Simpozionul „Să discutăm altfel despre cancer: prevenție, screening, diagnostic de precizie, tratament”

  • Acces la inovație



În contextul Zilei Mondiale a Cancerului, campania „Să discutăm altfel despre cancer” a ajuns în Senatul României, în cadrul unui simpozion unde prevenția, screeningul, diagnosticul de precizie şi tratamentul cancerului au fost subiecte dezbătute de decidenți, medici, membri ai asociațiilor de pacienți și reprezentanți din domeniul farmaceutic, cu scopul de a contura o nouă viziune în managementul acestei boli.

Evenimentul a fost realizat de Centrul pentru Inovație în Medicină, în colaborare cu Comisia pentru Sănătate Publică din Senat și Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, și a fost susținut de companiile Abbvie, Bristol-Myers Squibb, MSD, Pfizer.

abonare

Campania „Să discutăm atlfel despre cancer” a fost lansată în luna decembrie 2017 şi are ca obiectiv schimbarea conversației publice despre cancer, pornind de la dovezile științifice despre prevenția, depistarea precoce, diagnosticul de precizie și tratamentul bolii, acumulate de-a lungul timpului. Campania continuă și în anul 2018.

Printre participanții la acest eveniment s-au numărat Laszlo Attila – Președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, Florin Buicu – președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, Diana Păun – Consilier de Stat, Administrația Prezidențială, Cristian Grasu – Secretar de Stat, Cora Pop – Secretar de Stat Ministerul Sănătății, Răzvan Vulcănescu – președinte CNAS și Vlad Negulescu din partea Agenției Naționale a Medicamentului.

Mesajul președintelui Comisiei de Sănătate din Senatul României, Laszlo Attila de la începutul evenimentului se concentrează pe nevoia unei schimbări de perspectivă în sistemul de sănătate și în domeniul oncologic în particular.

„Atât oncologia cât și celelalte specialități sunt puse în situația de regândi acțiunile pentru perioada următoare. Dacă vom continua cu abordarea pe care o avem de 15-20 de ani, atunci probabil nu vom fi pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă. Mă bucur că încercăm să schimbăm această mentalitate și să discutăm altfel într-o țară unde accesul la aceste servicii este destul de limitat. Avem o serie de probleme în abordarea afecțiunilor oncologice și în accesul la tratament. Suntem absolut deschiși la schimbări și trebuie să identificăm ce modificări legislative se impun în domeniul prevenției primare, secundare și terțiare în domeniul oncologic.”

Întreaga declarație a senatorului Laszlo Attila, mai jos:

Dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, a afirmat în deschiderea simpozionului:

„Trebuie să vorbim altfel despre cancer, iar aceste discuții ne vor ajuta să și facem altfel. Este necesară modificarea cadrului legislativ și colaborarea dintre Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Medicamentului, reprezentanți ai Președinției, reprezentanți ai organizațiilor pacienților”

Intervenția Dr. Florin Buicu, mai jos:

Corina Pop, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a dezvăluit în premieră intenția înființării unei „agenții de date medicale”, care să constituie o bază pentru politicile publice. Conform secretarului de stat, această „agenție ar însemna să aduni toate datele din domeniu care astăzi se află la diverşi colaboratori”. Ministerul a început deja demersurile în acest sens.

Cristian Grasu, secretar de stat la Ministerul Sănătății a explicat că, pornind de la dosarul de sănătate și de la datele existente în prezent, cu ajutorului platformelor informatice se va încerca „dezvoltarea tuturor celorlalte registre naționale de boli astfel încât intervenția ministerului, studiile, evaluările să aibă un caracter mult mai realist, pornind de la lucruri demonstrate științific, măsurabile”.

Cristian Grasu

Secretarul de stat Corina Pop a mai menționat faptul că s-a început proiectul de screening pentru cancerul de sân şi de col uterin, urmând ca programele propriu-zise să fie implementate la sfârșitul anului. Costurile pentru aceste programe ajung la o valoare de 68 milioane de euro și beneficiază de finanţare din fonduri europene, nerambursabile.

În cadrul evenimentului Cristian Grasu a transmis și mesajul Ministrului Sănătății:

„O categorie de patologie care aduce în fiecare an 80 000 de pacienți este o categorie care trebuie abordată cu toată responsabilitatea și cu toată seriozitatea. Doamna Ministru își dorește să realizeze această abordare, să caute soluții pentru a stopa disfuncționalitățile din sistem și își dorește ca acest lucru să fie realizat printr-o colaborare strânsă și dialog permanent între autorități, personalul medical și pacienți și doar așa vom reuși să avansăm în efortul continuu de a îmbunătăți calitatea asistenței medicale din România.”

