Terapiile CAR T: Programarea propriilor celule T pentru a lupta împotriva cancerului – cum funcționează și care sunt provocările

  • Imuno-oncologia



Recenta aprobare a primei terapii CAR T în America a deschis o nouă eră în tratamentul cancerului, marcată deopotrivă de speranțe și provocări majore. Kymriah (tisagenlecleucel), o terapie genică celulară, a primit aprobarea FDA după ce a demonstrat un efect pozitiv în tratamentul copiilor și al tinerilor adulți (până la 25 de ani) care suferă de o formă de leucemie acută limfoblastică (ALL) cu precursori de celule B.

Scurt istoric al tratamentului cancerului

Timp de decenii, baza în tratamentul cancerului au reprezentat-o intervenția chirurgicală, chimioterapia și radioterapia. Aceste 3 metode erau combinate sau administrate pe rând în încercarea de a aduce pacientul în remisiune completă pe o perioadă cât mai lungă de timp. În oncologie nu poate fi vorba despre vindecare, deoarece odată ce celulele încep diviziunea haotică, cu greu pot fi oprite și pronunțarea termenului “vindecare” este adesea însoțită de un grad de risc.

abonare

În ultimele două decenii, a apărut un nou domeniu: terapiile țintite – medicamente (cu moleculă mică sau anticorpi monoclonali) care elimină celulele canceroase prin țintirea unei mutații majore din acele celule, responsabilă de creșterea și diviziunea haotică și de răspândirea celulelor bolnave. Terapiile țintite pot ajuta sistemul imunitar al organismului să distrugă celule, pot opri tumora din a se răspândi prin blocarea semnalelor care ajută la diviziune, pot izola tumora prin stoparea formării de vase de sânge în jurul ei sau pot livra substanțe care omoară direct aceste celule.

În ultimii 5 ani, imunoterapiile au câștigat din ce în ce mai mult teren în lupta împotriva cancerului. Acestea sunt terapii care întăresc puterea propriului sistem imunitar al pacientului pentru a se opune și a ataca celule canceroase. Unul dintre principalele motive pentru care celulele tumorale reușesc să se dividă nestingherite este abilitatea lor de a se ascunde de sistemul imunitar și de a evita astfel să fie distruse de către acesta. Principalele metode prin care funcționează imunoterapia sunt anticorpii monoclonali, care acționează pe anumite verigi ale sistemului imun determinând “trezirea” acestuia, și terapiile celulare (așa-numitele ACT – adoptive cell transfer).

În acest moment, cele mai multe resurse ale cercetării oncologice se investesc în domeniul terapiilor celulare – colectarea și utilizarea propriilor celule ale pacientului pentru a trata cancerul. Există mai multe tipuri de ACT: TIL, TCR și CAR.

Până de curând, terapia de tip CAR T a fost verificată în studii clinice mici, efectuate pentru pacienții cu diferite tipuri de cancer ale sângelui, însă cercetările se extind și cuprind și tumorile solide.

Cum funcționează terapia CAR T?

Așa cum sugerează și numele, terapia CAR T are la bază celulele T ale organismului uman, care sunt „caii de bătaie” ai sistemului imun datorită rolului critic pe care îl joacă în orchestrarea răspunsului imun și exterminarea celulelor infectate.

Sursa foto – Business Insider

Terapia CAR T presupune recoltarea de sânge de la pacient și separarea celulelor T. Celulele sunt apoi transportate într-o fabrică special echipată pentru procedurile care urmează.

Folosind un virus inactivat, celulele T sunt reprogramate cu ajutorul ingineriei genetice astfel încât să exprime receptori pe suprafața lor – receptori ai antigenului chimeric (CAR). Acești receptori sunt molecule sintetice, nu există natural, însă permit celulelor T să identifice și să se atașeze de o proteină specifică, un antigen sau de tumoră. Dezvoltarea terapiilor CAR T țintește antigenul găsit pe suprafața celulelor B – CD19.

