Site icon Raportul de gardă

#ASCO24. Imunoterapia neoadjuvantă cu ipilimumab și nivolumab scade riscul de recurență la pacienții cu melanom în stadiul III

Imunoterapia neoadjuvantă cu ipilimumab și nivolumab îmbunătățește supraviețuirea și scade rata de recidivă la pacienții cu melanom malign rezecabil, stadiul III, conform unui nou studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2024. Mai mult de jumătate din pacienți nu au mai avut nevoie de terapie adjuvantă. Studiul promovează o abordare personalizată a tratamentului melanomului malign în stadiul III, cu potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

NADINA este primul studiu de fază 3 care evaluează eficacitatea imunoterapiei neoadjuvante comparativ cu standardul actual de tratament, reprezentat de terapia adjuvantă. De asemenea, este primul studiu care adaptează administrarea terapiei adjuvante în funcție de răspunsul pacientului și, în plus, este primul studiu de fază 3 din oncologie care evaluează un regim neoadjuvant constând doar din imunoterapie fără chimioterapie suplimentară.

Tratamentul recomandat actual în cazul melanomului malign stadiul III rezecabil implică intervenția chirurgicală, cu disecția terapeutică a ganglionilor limfatici, urmată de nivolumab sau pembrolizumab adjuvant sau dabrafenib/trametinib pentru cazurile cu gena BRAF mutantă. Totuși, aproximativ jumătate dintre pacienți suferă de apariția recidivelor și niciuna dintre abordările actuale nu a oferit un beneficiu semnificativ asupra ratei de supraviețuire.

NADINA, a inclus 423 de pacienți și a comparat eficacitatea a două regimuri de tratament pentru melanomul malign rezecabil, în stadiul III. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri: un grup a primit două cicluri de ipilimumab și nivolumab, la interval de trei săptămâni, înainte de intervenția chirurgicală, urmate de terapie adjuvantă (nivolumab pentru BRAF tip sălbatic și dabrafenib/trametinib pentru BRAF mutant) doar în cazul lipsei unui răspuns patologic major, în timp ce al doilea grup a primit doar nivolumab adjuvant după intervenția chirurgicală.

Supraviețuirea fără recidivă sau progresie a bolii la 12 luni după tratament a fost estimată la 83,7% pentru pentru grupul tratat cu ipilimumab și nivolumab neoadjuvant, comparativ cu  57,2% pentru pacienții tratați cu nivolumab adjuvant.

De asemenea, 59% dintre pacienții care au beneficiat de imunoterapie neoadjuvată nu au necesitat administrarea de terapie adjuvantă suplimentară pentru înregistrarea unui răspuns patologic major (definit ca prezența a sub 10% celule tumorale reziduale viabile în țesutul rezecat). Cu toate acestea, reacțiile adeverse importante fost mai frecvente în cazul terapiei neoadjuvante (29.7%), comparativ cu cea adjuvantă (14.7%).

Sursa foto – Freepik

 „NADINA ar trebui să devină un model pentru alte studii care evaluează imunoterapia neoadjuvantă, eliminând abordarea clasică de a administra terapie neoadjuvantă urmată de terapie adjuvantă  pentru toți pacienții și ar trebui să încurajeze încorporarea terapiei adjuvante bazată pe răspunsul pacientului. Această abordare poate economisi mult timp și resurse”, a declarat Dr. Christian U. Blank, prim autor al studiului.

Imunoterapia administrată în cancer are rolul de a activa celulele efectoare ale sistemului imunitar pentru a recunoaște și ataca celulele maligne. De asemenea, imunoterapia contribuie la dezvoltarea unei memorii imunitare de lungă durată, devenind o opțiune terapeutică importantă în combaterea mai multor tipuri de malignități.

Nivolumab și ipilimumab sunt anticorpi monoclonali utilizați în tratamentul cancerului, acționând ca inhibitori ai punctelor de control imunitar. Nivolumab blochează receptorul PD-1 de pe suprafața limfocitelor T, stimuland limfocitele să identifice și să distrugă mai eficient celulele tumorale, iar ipilimumab, pe de altă parte, inhibă proteina CTLA-4 de pe limfocitele T, intensificând capacitatea acestora de a combate celulele maligne.

Citește și

Exit mobile version