Site icon Raportul de gardă

#LiverMtg18. Tratamentul antiviral pre-operator reduce rata de infecție cu VHC în transplantul cardiac

Tratament antiviral VHC transplant cardiac

Tratament antiviral VHC transplant cardiac

Terapia antivirală administrată înainte de transplantul cardiac de la un donator VHC (Virus Hepatitic C) pozitiv la un primitor VHC negativ este eficientă în prevenția infecției ulterioare.  Tratamentul cu glecaprevir-pibrentasvir pre și post operator determină supresia viremiei și scade riscul de cronicizare.

Studiul de tip proof-of-concept a inclus 25 de pacienți eligibili pentru transplant cardiac, neinfectați cu VHC care au fost de acord să primească o inimă de la un donator VHC pozitiv. Cu o săptămână înainte de intervenția chirurgicală și 8 săptămâni post-operator ei au urmat terapie cu antivirale de tip  glecaprevir-pibrentasvir.

Rezultatele studiului arată că la 7 zile post-operator, 100% dintre pacienți au avut viremie nedetectabilă.

Autorii studiului din cadrul Massachusetts General Hospital, Boston, S.U.A. afirmă că anual, 25% dintre transplaturile de inimă sunt neeligibile din cauza infecției cu VHC  a donatorului. Rezultatele acestui studiu arată că prin terapia administrată pre-operator s-ar putea mări numărul de transplanturi și astfel micșora timpul de așteptare pentru pacienți.

Combinația glecaprevir-pibrentasvir acționează prin inhibarea proteazei NS3/4A și a fosfoproteinei NS5A, ambele esențiale în replicarea VHC. Terapia a fost aprobată în 2017 pentru tratamentul infecției cu VHC atât în S.U.A., cât și în Europa.

Citește și:

Exit mobile version