Lansarea Planului European de Luptă împotriva Cancerului: o nouă viziune pentru controlul cancerului, bazată pe inovație, colaborare și echitate

 • Altfel despre Cancer
 • Medicina personalizatăÎn 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer și 1,3 milioane au murit din această cauză. Până în 2035, cazurile de cancer ar putea crește cu până la 25% dacă nu se intervine prompt. Peste 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Dacă tendințele actuale nu sunt inversate, acesta ar putea deveni principala cauză de deces în UE.

Pe 3 februarie, Comisia Europeană a anunțat lansarea Planului European de Luptă Împotriva Cancerului, o inițiativă care va mobiliza resursele Uniunii Europene pentru a aduce schimbări majore în oncologie. Aceasta reflectă un angajament politic de acțiune în direcția controlului cancerului. Planul european de luptă împotriva cancerului are drept obiectiv reducerea poverii reprezentate de cancer, atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora și pentru sistemele de sănătate.

abonare

 „În acest an marcat de pandemie, am înțeles cu toții că știința salvează vieți. Speranțele lumii se află în mâinile medicilor, biologilor, cercetătorilor, care se întrec în cursa pentru vaccinul împotriva COVID-19 (…). În 2020, peste 1 milion de europeni au decedat din cauza cancerului – de două ori mai mulți decât victimele COVID-19” – Ursula von der Leyen, președinte Comisia Europeană

Planul va adresa inegalitățile dintre statele membre și din interiorul acestora prin acțiuni de sprijinire, coordonare și completare a eforturilor depuse de statele UE.  Margaritis Schinas, vice-președinte CE a precizat în cadrul evenimentului de lansare: „Nu ar trebui să existe pacienți de primă clasă sau a doua clasă. Cheia constă în inovație și egalitate”.

Scopul EU Beating Cancer Plan este acela de a aborda întregul traseu al pacientului cu cancer și este structurat în jurul a patru zone de acțiune, în care UE poate aduce o contribuție semnificativă: prevenție, detecție precoce, diagnostic și tratament și calitatea vieții pacienților și supraviețuitorilor. În următorii ani, acțiunile vor fi centrate asupra cercetării și inovării, utilizarea potențialului noilor tehnologii și vor fi mobilizate resurse economice pentru sprijinul statelor membre.

„Un diagnostic de cancer este ca și cum am arunca o piatră într-un lac – în centru este pacientul – dar impactul este asupra tuturor celor din jurul lui. Planul este despre speranță, reziliență și acțiune. Vrem să prevenim ce poate fi prevenit. Detectarea precoce salvează vieți – ne vom asigura că programele de screening sunt actualizate și ne gândim la extinderea programelor de screening și pentru alte cancere. Vrem să conectăm centrele comprehensive de cancer la nivelul UE. Avem nevoie ca personalul medical să fie informat și educat într-un cadru multidisciplinar”Stella Kyriakides, Comisarul European pentru Sănătate

Provocările specifice cancerelor pediatrice reprezintă o prioritate pe agenda UE. Inițiativa „Helping Children with Cancer” va asigura acces rapid la diagnostic, tratament de calitate și îngrjiri de follow-up pentru pacienții pediatrici. Acesta va fi finanțat de EU4Health și se va coordona cu Centrele Comprehensive de Cancer care vor înființate la nivelul Statelor Membre. Până în 2022 se urmărește crearea unei rețele dedicată tinerilor supraviețuitori ai cancerului ”EU Network of Youth Cancer Survivors”.

Planul European de Control al Cancerului 2021
#EUCancerPlan #HealthUnion

Cercetare, inovare și accesul la noi tehnologii

Pe măsură ce înțelegem mai multe despre biologia cancerului și factorii de risc putem preveni, detecta, diagnostica și trata cancerul. Cercetarea și noile tehnologii pot salva vieți, cu condiția ca datele obținute să fie împărtășite în mod eficient și sigur. Planul European de Luptă Împotriva Cancerului va fi strâns legat de Misiunea pentru Cancer (Cancer Mission) în următorul program (2021-2027) al UE pentru cercetare și inovare, Orizont Europa, și se va lega de alte inițiative UE, cum ar fi Strategia Farmaceutică sau Spațiul european de date privind sănătatea.

Unul dintre cele 10 obiective-cheie este înființarea unui proiect care va coordona inițiativele științifice în oncologie la nivelul UE, Knowledge Centre on Cancer, la începutul anului 2021. Acesta va asigura diseminarea modelelor de bune practici, garantarea faptului că inițiativele sunt eficiente și sustenabile și va emite ghiduri pentru a susține derularea de noi acțiuni in cadrul Planului.

Un alt obiectiv de bază este dezvoltarea European Cancer Imaging Initiative (în 2022) pentru a obține o colecție de date provenite din investigații imagistice. Datele pot fi conectate cu instrumente de calcul performant (high-performance computing, AI) pentru a perfecționa algoritmii de screening pentru cancer, de exemplu.

Prevenție

40% dintre cancere sunt atribuite unor cauze care pot fi prevenite. Planul va adresa principalii factori de risc implicați în apariția cancerului, precum alcoolul, fumatul, obezitatea, expunerea la poluare, substanțele carcinogene, radiațiile, agenții infecțioși.

În ceea ce privește prevenția, Planul European de Luptă împotriva Cancerului are ca obiectiv principal vaccinarea a cel puțin 90% din populația feminină țintă din UE până în 2030, precum și creșterea vaccinării în rândul băieților.

