MRD-EDGE, testul de biopsie lichidă care depistează recurența cancerului colorectal mai devreme decât metodele standard

  • Medicina personalizatăO nouă metodă de biopsie lichidă, MRD-EDGE, detectează recurența cancerului mult mai devreme decât metodele clinice standard. Mai ales în cazul cancerului colorectal, metoda bazată pe inteligență artificială a identificat toți pacienții (incluși în studiu) la care cancerul a reapărut. Studiul a fost realizat la Weill Cornell Medicine și rezultatele sunt publicate în Nature. Tehnologia ar putea extinde aplicațiile biopsiei lichide, contribuind la strategiile pentru depistarea precoce a cancerelor solide și ghidarea tratamentelor.

Biopsia lichidă se referă la analiza componentelor derivate din tumoră: celule sau ADN liber circulant cu originea în celulele tumorale, direct din sângele periferic. Unul dintre principalele sale avantaje este capacitatea de a detecta boala minim reziduală (MRD), care se referă la cantitățile foarte mici de celule tumorale rămase în organism după tratamentul primar și care pot provoca recurența cancerului. Prin detectarea precoce a MRD, biopsia lichidă permite intervenții timpurii și ajustarea tratamentului, contribuind la îmbunătățirea prognosticului și la reducerea riscului de recidivă, ceea ce reprezintă un progres semnificativ în managementul cancerului.

abonare

Cu toate acestea, metodele dezvoltate până acum au vizat adesea seturi mici de mutații, ceea ce împiedică detectarea precoce a cancerului, din cauza semnalelor reduse în sânge. Echipa de la Weill Cornell a dezvoltat o metodă alternativă care presupune secvențierea întregului genom și analiza AI, permițând creșterea acurateței depistării mutațiilor asociate cancerului și eliminarea erorilor.

În cadrul studiului, MRD-EDGE a fost antrenat să identifice mutații specifice din sânge la 15 pacienți cu cancer colorectal. După intervenția chirurgicală și chimioterapie, sistemul a identificat boala reziduală la nouă pacienți. Câteva luni mai târziu, alte teste mai puțin sensibile au confirmat că la cinci dintre acești nouă pacienți cancerul a revenit. MRD-EDGE nu a înregistrat rezultate fals negative: niciunul dintre cazurile identificate de MRD-EDGE ca fiind lipsite de boală reziduală nu a avut recidivă în perioada de studiu.

biopsia lichidă în cancerul colorectal
sursa: cancer.org

MRD-EDGE a demonstrat, de asemenea, o sensibilitate ridicată la pacienții cu cancer pulmonar în stadiu incipient și cancer de sân triplu negativ, detectând cu acuratețe toate recurențele, cu excepția uneia, și urmărind eficient evoluția pacienților în timpul tratamentului. Sistemul a detectat și răspunsuri la imunoterapie la pacienții cu melanom și cancer pulmonar cu câteva săptămâni înaintea metodelor de imagistică.

În plus, sistemul a detectat cu succes ADN-ul tumoral din adenoamele precanceroase colorectale, un pas semnificativ care ar putea informa strategiile viitoare pentru identificarea leziunilor premaligne.

Astfel, introducerea biopsiei lichide în managementul clinic ar putea permite ajustări mai precise și mai rapide ale planurilor de tratament, îmbunătățind semnificativ evoluția pacienților.

Spre deosebire de biopsiile tradiționale, care necesită prelevarea unei mostre de țesut direct din tumoră, biopsia lichidă este o metodă minim invazivă care demonstrează tot mai multe aplicații în practica medicală. Aceasta poate fi utilă în mai multe situații: pentru diagnostic, prognostic, identificarea terapiilor la care pacientul ar răspunde cel mai bine și recunoașterea mecanismelor de rezistență la tratament, precum și detecția precoce a unei recăderi de boală sau recurență a unei tumori.

Testarea genomică comprehensivă prin biopsie lichidă implică tehnici avansate de secvențiere a ADN-ului pentru a detecta modificări acționabile. Aceasta oferă o analiză detaliată a profilului genetic al tumorii și ajută clinicienii să ia decizii informate cu privire la terapii țintite, imunoterapii sau alte aplicații ale medicinei de precizie.

Citește și