Site icon Raportul de gardă

Carcinomul cu celule Merkel: semnale de alarmă și metode de protecție împotriva bolii

În primul articol din această serie am prezentat pe scurt carcinomul cu celule Merkel: o formă rară de cancer de piele, care a fost comparată cu cancerul de plămân și cu melanomul în ceea ce privește recurența, tendința de a metastaza și mortalitatea. Descoperit la timp, carcinomul cu celule Merkel are o supraviețuire la 5 ani de 64%. Dar care sunt persoanele expuse la a dezvolta această boală, și cum o putem recunoaște „la timp”?

Factori care cresc riscul de a dezvolta carcinom cu celule Merkel

Riscul major de a dezvolta carcinom cu celule Merkel (și alte tipuri de cancer de piele) este reprezentat de expunerea prelungită la radiații ultraviolete de-a lungul vieții, provenite de la soare sau, mai rar, din bronzarea artificială.

Persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta boala sunt persoanele palide, cu fenotip blond.

Acești doi factori de risc sunt ilustrați de următorul fapt: în Queensland, Australia, este cea mai crescută incidență a bolii, de 1.6 cazuri per 100.000 persoane-an. Acest observație a fost explicată de combinația între o populație majoritar caucaziană, cu fenotip blond, o regiune geografică cu o indice ridicat de expunere la radiații UV și un stil de viață ce implică activități cu expunere prelungită la soare.

Alți factori de risc identificați sunt sexul masculin (prevalență dublă celei din populația feminină) și vârsta peste 65 de ani. În plus, persoanele cu funcția imunitară compromisă prezintă un risc de 5-50 de ori mai mare de a dezvolta carcinom cu celule Merkel. Printre cauze se numără transplantul de organ, bolile limfoproliferative (precum leucemia limfocitară cronică) sau infecția cu virus HIV.

În 2008, a fost descoperit un element nou despre carcinomul cu celule Merkel: între 43% și 100% dintre tumorile analizate prezentau infecția cu un virus, necunoscut până atunci, denumit Merkel-cell polyomavirus. Acesta este un virus foarte răspândit în populație, și la persoanele sănătoase, fără să se manifeste.

Acest virus este implicat în apariția carcinomului la 80% dintre pacienții care locuiesc în emisfera nordică (unde expunerea la radiații UV nu reprezintă un risc atât de important).

Lista factorilor de risc care predispun la carcinom cu celule Merkel

Cum se prezintă carcinomul cu celule Merkel?

De cele mai multe ori, se poate palpa o masă tumorală subcutanată, dură, nedureroasă, de culoarea pielii sau cu o tentă albăstruie sau roșiatică, care poate asocia telangiectazii (vase de sânge vizibile, cu aspectul unei pânze de păianjen). Dimensiunile tumorii sunt intre 2 mm și 20 de cm, dar cel mai frecvent sub 2 cm. Aceasta tinde să evolueze rapid, în luni sau chiar săptămâni, și să ulcereze.

© 2017 American Society of Clinical Oncology

Cele mai frecvente localizări ale carcinomului cu celule Merkel:

Pentru a facilita diagnosticul precoce al acestei tumori agresive, în 2014 au fost descrise caracteristicile clinice cel mai des întâlnite ale carcinomului cu celule Merkel:

Măsuri de protecție împotriva carcinomului cu celule Merkel

Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer recomandă o serie de măsuri pentru a evita factorii de risc pentru carcinom cu celule Merkel:

Citește și:

Carcinomul cu celule Merkel: una dintre cele mai rare și agresive forme de cancer

 

 

Exit mobile version