Site icon Raportul de gardă

Guvernul a decis înființarea registrelor naționale de sănătate și implementarea sistemului de telemedicină

Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii, care aduce o serie de modificări Legii sănătății, printre care și înființarea unor registre naționale de sănătate și implementarea sistemelor de telemedicină rurală și militară.

În continuare, puteți citi modificările aduse Legii sănătății cu privire la înființarea unor registre naționale de sănătate și implementarea sistemelor de telemedicină, așa cum au fost enunțate de surse guvernamentale.

Înființarea Registrelor naționale de sănătate

“În vederea implementării intervențiilor de sănătate publică, se impune atât organizarea Registrului național de riscuri de mediu, precum și a Registrului național de vaccinări, a căror operaționalizare necesită aprobarea acestora prin intermediul unor Hotărâri de Guvern. În prezent, nu există cadrul legal în vigoare, respectiv lege sau ordonanță de urgentă care să prevadă înființarea Registrelor naționale”, se afirmă în motivarea Ordonanței de urgență.

Noul articol are următorul cuprins:

”Art. 6.1: În vederea monitorizării principalelor domenii de intervenție ale asistenței de sănătate publică, pot fi elaborate registre naționale. Tipul fiecărui registru național și condițiile de organizare și funcționare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.”

Prin acest proiect se reglementează crearea cadrului legal pentru constituirea registrelor naționale, care cuprind un set de date raportate într-un format unic, prin sisteme informaționale și/sau informatice, al căror conținut și metodologie de organizare, funcționare și raportare se aprobă prin hotărâre a guvernului, ca instrumente de susținere a activității de supraveghere, prin colectare sistematică și continuă, analiză, interpretare și diseminare a datelor privind starea de sănătate a populației, în relație cu bolile transmisibile și netransmisibile, și a factorilor de mediu de viață și muncă, pe baza cărora sunt identificate prioritățile de sănătate publică și sunt instituite măsurile de prevenire și control.

Acest lucru este determinat de necesitatea actualizării/dezvoltării sistemelor informatice sau informaționale de suport (registre naționale) astfel încât bazele de date ce sunt esențiale în cercetarea/evaluarea în domeniul sănătății și mediului să fie la îndemâna specialiștilor în domeniu, să fie mai bine valorificate și corelate cu alte baze de date relevante, în vederea creșterii gradului de pregătire și a capacității de răspuns la problemele și amenințările legate de mediu, inclusiv cele asociate bolilor transmisibile și domeniului emergent al schimbărilor climatice.

Înființarea sistemului de telemedicină rurală și militară

La articolul 16, după alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alin. (2.1) – (2.4) cu următorul cuprins:

(2.1) Începând cu anul 2018, din sistemul informatic și informațional din sănătate fac parte și sistemul informatic de telemedicină rurală și sistemul informatic de telemedicină al apărării, proiecte de utilitate publică de interes național, asigurând implementarea și interoperabilitatea acestora cu celelalte sisteme informatice și informaționale din sănătate.

Implementarea de către Ministerul Sănătății, respectiv Ministerul Apărării Naționale a celor două sisteme informatice de telemedicină se desfășoară etapizat, după cum urmează:

(2.2) Prin sistemul informatic și informațional din sănătate prevăzut la alin. (2.1) se înțelege sistemul de raportare și baze de date în domeniul sanitar gestionat de autoritățile, instituțiile publice și furnizorii care acordă servicii în cadrul sistemului de sănătate.

(2.3) Prin sistemul informatic de telemedicină rurală prevăzut la alin. (2.1) se înțelege acordarea serviciilor medicale la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și sistemelor de comunicații moderne, între cabinetele medicilor de familie din mediul rural și medicii specialiști din spitalele județene/ instituțiile sanitare.

(2.4) Prin sistemul informatic de telemedicină al apărării prevăzut la alin. (2.1) se înțelege acordarea serviciilor medicale la distanță prin folosirea tehnologiei informației și sistemelor de comunicații moderne între structuri de medicină operațională, structuri medicale din cadrul unităților militare și unităților sanitare din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Apărării Naționale.”

Telemedicina reprezintă un instrument modern de asigurare rapidă a unor servicii de calitate pacienților mai ales în cazurile deosebite cum ar fi dezastrele, urgențele medicale, situațiile în care pacienții sunt izolați și nu pot avea acces direct la servicii medicale de specialitate. Medicina militară este prin excelență un mediu în care aceste situații deosebite se pot întâlni cel mai des, fie în teatrele de operații militare dar și pe timp de pace, unde toate spitalele militare sunt și spitale de urgență.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central, în calitate de centru de excelență al medicinei militare, este cadrul perfect în care un sistem de telemedicină poate să-și dovedească din plin eficiența. Dintre marile atuuri pe care un sistem de telemedicină le-ar aduce întregului sistem medical din apărare, enumerăm :

Principalele avantaje ale unui astfel de sistem de telemedicina sunt:

Cu ocazia simpozionului „Să discutăm altfel despre cancer: prevenție, screening, diagnostic de precizie, tratament”, Secretarii de stat la Ministerul Sănătății Dr. Cora Pop și Dr. Cristian Grasu au a dezvăluit în premieră intenția înființării unei „agenții de date medicale”, care să constituie o bază pentru politicile publice de sănătate.

Articole recomandate:

Simpozionul „Să discutăm altfel despre cancer: prevenție, screening, diagnostic de precizie, tratament”

Ministerul Sănătății lansează primul program de screening pentru hepatitele virale B, C și D

Centru integrat de medicină nucleară, inaugurat la Spitalul Militar din București. În curând, PET-CT pentru bolnavii cu cancer prin Programul Național de Oncologie

Exit mobile version