Site icon Raportul de gardă

#ASCO18. STUDIU: Tratamentul insomniei la supraviețuitorii cancerului – ce rol au acupunctura și terapia cognitiv-comportamentală

Rezultate cheie ale studiului:

Opt săptămâni cu ședințe de acupunctură sau terapie cognitiv-comportamentală (TCC) au dus la scăderea severității insomniei în rândul pacienților care au supraviețuit cancerului. Rezultatele cele mai bune au fost obținute cu ajutorul TCC. Aceste date provin din studiul clinic randomizat susținut de PCORI (Patient-Centered Outcomes Research Institute), un institut centrat pe nevoile pacienților și au fost prezentate în cadrul întâlnirii de anul acesta a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), de la Chicago.

„Până la 60% dintre supraviețuitorii cancerului au o formă de insomnie, dar de obicei rămâne nediagnosticată și netratată. Trialul nostru a demonstrat că atât TCC, cât și acupunctura au fost eficiente în tratarea insomniei moderate până la severe, deși TCCa fost mai eficientă în cazul celor cu forme ușoare de insomnie. Acum pacienții beneficiază de mai multe opțiuni în gestionarea insomniei”, a declarat Dr. Jun J, Mao, conducătorul studiului și președintele Serviciului de Medicină Integrativă de la Centrul Oncologic Memorial Sloan Kettering din New York.

Obiectivul primar al studiului a fost reducerea severității insomniei pacienților care au supraviețuit cancerului, în opt săptămâni. Această reducere a fost măsurată cu ajutorul Indexului de Severitate a Insomniei (ISI), un chestionar care conține întrebări legate de dificultatea de a adormi și somnul efectiv, precum și efectul insomniei asupra calității vieții.

Scorul ISI variază între 0-28, astfel:

La începutul studiului, 33 de pacienți aveau insomnie ușoară, 94 – moderată, iar 33 – insomnie severă.

TCC este o nouă formă de psihoterapie care are implicații la nivelul emoțiilor, comportamentului și a gândurilor privitoare la aspectul somnului, cu scopul de a trata insomnia pacienților.

Pentru a găsi o terapie care să poată fi comparată cu TCC, specialiștii au consultat un grup de consultanți ai pacienților supraviețuitori ai cancerului și care erau conștienți de impactul insomniei asupra calității vieții lor și a sănătății. În plus, au descoperit faptul că pacienții care au supraviețuit cancerului preferau un mod natural, non-medical de a-și trata insomnia. Bazându-se pe aceste descoperiri și studiile anterioare despre somn, specialiștii au ales acupunctura ca metodă de tratament în grupul de control.

Trăsăturile comune principale ale participanților la studiu au fost tratamentul pentru cancer finalizat și o durată medie de aproximativ șase ani de când fuseseră diagnosticați. Tipurile de cancere pentru care aceștia fuseseră tratați au inclus: cancer de sân, prostată, cap și gât, de natură hematologică și cancer colorectal. Mai mult, 6% dintre aceștia primiseră tratament pentru mai mult decât un tip de cancer. Toți pacienții înrolați au fost diagnosticați cu insomnie de către colectivul specializat, iar apoi au fost împărțiți aleatoriu pentru a primi fie TCC, fie acupunctură, timp de opt săptămâni.

Grupul care a primit TCC a lucrat cu un terapeut pentru a-și restabili calitatea somnului, iar acesta a urmărit următoarele aspecte:

„Știm că somnul este critic pentru sănătatea pacienților cu cancer, atât pentru cei care se confruntă în mod curent cu cancerul, cât și pentru cei care i-au supraviețuit. Această cercetare reîntărește înțelegerea că există o varietate de unelte efective, non-medicale, incluzând consilierea psihologică și acupunctura, care pot îmbunătăți somnul și trata insomnia mai mult decât medicația tradițională, care poate cauza chiar efecte adverse, diminuând calitatea vieții în alte aspecte”, a comentat Dr. Bruce E. Johnson, președintele ASCO, cu privire la acest studiu.

Știrea în format video poate fi accesată mai jos:

Mai multe articole relevante de la ASCO 2018:

#ASCO18: Noi scheme terapeutice cresc supraviețuirea în leucemia și limfomul cu celule T

 

Exit mobile version