BREAKING NEWS. 58% dintre români consideră că prevenția și tratamentul cancerului ar trebui să fie prioritatea României la Președinția Consiliului Uniunii Europene 2019

  • Altfel despre Cancer



Un român din 4 are o experiență cu cancerul, acesta continuând să fie o problemă majoră de sănătate publică. Totuși, conform ediției 2018 a studiului „Atitudini și percepții despre cancer în rândul populației României”, realizată de Centrul pentru Inovație în Medicină și compania IMAS, nivelul de informare asupra inovației în oncologie a crescut cu aproape 15% în ultimii 2 ani.

58% dintre români consideră că prevenția și tratamentul cancerului ar trebui să fie prioritatea României la Președinția Consiliului Uniunii Europene 2019. Subiecte precum medicina personalizată și imunoterapiile sunt familiare românilor. Mai mult decât atât, peste 50% dintre ei își pun speranța în medicamentele oncologice moderne iar peste 80% sunt informați cu privire la cancerele care se pot preveni și sunt dispuși să participe la programe de screening. Cu toate acestea, accesul la noile tratamente este unul dintre principalele obstacole identificate de români în sistemul de sănătate actual.

abonare

Rezultatele studiului fost prezentate în cadrul evenimentului Oncology Innovation Agenda, organizat astăzi la Reprezentanța Comisiei Europene / Spațiul Public European. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, datele fiind colectate în perioada 9 mai – 4 iunie 2018.

De ce trebuie să fie oncologia o prioritate?

România se pregătește pentru un moment foarte important – preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, pentru o perioadă de 6 luni. În acest context, oncologia trebuie să se regăsească pe lista de priorități a sistemul de sănătate din România. Rezultatele studiului InoMed-IMAS aduc argumente importante în acest sens.

În primul rând, impactul cancerului în rândul populației rămâne semnificativ. 4,4% dintre români au primit la un moment dat diagnosticul de cancer, adică aproximativ 720 000 de persoane diagnosticate. Mai mult decât atât, 21,8% dintre respondenți au afirmat că o rudă apropiată (soț/soție, fiu/fiică, mama/tata) a fost diagnosticată cu cancer la un moment dat de-a lungul vieții.

Datele de anul acesta privitoare la impactul direct al cancerului în populația României sunt constante cu datele obținute în ediția studiului din 2016: 1 din 4 români are o experiență cu cancerul.

Dr. Marius Geantă, președintele Centrul pentru Inovație în Medicină, a declarat:

„Un român din 4 are o experiență directă sau mediată cu cancerul, ceea ce ne indică un impact major al bolii în cadrul populației României. De aici, nevoia de a face din cancer o prioritate pentru sistemul de sănătate, dar și pentru societate, în ansamblu”

În al doilea rând, România trebuie să țină pasul cu ritmul impus la nivel international în ceea ce privește aprobarea de molecule noi și mai ales accesul rapid al pacienților la acestea. Raportul anual State of Innovation prezentat în luna aprilie în Parlamentul României subliniază faptul că avem șansă să fim contemporani cu aceste transformări.

În prezent, pe plan mondial inovațiile în oncologie înregistrează progrese fără precendent. De exemplu, utilizarea unui tratament personalizat în leucemia limfocitară cronică a determinat rate de supraviețuire de aproape 100% la 10 ani. 2004 imunoterapii sunt în proces de dezvoltare sau au apărut deja pe piață în întreaga lume cu indicații în 303 tipuri de cancer. 17 tipuri de cancer au deja cel puțin o imunoterapie ca opțiune de tratament aprobată.

Întrebați câte medicamente au fost aprobate în România în anul 2017, cei mai mulți dintre români au indicat un număr redus, de 1-5 medicamente, în condițiile în care peste 30 de medicamente pentru cancer au fost compensate anul trecut în România.

Cu toate acestea, inovația în oncologie este un subiect familiar românilor

Față de datele prezentate în 2016, nivelul actual de informare al românilor asupra principalelor direcții care pot aduce schimbări radicale în oncologie a crescut. Printre subiectele cunoscute de români  se numără:

  • Medicina personalizată

44% dintre români afirmă că au auzit despre medicina personalizată, cu 14%  mai mult față de datele înregistrate în 2016.

