#AACR23. Un nou test de biopsie lichidă detectează precoce 12 tipuri de cancere, inclusiv pe cele care eliberează cantități mici de ADN circulant în sânge

  • Oncologie



12 tipuri de cancere ar putea fi detectate în faze incipiente printr-un nou test de biopsie lichidă, inclusiv anumite tipuri de tumori care eliberează cantități foarte mici de ADN circulant în sânge. Datele provin dintr-un studiu  prezentat la Întâlnirea Anuală AACR 2023 (American Association for Cancer Research 2023).

70% dintre decesele de cauză oncologică sunt determinate de cancerele pentru care nu se realizează screeningul de rutină. Programele actuale de screening urmăresc identificarea unui singur tip de cancer și implică metode invazive (ex. mamografia sau testul Babeș Papanicolau). Testele de tip Multi-Cancer Early Detection (MCED) sunt un exemplu asupra potențialului de a depista mai multe tipuri de cancere în faze timpurii prin metode non-invazive ce presupun evaluarea biomarkerilor moleculari (modificări ale ADN-ului, ARN-ului, proteinelor, metaboliților, anticorpi, etc.). Testele MCED nu vor înlocui neaparat modalitățile actuale de screening și depistare precoce, unele vor fi complementare acestora, iar altele pot reprezenta o soluție pentru cancerele în care nu există o metodă validată de screening.

abonare

Citește și : Inovația Anului 2022 în viziunea Raportuldegardă.ro – noua eră a screeningului de precizie în oncologie: testele care detectează multiple tipuri de cancere în stadii incipiente, dintr-o singură probă de sânge


Fragmentele de ADN liber circulant ajung în fluxul sangvin în cursul proceselor de apoptoză sau necroză. În procesele fiziologice din organismul sănătos, acești produși de degradare sunt eliminați de macrofage, însă proliferarea celulară accentuată caracteristică neoplasmelor determină supraproducția de fragmente de ADN, care persistă și în fazele incipiente și în cele avansate ale formării tumorale. Deși testele de biopsie lichidă reprezintă o abordare promițătoare pentru revoluționarea screeningului în oncologie, există diferite metode de a realiza testarea ADN-ului liber circulant și multe teste au o performanță scăzută în detectarea tumorilor în stadiu incipient sau în cazurile în care tumorile eliberează o cantitate mult prea mică de ADN.

Test biopsie lichida AACR23
Testul care detectează precoce 12 tipuri de cancere din probe de sânge

În studiul prezentat la AACR s-a folosit o nouă metodă de analiză a moleculelor de ADN liber circulant cu modificări de metilare, care permite secvențierea întregului metilom fără necesitatea unei etape premergătoare de secvențiere a genomului. Metoda este cost-eficientă și permite menținerea calității ADN-ului.

Au fost incluse 4000 de persoane diagnosticate cu cancere în faze incipiente (50% din cazuri erau în stadiile I și II), care nu au început încă un tratament. Analiza prezentată la AACR a inclus o cohortă de 1903 probe. S-a utilizat un algoritm de inteligență artificială (AI) pentru a distinge cazurile clinice de cele de control (80% probe pentru antrenarea algoritmului și 20% pentru testare). Performanța testului a fost crescută și pentru tipurile de cancere care eliberează în sânge cantități foarte mici de ADN circulant, care nu pot fi detectate ușor prin metodele disponibile astăzi. S-au detectat cazuri de cancer de vezică urinară, sân, colorectal, endometrial, esofagian, de cap și gât, hepatobiliar, pulmonar, ovarian, pancreatic, de prostată și renal.

Potrivit autorilor studiului, aceste rezultate pot fi relevante în alte tipuri de cancere care necesită detectarea unor cantități foarte mici de ADN liber circulant. De asemenea, datele vor fi confirmate în studiul prospectiv  CAMPERR, în curs de desfășurare.

Citește și