Prof. Michael Houghton: “Hepatita C este singura boală cronică virală care poate fi vindecată”

  • Eliminare Hepatita C



Dr. Michael Houghton, de la Departamentul de Virusologie al Universității Alberta, consideră că tratamentul cu interferon pentru hepatita C ar trebui să devină de domeniul trecutului. După apariția noilor medicamente care pot vindeca această infecție fără reacții adverse, tratamentul interferon-free ar trebui să devină standardul, indiferent de stadiul bolii. Profesorul care a descoperit virusul hepatitic C explică beneficiile terapiei fără interferon și comentează situația hepatitei C din țara noastră, transmițând un mesaj autorităților. 

  • În România, prevalența hepatitei C este de 3,3%, adică 600.000 de oameni sunt infectați, iar 10% dintre aceștia au boli hepatice în stadii terminale. Aveți vreun comentariu cu privire la tratamentul acestor pacienți cu regimul interferon free?

Primul lucru pe care îl recomand este screening-ul pe scară largă. Pentru că dacă identifici majoritatea purtătorilor, câteva proceduri simple pot minimiza progresia bolii. Astfel, trebui să fie testate pentru prezența virusului toate persoanele care au primit transfuzii de sânge, sau care se expun comportamentelor la risc. În cazul pacienților infectați cu virusul hepatitic C există măsuri care pot minimiza riscul de ciroza hepatică și cancer: interzicerea consumului de alcool și creșterea consumului de cafea, două studii internaționale dovedind că în medie 3 cești de cafea pe zi scad riscul de fibroză și cancer hepatic. 

abonare
  •  Care ar fi efectele absenței implementării terapiei interferon free?

Fiecare an în care un purtător al virusului hepatitic C nu primește tratament implică un risc ca să dezvolte o formă de boală hepatică severă, care s-ar putea dovedi mortală. De aceea este atât de important screening-ul comunității, identificarea purtătorilor, astfel încât să ia măsuri de protecție. În al doilea rând, aceste medicamente trebuie să ajungă la fiecare purtător al virusului, cât de curând posibil. În timp ce majoritatea deceselor vor fi prevenibile dacă tratăm întâi pacienții cu boală hepatică avansată, din cauza prevalenței înalte a bolii, multe alte persoane vor dezvolta boală hepatică severă dacă rămân netratate. Aceasta este problema cu virusul hepatitic C, nu doar că medicamentele sunt scumpe, ci și că prevalența infecției este atât de mare.

Deci, dacă lași pacienți netratați, chiar dacă au ficatul sănătos astăzi, se pot întoarce peste un an cu ciroză sau cancer hepatic.” Prof. Michael Houghton

  • Este adevărat că terapia interferon free implică costuri importante pentru sistemele de sănătate. Dar, pe termen mediu și lung, cum estimați raportul dintre costurile terapiei și cele determinate de îngrijirea cazurilor cu boală hepatică severă care ar fi putut fi evitate?

Dacă facem o analiză farmacoeconomică putem trage câteva concluzii. Dacă se încearcă economisirea banilor netratând majoritatea pacienților cu noile medicamente, inițial vei economisi ceva bani. Dar apoi atât de mulți dintre acești pacienți vor dezvolta ciroză hepatică și cancer hepatic, al căror tratament este extrem de costisitor. Multe dintre economiile pe care le-ai făcut inițial vor fi pierdute din cauza tratamentului și spitalizărilor de care vor avea nevoie acești pacienți. Un transplant hepatic este foarte scump. Iar tratamentul cirozei hepatice implică consultații frecvente la un medic specializat în patologia ficatului și monitorizarea frecventă a pacientului, spitalizări. Per ansamblu, este mult mai eficient să tratezi un pacient acum, cu noile medicamente.

„Putem vindeca hepatita C. Este singura boală cronică virală care poate fi vindecată. Este nevoie de presiune din partea comunității medicale și pacienților pentru a se asigura medicamentele pentru cei care au cu adevărat nevoie. Va fi o tragedie dacă majoritatea purtătorilor virusului hepatitic C nu vor avea acces la aceste medicamente în următorii 2-3 ani.” – Prof. Michael Houghton

  • În România, majoritatea pacienților cu infecție cronică cu virus hepatitic C au fost infectați în timpul regimului comunist, prin transfuzii și instrumentar medical. Nu este o responsabilitate a autorităților să trateze acești pacienți care au fost infectați din vina sistemului?|

Milioane de oameni s-au infectat cu virusul hepatitic C ca rezultat al unei transfuzii de sânge în anii ’60, ’70, ’80. Din păcate, nu se cunoșteau suficiente lucruri despre virus pentru a se putea preveni acest lucru. O transfuzie de sânge este administrată, de obicei, pentru a salva viața cuiva, în situații limită, în accidentul de mașină sau în timpul operației. Așa că, în trecut, s-a considerat, pe baza riscului, că este acceptabil, ca să rămâi în viață, cu prețul de a fi infectat cu virusul hepatitic C. Și față de milioanele de persoane infectate pe urma unei transfuzii de sânge avem datoria morală să facem orice efort ca să le oferim tratamentul.

„Pentru prima dată avem posibilitatea să vindecăm hepatita C, iar pacienții nu ar trebui să trăiască cu amenințarea unei boli care-i poate ucide, când avem la dispoziție un tratament.”- Prof. Michael Houghton

  • Deja sunt aprobate mai multe tratamente interferon free. Totuși, continuă să se folosească regimurile bazate pe interferon. Cum comentați această situație?

Inteferonul este un medicament cu reacții adverse neplăcute, în timp ce noile medicamente sunt bine tolerate. În plus, noile medicamente pot să-i vindece pe pacienți repede, în interval de 8 săptămâni, în timp ce terapia cu interferon este necesară, de obicei, timp de un an. De aceea recomand noile medicamente tuturor purtătorilor de virus C, deoarece vindecă foarte repede, cu minim de reacții adverse. Dacă eu aș fi un purtător al virusului hepatitic C aș vrea să să fiu tratat cu noile medicamente și nu cu interferon. Interferonul, pe de altă parte, este destul de scump. Nu e ca și când ar costa o zecime din prețul terapiilor noi. Prețul este comparabil cu al medicamentelor noi.

„Mesajul meu pentru guvern este să înțeleagă că, chiar dacă noile medicamente sunt mai scumpe decât vechile regimuri de tratament care conțineau interferon, dacă evalezi costurile pentru un pacient vindecat, noile medicamente sunt mai ieftine. Cu alte cuvinte, costul pe care îl plătește guvernul în prezent ca să vindece un pacient este mai mic decât acela pentru interferon. De ce? Pentru că interferonul vindeca doar 15% dintre pacienți. Noile medicamente vindecă, teoretic, pe toți cei infectați. ”Prof. Michael Houghton

Mai jos puteți urmări interviu cu profesorul Houghton:

Mai multe informații despre campania Eliminarea Hepatitei Caici

Interviul în care profesorul Houghton povestește cum a descoperit virusul hepatitic C poate fi urmărit aici

Prof. Houghton explică particularitățile infecției cu virusul hepatitic C și necesitatea instituirii tratamentului rapid – aici