Planul European de Luptă Împotriva Cancerului va oferi oamenilor informațiile și instrumentele necesare pentru a lua decizii optime cu privire la propria stare de sănătate. Planul va include și actualizarea Codului European Împotriva Cancerului pentru a lua în considerare ultimele dezvoltări științifice și va formula noi recomandări pentru a îmbunătăți nivelul de health literacy. Scopul e ca 80% din populație să cunoască mesajele Codului până în 2025.

Alte inițiative pentru prevenție includ:

 • Controlul consumului de tutun prin proiectul „Tobacco Free Generation”, astfel încât mai puțin de 10% din populație să consume tutun până în 2040;
 • Reducerea consumului de alcool. Comisia va reevalua legislația UE cu privire la taxele pentru alcool, va acționa pentru reducerea marketingului online pentru alcool, pentru a proteja persoanele tinere și va introduce obligativitatea specificării pe ambalaje a listei de ingrediente;
 • Actualizarea Planului European de Acțiune privind obezitatea la copii. Creșterea accesului la alimente sănătoase (fructe, legume) în scoli și introducerea de programe educaționale privind nutriția în scoli;
 • Lansarea, în 2021, a programului HealthyLifestyle4All prin care se va promova sportul și alimentația sănătoasă;
 • Reducerea poluării: planul de cancer va fi coordonat cu Green Deal și cu Zero Pollution Strategy. Standardele pentru calitatea aerului vor fi revizuite până în 2022, pentru a se alinia cu ghidurile OMS;
 • Reducerea expunerii profesionale la substanțe carcinogene.

Detecție precoce

EU Beating Cancer Plan include și o strategie europeană dedicată screeningului: EU Cancer Screening Scheme. Obiectivul acesteia este garantarea accesului pentru 90% din populația UE care se califică, la screeningul pentru cancerul de sân, de col uterin și colorectal până în 2025. De asemenea, recomandările Consiliului European privind screeningul vor fi actualizate pentru a reflecta cele mai recente dovezi științifice. Se va lua în considerare și screeningul țintit pentru alte tipuri de cancere, precum cancerul de prostată, pulmonar sau cancerul gastric.

Asigurarea standardelor înalte în îngrijirea pacienților oncologici

 • Crearea de Centre Naționale Comprehensive de Cancer până în 2025 și conectarea acestora la o Rețea Europeană. Scopul este ca 90% din pacienții eligibili să aibă acces la astfel de centre până în 2030;
 • UNCAN (inițiativa europeană pentru înțelegerea cancerului), este un proiect care va fi lansat în cadrul Cancer Mission, pentru a înțelege biologia cancerului  și identificarea persoanelor la risc pentru cele mai frecvente tipuri de cancere prin utilizarea scorurilor de risc poligenice;
 • Pâă la finalul anului 2021, se va lansa și programul Cancer Diagnostic and Treatment for All, o inițiativă care va asigura creșterea accesului la diagnostic și tratament de calitate. Acesta va permite folosirea de instrumente inovatoare de tipul biopsiei lichide, utilizarea secvențierii de nouă generație pentru a furniza date care vor sprijini Centrele Comprehensive.

Alte inițiative vizează programe dedicate evaluării forței de muncă și programe educaționale dedicate tinerilor medici. EU Cancer Treatment Capacity and Capability Mapping va permite identificarea capacității și expertizei de la nivelul statelor membre cu ajutorul instrumentelor digitale. Personalul medical va avea acces la programe de training pentru dezvoltarea de expertiză în domenii precum genomica, medicina personalizată, inteligența artificială. De asemenea, se va lansa Interspeciality Training Program, un proiect care promovează educația multidisciplinară, renunind domenii precum oncologie, chirurgie, radiologie și se va concentra pe dezvoltarea capacității în domeniul digital health.

Inițiative pentru asigurarea calității vieții pacienților și îngrijitorilor

Datorită progreselor în detecția precoce a cancerului, metodelor de diagnostic moderne și noilor tratamente, cancerul devine o boală cronică, ratele de supraviețuire au crescut semnificativ în ultimii ani. Scopul Planului European de Luptă Împotriva Cancerului este asigurarea faptului că pacienții nu doar trăiesc mai mult, ci și mai bine. În acest sens, sunt prevăzute următoarele ințiative:

 • Better Life for Cancer Patients Initiative, un program finanțat de EU4Health: până în 2022, acesta va oferi un instrument nou pacienților și îngrijitorilor – Cancer Survivor Smart Card – care facilitează comunicarea cu personalul medical si coordonează îngrijirea de follow-up;
 • Crearea European Cancer Patient Digital Centre care va sprijini împărtășirea de date și monitorizarea stării de sănătate a supraviețuitorilor cancerului;
 • Sprijinirea statelor membre pentru implementarea recomandărilor Consiliului UE cu privire la accesul la protecție socială, garantarea serviciilor de asigurare socială și financiară.

Reducerea inegalităților dintre statele membre

În 2021, Comisia Europeană va dezvolta un Registru privind Inegalitățile în Controlul Cancerului (Cancer Inequalities Registry) pentru a identifica provocările care apar la nivelul statelor membre care să ghideze investițiile și intervențiile UE.

De asemenea, se dorește consolidarea proiectelor de e-health, implementarea unor sisteme sustenabile de telemedicină și monitorizare la distanța la nivel UE. Măsurile vor include și educarea continuă a forței de muncă. Vor fi implementate acțiuni pentru a crește reziliența, accesibilitatea și eficacitatea sistemelor europene de sănătate pentru a asigura îngrijiri de calitate în oncologie în contextul crizelor viitoare.

Citește și: