Site icon Raportul de gardă

Planul OMS de eliminare a hepatitelor (III): Viziunea globală, scopuri și acțiuni țintite

Strategia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se bazează pe o viziune de ansamblu, un țel care cuprinde întreaga populație și un set de obiective globale, care se regăsesc în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030.

Viziunea de ansamblu este imaginea unei lumi în care transmiterea hepatitelor virale este oprită și toți oamenii care deja au contactat virusul au acces la tratament și servicii medicale sigure și inovative. Obiectivul? Eliminarea hepatitei virale ca problemă de sănătate publică până în 2030.

Conform planului OMS, până în 2020, 5 milioane de oameni vor primi tratament pentru hepatita cronică B, 3 milioane de oameni vor primi tratament pentru hepatita cronică C, iar numărul noilor infecții cu hepatită cronică va fi redus la 30%, comparativ cu anul 2015. Până în 2030, incidența infecției cu hepatită cronică va fi redusă cu 90%, existând acces la metode de prevenție și tratament.

Obiectivele globale sunt împărțite în două grupuri: măsurile de impact și măsurile pentru asigurarea sănătății populației.

Măsurile de impact:

  1. Noile cazuri de hepatită virală B și C
  1. Decesele cauzate de hepatita B și C

Măsurile de acoperire a serviciilor de sănătate

  1. Vaccinurile împotriva virusului hepatitic B pentru copii
  1. Prevenția transmiterii virusului de la mamă, la copil
  1. Testarea sângelui transfuzat
  1. Injecții efectuate corespunzător
  1. Creșterea numărului de seringi și ace sterile utilizate pe cap de persoană (în cazul celor care își injectează substanțe)
  1. Diagnosticarea noilor cazuri de hepatite virale B și C
  1. Tratarea hepatitelor virale B și C

Luna august a acestui an, a adus o nouă secțiune pe Raportuldegarda.ro – Eliminarea Hepatitei C. Această secțiune are scopul de a informa cu privire la metodele de implementare a planului și modelele care au avut succes în diferite țări.

Planul integral OMS, aici.

Puteți urmări interviul cu descoperitorul virusului hepatitic C, Profesorul Michael Houghton, aici.

Exit mobile version