Pacienții diabetici utilizează frigiderul personal pentru depozitarea insulinei pe termen lung, variațiile de temperatură fiind un factor ce contribuie la scăderea calității insulinei. Pe parcursul a 24h, aproximativ 11% din timp insulina refrigerată este expusă la variații de temperatură care pot modifica potența acesteia, conform rezultatelor publicate în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu a Diabetului 2018.
Studiul realizat de Dr. Katarina Braune de la Universitatea de Medicină din Berlin, Germania, a inclus 388 de pacienți diabetici din Europa și S.U.A., care au primit senzori speciali pentru monitorizarea temperaturii insulinei depozitate în frigiderele personale. Datele au fost colectate pe parcursul a 49 de zile, temperatura fiind înregistrată o dată la 3 minute.
Rezultatele au arătat că:
- 79% dintre flacoane au înregistrat deviații de la temperatura recomandată.
- 11% din timp (2 ore și 34 minute) temperatura a fost necorespunzătoare condițiilor recomandate de păstrare a insulinei.
- 17% dintre probe au fost expuse repetat la temperaturi sub 0°C.
Coordonatorul studiului, Dr. Katarina Braune recomandă monitorizarea continuă a temperaturii din frigider cu ajutorul unui termometru. Scăderea potenței insulinei necesită reajustarea constantă a dozei, ceea ce este destul de dificil pentru pacienții care își administrează insulină de câteva ori pe zi, explică Dr. Braune.
Insulina păstrată în condiții optime impune o temperatură între 2 și 8°C de refrigerare.