UK lansează, în premieră, un studiu național pentru validarea eficacității testului de biopsie lichidă Galleri, care poate identifica peste 50 de tipuri de cancer în stadii incipiente

  • Altfel despre Cancer



U.K. National Health Service (NHS) începe derularea unui studiu clinic amplu pentru a stabili eficacitatea în practica medicală a testului Galleri, care permite identificarea precoce, înainte de primele simptome, pentru 50 de tipuri de cancere, prin analiza ADN-ului liber circulant. Acesta ar putea reprezenta un instrument important în strategia pe termen lung a Regatului Unit (NHS Long Term Plan) de a identifica 75% din cazurile de cancer în stadii incipiente. Studiul clinic randomizat va include aproximativ 140.000 de voluntari, recrutaţi din opt regiuni ale Regatului Unit.

 „Acest test de sânge rapid și simplu ar putea marca începutul unei revoluții în detecția și tratamentul cancerului aici și la nivel mondial”, a menționat Amanda Pritchard, directorul executiv NHS.

Realizarea testelor de screening eficace pentru cancer a reprezentat mult timp o provocare pentru lumea ştiinţifică medicală. Depistarea cazurilor de cancer în stadiile incipiente creşte şansele de supravieţuire de 5-10 ori faţă de diagnosticarea tardivă. Screening-ul activ se realizează în prezent pentru un număr restrâns de tipuri tumorale, în contextul unei boli extrem de polimorfe, precum cancerul. Astfel, dezvoltarea unui test precis, care să poată detecta cât mai multe tipuri tumorale, cu o sensibilitate şi specificitate acceptabile, încă din stadiile incipiente şi care să fie cât mai puţin invaziv pentru pacient reprezintă un pas important în lupta împotriva cancerului.

abonare

Galleri poate detecta tipuri de cancer pentru care nu există teste de screening, iar identificarea originii tumorii se realizează cu un grad ridicat de acuratețe.

Conform unui studiu publicat în Annals of Oncology, testul Galleri a identificat corect cazurile de cancer la 51,5% din subiecţi (rezultat obţinut pentru toate stadiile de boală), cu o rată de fals pozitiv de doar 0,5%. Studiul a inclus 2.823 de pacienţi cu cancer şi 1.254 fără. Pentru tumorile pentru care nu se realizează uzual screening (cancer esofagian, cancer hepatic, cancer pancreatic), capacitatea de a obţine un rezultat pozitiv a fost dublă faţă de tumorile pentru care se realizează de obicei screening (cancer mamar, intestinal, cervical şi de prostată). Ţesutul unde a fost localizată tumora a fost identificat la 88,7% dintre subiecţi.

Galleri - testul care depistează precoce peste 50 de tipuri de cancer prin analiza unor probe de sânge
Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

Cum se va desfăşura noul studiu clinic?

Cancer Research UK, King’s College London Cancer Prevention Trials Unit, alături de Grail, compania care a dezvoltat testul Galleri, sunt cele trei mari instituţii implicate în desfăşurarea studiului clinic. Vor fi incluşi subiecți din medii diferite, de etnii variate, cu vârste între 50 și 77 de ani, care nu au fost diagnosticați cu cancer în ultimii trei ani. Probele de sânge vor fi recoltate în cadrul unor clinici de testare mobile, iniţial o probă, apoi recoltarea va fi repetată la 12 luni şi la 2 ani.

Pentru jumătate dintre subiecţii incluşi, testarea cu Galleri se va realiza imediat după recoltare. Cealaltă jumătate de participanţi la studiu nu va fi testată imediat, ci probele vor fi stocate şi testate în viitor, dacă aceştia vor fi diagnosticaţi cu cancer. Astfel, se va stabili dacă neoplaziile vor putea fi depistate semnificativ mai devreme la subiecţii care sunt testaţi la debutul studiului. Participanţii la studiu nu vor şti în care grup sunt incluşi. Vor fi informaţi că au fost testaţi doar acei subiecţi care vor obţine un test pozitiv pentru riscul de cancer, pentru a începe procedurile diagnostice şi terapeutice necesare în cazul unei neoplazii. Se estimează că primele rezultate vor fi obţinute în 2023, iar dacă acestea sunt favorabile, în 2024 şi 2025 testarea va fi extinsă la un milion de persoane.

Despre testul Galleri

Galleri a fost dezvoltat de compania GRAIL pentru a fi utilizat în screening-ul simultan al peste 50 de tipuri de neoplazii, prin simpla recoltare a unei probe de sânge. Testul identifică modificări chimice în fragmente de ADN care ajung în sânge de la nivelul tumorilor, proces ce se poate desfășura cu mult înainte de apariția simptomelor în anumite tipuri de cancer. Rezultatele testării sunt disponibile la 2 săptămâni de la recoltarea probei de sânge.

Testul Galleri este recomandat adulţilor cu risc ridicat de dezvoltare a unor tumori maligne, spre exemplu adulţii în vârstă de peste 50 de ani. Testul nu detectează toate tipurile de cancer şi nu poate fi folosit pentru a măsura riscul genetic de a dezvolta cancer în viitor. Deoarece nu este posibilă identificarea tuturor tipurilor de cancer, programele de screening existente pentru cancer mamar, cervical și intestinal trebuie desfăşurate în continuare. Testul este eficient în mod special pentru a depista cancere care sunt dificil de identificat precoce, precum tumorile extremității cefalice, intestinale, pulmonare, pancreatice și din regiunea gâtului.

Citeşte şi: