#LiverMtg18. Screening universal al virusului hepatitic C la gravide: mai eficient decât cel bazat pe grupe de risc

  • Eliminare Hepatita C



Screeningul doar în rândul gravidelor la risc de a avea o infecție cu virus hepatitic de tip C (VHC) duce la sub-diagnosticarea unor infecții active. De aceea autorii unui studiu prezentat în cadrul Congresului Asociației Americane pentru Studiul Ficatului – The Liver Meeting 2018 recomandă screeningul universal al gravidelor, datorită eficacității diagnostice și cost-eficienței superioare.

Aproximativ 50% din cei infectați cu VHC nu știu că sunt infectați. Diagnosticul este primul pas al îngrijirii. Pentru că majoritatea copiilor sunt infectați în timpul nașterii, gravidele trebuie să fie informate că infecția poate fi transmisă copilului” coautorul Michelle Rose, director al Departamentului de Boli Infecțioase, Sănătate Publică, Norton Healthcare.

Screeningul universal nu a crescut frecvența testelor pozitive pentru anticorpi VHC- care reprezintă testul inițial și necesită confirmare. Screeningul universal a fost însă asociat cu o probabilitate mai mare a unui rezultat ARN pozitiv de confirmare. Deși costul suplimentar al screeningul universal a fost de 308 dolari per pacient,  raportul cost-eficiență a fost îmbunătățit cu 18.139 dolari per infecție activă identificată, sau cu 4.662 dolari per an de viață câștigat, ajustată în funcție de calitatea vieții.

abonare
gravide-screening-universal-bazat-risc-tabel-rezultate-testare
Principalele rezultate ale studiului: rata de diagnosticare a infecției cu VHC prin cele două metode de screening.

Studiul a inclus date ale 19.452 de gravide, în perioada 2014-2017. Analiza acestora a fost de tip retrospectiv pentru perioada 1 mai- 31 decembrie 2014 și prospectiv pentru perioada cuprinsă între 1 mai 2016 și 31 decembrie 2017.

Despre infecția VHC

Hepatita virală tip C este o boală care afectează ficatul, ducând în stadii finale la ciroză, cancer hepatic și insuficiență hepatică. Este determinată de VHC, care se transmite mai ales prin contactul cu sângele unui persoane infectate. Datorită ratei mari de vindecare (95-98% în cazul pacienților naive la tratament) a noilor tratamente antivirale, eradicarea infecției este considerată posibilă.

Screeningul infecției VHC se realizează prin testarea pentru anticorpi antiHVC. Un rezultat pozitiv trebuie apoi să fie confirmat prin reacție de polimerizare în lanț (PCR) de detecție a ARN-ului viral.

Citește și: