Site icon Raportul de gardă

ASCO: Terapia genică celulară CAR-T, cea mai importantă descoperire a anului 2017 în domeniul oncologiei

Raportul Clinical Cancer Advances ASCO

Raportul Clinical Cancer Advances ASCO

Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a desemnat terapia genică celulară CAR-T drept cea mai însemnată descoperire a anului 2017 în domeniul cancerului, în raportul său anual – „Evoluții în Cancer 2018”. Terapiile de tipul CAR-T utilizează propriile celule ale pacientului, care sunt reprogramate genetic într-un centru specializat și reintroduse în organism, pentru a recunoaște și distruge celulele tumorale.

Prima terapie CAR-T (Tisagenlecleucel) a fost aprobată de către FDA (Food and Drug Administration) în luna august a anului 2017, pentru tratamentul copiilor și tinerilor cu leucemie limfoblastică, fiind urmată de o a doua aprobare (axicabtagene ciloleucel), pentru tratamentul pacienților adulți care suferă de anumite tipuri de limfom cu celule B mari, în luna octombrie a aceluiași an.

„Este remarcabil să poți vedea zeci de ani de efort concretizați în acest tip de tratament cu totul nou, precum și în alte evoluții ale medicinei de precizie, care dau speranță pacienților cu forme de cancer avansate. Deși mai avem de lucru pentru a face aceste tratamente accesibile pentru toți pacienții, succesul CAR-T demonstrează impactul profund pe care noile terapii l-ar putea avea în extinderea duratei de viață a celor diagnosticați cu cancer”, a remarcat Dr. Bruce E. Johnson, președintele ASCO.

Cum funcționează terapia CAR-T

Etapele dezvoltării terapiei CAR-T.
Sursa foto: Business Insider

În ultimii trei ani, imuno-oncologia a fost domeniul cu cele mai multe descoperiri și concretizări științifice, astfel:

Alte articole relevante pe această temă:

FDA aprobă a doua terapie CAR T – Yescarta, pentru tratamentul pacienților cu limfom non-Hodgkin difuz cu celule B mari

ISTORIC. FDA aprobă prima terapie genică celulară (CAR-T) pentru leucemia limfoblastică acută cu precursori de celule B

Terapiile CAR T: Programarea propriilor celule T pentru a lupta împotriva cancerului – cum funcționează și care sunt provocările

Exit mobile version