Rezultatele preliminare ale studiului VICTORI, prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR) 2025, arată că o biopsie lichidă bazată pe ADN tumoral circulant (ctDNA), extrem de sensibilă, poate detecta semne ale recurenței cancerului colorectal cu mult timp înainte ca acestea să fie observate prin metode imagistice convenționale. Mai mult, testarea ctDNA oferă valoare prognostică încă din prima lună după intervenția chirurgicală, sprijinind luarea deciziilor terapeutice.
În cazul cancerului colorectal, prezența ctDNA după tratament este un indicator puternic al recurenței. Totuși, în multe cazuri, aceste urme nu sunt detectabile prin metode obișnuite din cauza concentrației foarte scăzute în sânge. Conform studiului, detecția precoce a acestor biomarkeri ar putea avea o valoare clinică semnificativă, contribuind la adaptarea tratamentului postoperator. Rezultatele studiului susțin ideea că momentul ideal pentru testarea ctDNA după chirurgie este în jur de patru săptămâni postoperator, când concentrația de ADN celular liber normal este mai redusă. Detectarea precoce la două săptămâni este posibilă, însă intervalul de patru săptămâni pare cel mai bun pentru luarea deciziilor clinice.
„După intervenția chirurgicală, biopsiile lichide bazate pe ctDNA pot ajuta la identificarea pacienților care ar putea avea cel mai mare beneficiu de pe urma tratamentelor suplimentare. Alternativ, această metodă poate ajuta pacienții cu prognostic favorabil să evite reacțiile adverse asociate chimioterapiei inutile. Prin monitorizarea recidivelor, biopsiile lichide pot continua să sprijine îngrijirea clinică și să permită unui număr mai mare de pacienți să beneficieze de o nouă intervenție chirurgicală cu intenție curativă pentru îndepărtarea recidivelor precoce”, a declarat Dr. Jonathan Loree, oncolog medical la BC Cancer, într-un articol publicat în Medical Xpress.
Studiul VICTORI a avut ca obiectiv identificarea momentului optim pentru detectarea ctDNA care să prezică recurența după intervenția chirurgicală. Analiza intermediară a inclus 71 de pacienți cu cancer colorectal rezecabil, dintre care 52 cu boală în stadiile I–III și 19 cu boală în stadiul IV. Cercetătorii au dezvoltat pentru fiecare pacient un test personalizat, derivat din țesutul tumoral, ce includea până la 1.800 de variante somatice. Biopsiile lichide au fost colectate înainte de intervenția chirurgicală, la fiecare două săptămâni în primele opt săptămâni postoperator, apoi la fiecare trei luni, pentru o durată potențială de până la trei ani. Testele au fost analizate folosind platforma NeXT Personal.
Toți cei 33 de pacienți netratați anterior, cu boală mai avansată decât stadiul 1, au avut ctDNA detectabil înainte de intervenția chirurgicală. Dintre cei 65 de pacienți evaluați pentru rezultate clinice, 23 au prezentat recurență, iar 87% dintre aceștia erau ctDNA-pozitivi în perioada de opt săptămâni post-chirurgie, intervalul în care este de obicei administrată chimioterapia adjuvantă.
Toți pacienții care au dezvoltat recurență clinică au fost ctDNA-pozitivi înainte ca aceasta să fie confirmată prin imagistică, cu o medie de 198 de zile în avans. În unele cazuri, recurența ctDNA a fost detectată cu peste un an înainte de recidiva clinică, cum s-a observat la un pacient cu 416 zile diferență. Valorile ridicate de ctDNA la prima detectare s-au corelat cu un timp mai scurt până la recidivă.
Studiul este încă în desfășurare pentru a determina precizia datelor și pentru a fundamenta viitoare studii prospective care să integreze ctDNA în algoritmii de gestionare oncologică. Totuși, autorii notează că lipsa unei intervenții directe în urma detectării ctDNA constituie o limitare a studiului, acesta având un caracter observațional.
Citește și:
- Rolul biopsiei lichide în diagnosticarea cancerului și monitorizarea eficacității tratamentului oncologic – aplicații și direcții de viitor
- #AACR25. Pacienții cu leucemie mieloidă acută înregistrează remisiune completă în urma tratamentului cu o nouă terapie CAR-NK, care poate fi administrată imediat, fără prelucrarea celulelor proprii
- Biopsia lichidă reduce cu 30% timpul până la inițierea tratamentului în cancerul pulmonar avansat