folosesc TikTok doar ca mijloc de […]


STUDIU. Renunțarea la fumat imediat după diagnosticarea cu cancer crește rata de supraviețuire a pacienților

Un studiu recent publicat în JAMA Oncology a arătat că pacienții cu cancer care au renunțat la fumat imediat după diagnosticare au avut rata de supraviețuire cea mai mare, comparativ cu cei ce au continuat să aibă acest viciu. Analiza, realizată de o echipă de cercetători de la MD Anderson Cancer Center, a urmărit un grup […]


OMS: Tuberculoza redevine principala cauză a mortalității de natură infecțioasă la nivel mondial

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat Raportul Global privind Tuberculoza din 2024 care evidențiază o creștere alarmantă a cazurilor de tuberculoză (TBC) la nivel global, cu 8.2 milioane de cazuri noi în 2023. Această cifră depășește cele 7.5 milioane de cazuri din 2022, ceea ce face ca TBC să redevină principala cauză a mortalității de […]


Consumul pe termen lung de alimente ultraprocesate crește mortalitatea prematură, mai ales la femei

Un studiu recent publicat în Clinical Nutrition arată că un consum pe termen lung de alimente ultraprocesate crește semnificativ riscul de deces, în special din cauza bolilor cardiovasculare și respiratorii. Studiul a urmărit 27.670 de persoane cu vârste între 45 și 73 de ani, timp de aproximativ 23 de ani. Alimentele ultraprocesate, conform clasificării NOVA, sunt […]


Creșterea speranței de viață este foarte lentă în secolul ’21, în ciuda progreselor în medicină

În ciuda avansurilor tehnologice, medicale și de sănătate publică din ultimii 30 de ani, speranța de viață la naștere a crescut cu numai 6 ani jumătate. Deși durata anilor de viață crește în continuare, acest proces se realizează foarte lent. Comparativ cu modul în care stăteau lucrurile în secolul 20, unde viteza de creștere a […]


Ziua Conștientizării Sindromului Chilomicronemiei Familiale: impactul unei alimentații sărace în grăsimi asupra calității vieții

Cum ar fi să trăiești cu doar 10 grame de grăsime pe zi? Pentru cei cu sindromul chilomicronemiei familiale (FCS), aceasta este o realitate zilnică – și înseamnă mult mai mult decât doar atenția la alimentație. Fiecare masă și gustare trebuie planificate cu grijă, evitând grăsimile dar și zaharurile adăugate și eliminând complet alcoolul, pentru […]


STUDIU. Alimentația sănătoasă poate încetini progresia cancerului de prostată în perioada de supraveghere activă

Un studiu recent realizat de Johns Hopkins Medicine sugerează că adoptarea unei diete sănătoase poate încetini semnificativ progresia cancerului de prostată cu risc scăzut la bărbații aflați sub monitorizare activă. Monitorizarea activă a cancerului de prostată este o strategie medicală utilizată atunci când cancerul este unul cu risc scăzut, fără a recurge imediat la tratamente […]