Urmăriți în videoclipul următor declarațiile celor doi secretari de stat despre crearea agenției de e-health în România:

La rândul său, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu a declarat:

„CNAS, alături de Ministerul Sănătăţii, se află în prima linie a luptei împotriva cancerelor, atât prin Programul Naţional de Oncologie, cât şi prin asigurarea de tratamente de ultimă oră, disponibile ca urmare a contractelor cost-volum semnate cu deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a acestor medicamente”

Peste 130.000 de oameni vor beneficia în acest an de Programul Național de Oncologie, finanțarea ajungând la aproximativ 1,5 miliarde lei. Printre obiectivele Programului se numără: creșterea accesului la medicamente noi, monitorizarea prin PET-CT a bolii, reconstrucţia mamară prin endoprotezare, diagnosticul şi monitorizarea leucemiilor acute la copii şi adulţi, radioterapia bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi şi diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne la copii şi adulţi.

Pe lângă acest program, CNAS a asigurat în 2017 accesul la 13 medicamente inovative prin contracte cost-volum, iar pentru alte 4 medicamente contractele cost-volum au fost semnate în luna decembrie, urmând a fi disponibile pacienților în săptămânile următoare, după publicarea protocolului terapeutic de prescriere în Monitorul Oficial.

Președintele CNAS atrage atenția și asupra faptului că lupta împotriva cancerului trebuie să reprezinte un efort comun, atât din partea sistemului cât și din partea pacienților:

„…este necesară conştientizarea populaţiei asupra conduitei preventive, constând într-un stil de viaţă sănătos, dar şi în efectuarea de controale medicale periodice, în condiţiile în care depistarea bolii într-un stadiu cât mai incipient duce la creşterea şanselor de succes ale tratamentelor. În acest sens, doresc să amintesc îndemnul din acest an al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la acţiune individuală şi colectivă în privinţa patologiei oncologice – „Noi putem, eu pot!”

Declarația președintelui CNAS, mai jos:

România se pregătește pentru un moment foarte important – preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, pentru o perioadă de 6 luni. Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, a discutat despre problema cancerului, în contextul președinției Consiliului UE de anul viitor:

„Ne sunt deja cunoscute statisticile nefaste cu privire la incidența și mortalitatea prin cancer în România. Administrația prezidențială a susținut și va susține mereu demersurile societății civile și profesionale de promovare a educației și prevenției pentru sănătate și în primul rând pentru depistarea precoce a cancerului. În ceea ce privește tratamentul, dezbaterile din ultima vreme sunt orientate către terapiile inovatoare, către diagnosticul de precizie. Controlul și tratamentul cancerului trebuie să constituie o prioritate pentru sistemul de sănătate în România. Cancerul este cea mai mare urgență de sănătate publică din lume. Italia și Luxemburg au avut cancerul printre prioritățile mandatului lor când au deținut Președinția Uniunii Europene”

Mai jos, afirmațiile doamnei dr. Diana Păun înm cadrul evenimentului:

Șeful Departamentului de Evaluare a Tehnologiilor Medicale din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului, Vlad Negulescu a descris modul în se realizează principiile medicinii personalizate în România comparativ cu statele europene :

„Din punctul meu de vedere, din ceea ce am văzut, România este la media europeană, nu avem deficiențe în ceea ce privește aprobarea și compensarea medicamentelor pentru afecțiuni oncologice. Vom ajunge la 117 medicamente intrate in programul de oncologie si aici ma refer si la onco-hematologie Un singur regret am dar se va rezolva, avem o deficiență la medicamentele pentru pacientele cu cancer mamar HER2 negativ. Compania a depus dosarul de evaluare, îl vom termina cât mai repede și vom acoperi și această problemă. În ceea ce privește contractele cost-volum, până acum CNAS a încheiat contractele cu producătorii, 22 de contracte, multe dintre ele pentru afecțiuni oncologice.”

De asemenea, el a explicat că se află în curs proiectul de realizare a unor registre de medicamente, care reprezintă un pas important pentru medicina personalizată, identificându-se astfel pacienții care vor răspunde cel mai bine la un tratament sau altul:

Deja colectăm foarte multe date care ar fi păcat să se piardă și punându-le într-un registru va avea de câștigat toată lumea. Companiile vor avea de câștigat pentru că vor ști cărui segment de populație se adresează, statul va câștiga pentru că va ști pentru ce plătește și pacientul, știind dacă se încadrează într-un fenotip sau altul, dacă va răspunde sau nu la tratament.

Mai multe despre campanie și pe pagina de facebook: Altfel despre cancer

Articole similare