  • Imuno-oncologia

42,5% dintre români că au auzit de acest termen  (în creștere cu 14,5% față de anul 2016).

  • Biomarkerii

42,2% dintre respondenți afirmă că sunt la curent cu sintagma „testare cu biomarkeri”.

Deși încă un număr mare de români (43,7%) consideră că un diagnostic de cancer duce întotdeauna la deces, există o atitudine pozitivă față de noile medicamente oncologice. A crescut la 77,5% procentul celor care sunt de acord că există cancere care se pot vindeca.

57,1% dintre respondenți sunt de acord că medicamentele moderne pot prelungi viața pacientului cu cancer cu până la 10 ani, chiar dacă este vorba despre forme avansate ale bolii.

„Inovația în oncologie este din ce în ce mai cunoscută românilor. Campaniile pe aceste teme inițiate de Centrul pentru Inovație în Medicină sau în care am fost parte se reflectă, iată, la nivelul societății. Acest aspect este cu atât mai important cu cât în grupul celor care afirmă că sunt la curent cu trendurile inovației în oncologie se remarcă o atitudine mai optimistă față de diagnosticul de cancer. Informarea corectă asupra a ceea ce este nou în oncologie poate să asigure o șansă în plus la o viață de bună calitate, în ciuda diagnosticului de cancer” – a explicat Dr. Marius Geantă

De unde se informează românii?

Pe primul loc rămân medicii și personalul medical (69,9%, în creștere comparativ cu anul 2016), urmate de mediul online (60,2%, constant). Emisiunile de televiziune (59,5%), însă, au înregistrat o scădere marcată față de anul 2016.

Care sunt principalele îngrijorări cu privire la cancer?

Conform studiului, principalele temeri ale pacienților față de cancer sunt :

  • rata scăzută de supraviețuire a celor care suferă de cancer (27,8%)
  • absența medicamentelor și a altor materiale (12,8%)
  • teama de boala în sine (10,8%)
  • cheltuielile mari cu tratamentul (4,3%)

Medicamentele noi ajung cu greu la pacienții români

Doar 30% dintre respondenți consideră că statul român contribuie la asigurarea unui tratament corespunzător pentru bolnavii de cancer. Procentul celor care consideră că durează prea mult pentru ca un medicament nou descoperit să ajungă în România este de 75,6%.

Încredere scăzută în autorități

În lupta împotriva cancerului românii se bazează pe sprijinul familiei și prietenilor, însă și noile tehnologii (medicamente, dispozitive sau intervenții avansate) se află printre preferințele acestora.

Nivelul de satisfacție al pacienților față de serviciile de sănătate, în creștere

Peste 90% dintre pacienți se declară mulțumiți de pregătirea medicului oncolog. Alte date din studiu arată că:

  • 89,9% sunt mulțumiți de amabilitatea și implicarea personalului medical
  • 81,1% spun că au primit informațiile potrivite despre stadiul bolii și opțiunile de tratament
  • 76,8% se declară mulțumiți de condițiile din spital (curățenie, dotare tehnică)
  •  71,5% spun că sunt mulțumiți de accesul la tratamentul de ultimă generație.

Românii, dispuși să participe la programe de screening

Studiul a indicat și un nivel crescut de informare asupra cancerelor care se pot preveni (81,9%) și asupra cancerelor care se pot detecta în faze incipente (87,1%), ambele procente fiind la același nivel înregistrat în anul 2016.

„Aceste date arată disponibilitatea unei mari proporții a populației României de a lua parte la programe de prevenție și de screening pentru cancer. Astfel, una dintre condițiile esențiale pentru succesul unui program de acest tip – disponibilitatea și acceptarea la nivelul societății – pare a fi indeplinită. Intervine acum rolul autorităților de a veni în întâmpinarea acestei realități și de a propune programe naționale de prevenție și de screening care să pună în valoare dorințele și așteptările populației” – Dr. Marius Geantă

 

Citește și