Odată ce celulele T ale pacientului au fost modificate pentru antigenul CAR, sunt multiplicate în laborator în număr de sute de milioane, după care sunt retrimise către centrul medical unde se află pacientul, pentru etapa următoare a terapiei.

Pasul final este reintroducerea celulelor în organismul pacientului, după ce în prealabil a avut loc administrarea unui regim chimioterapic de depleție limfocitară. Dacă totul merge conform planului, celulele introduse încep să se multiplice în interiorul organismului, recunoscând și distrugând celulele canceroase.

Deși există multe diferențe între diversele tipuri de terapii CAR T care se află în cercetare, componentele de bază și mecanismul sunt aceleași. CAR de pe suprafața celulei este compus din fragmente, domenii sau anticorpi sintetici. Domeniile de cultură folosite pot afecta calitatea receptorilor de a recunoaște sau de a se lega de antigenul de pe suprafața celulei.

Ce beneficii aduce terapia de tip CAR T?

Dezvoltarea inițială a terapiei celulare CAR T s-a axat pe leucemia acută limfoblastică (ALL), cel mai comun tip de cancer întâlnit la copii. Mai mult de 80% dintre copiii diagnosticați cu ALL care are precursori ai celulelor B – forma pediatrică predominantă – se vindecă prin administrarea unui regim de chimioterapie intensivă.

Problema apare în cazul pacienților unde cancerul recidivează după încheierea chimioterapiei sau transplantului cu celule stem, iar opțiunile de tratament rămase sunt aproape de zero.

Astfel, au apărut studiile pentru ALL recurent care utiliza terapia CAR T pentru CD19. Succesul a fost aproape total, 27 din 30 de pacienți intrând în remisiune completă după încheierea terapiei și rămânând în această stare. Acest succes a dus la inițierea unui studiu mai mare care viza CD19 și terapia CAR T, astfel apărând aprobabrea finală pentru Kymriah.

În prezent, se studiază beneficiile terapiei CAR T pentru tratarea diferitelor tipuri de limfom, atât la copii, cât și la adulți, iar rezultatele sunt promițătoare. Se așteaptă o aprobare a unei alte terapii de acest tip, pentru tratarea limfomului non-Hodgkin cu celule B agresiv, pentru adulți, în luna noiembrie a acestui an.

Pe lângă eficacitatea pe care terapia o demonstrează în tratarea unor cancere rămase fără opțiuni de tratament, terapia de tip CAR T are și beneficiul administrării unice, într-o singură “doză”.

Câți pacienți beneficiază sau vor beneficia de terapia Kymriah?

Datele actuale aproximează că doar 600 de pacienți vor beneficia anual de terapia aprobată. Costurile per terapie sunt de 475.000 de dolari, un preț mult mai mic decât era așteptat.

Marea provocare atunci când vine vorba de abordarea financiară a terapiei va fi dezvoltarea unui mecanism de compensare pentru acest tip de terapie cu administrare o singură dată în viață, pentru care nu există precedent.

Care sunt provocările majore ale terapiei?

Există o primă provocare în acest proces, pe lângă programarea complexă, genetică, cu ajutorul căreia sunt modificate celulele: timpul prea mare care se scurge de la prelevarea celulelor din organismul pacientului, transportarea în laboratoarele companiei dezvoltatoare și reintroducerea acestora în organism.

În cazul terapiei cu Kymriah, timpul a fost de câteva săptămâni, însă noile cercetări au ajuns la un timp mai scurt de 7 zile – cel mai bun de până acum.

Speranța este ca într-o zi, medicul să poată prescrie o terapie și să o poată folosi în aceeași zi, fără să aștepte săptămâni. Acest lucru ar fi posibil dacă în loc de a îmbunătăți terapia deja existentă pentru tipuri particulare ale bolii, s-ar ajunge la dezvoltarea unei terapii celulare de a 2-a generație. Tratamentul ar trebui să trateze mai multe tipuri de cancer și să folosească un singur tip de celule prelevate de la un donator sănătos, reducând astfel întregul proces de prelevare de la fiecare pacient, modificare și reintroducere.