EADV2023. Mortalitatea determinată de cancerele de piele non-melanom este mai crescută la nivel global decât cea asociată melanomului

  • Oncologie



Cancerul de piele este împărțit în două categorii, în funcție de tipul de celulă din care se dezvoltă: melanomul malign, care derivă din melanocite (celule care produc melatonină) și cancerul de piele non-melanom, cu originea cea mai frecventă în celulele bazale sau scuamoase.

Într-un studiu prezentat la European Academy of Dermatology and Venerology Congress 2023, s-a arătat că mortalitatea globală din cauza cancerului de piele non-melanom (NMSC) este mai mare decât la populația afectată de melanom, în ciuda agresivității celui din urmă.

abonare

Autorii studiului atrag atenția că numărul persoanelor care suferă de cancere de piele nu este raportat în totalitate, impactul acestei boli asupra mortalității fiind mult mai mare decât este estimat.

În același timp au reușit să identifice și grupurile specifice din populație care prezentau un risc mai crescut de a dezvolta cancer de piele non-melanom, incluzând persoanele care muncesc afară, cei care au beneficiat de un transplant de organe, cei care au un diagnostic de xeroderma pigmentosum (o boală moștenită care afectează pielea, ce devine extrem de sensibilă la expunerea la soare), HIV, albinism, persoanele în vârstă.

Folosind informații din baza de date a WHO International Agency for Research on Cancer, cercetătorii au arătat că au existat peste 1.5 milioane de persoane diagnosticate cu cancer de piele la nivel global în anul 2020, înregistrându-se 135.860 decese. Ratele mortalității și a incidenței cancerului raportate per 100.000 de persoane au fost cele mai crescute în Oceania (7.4, respectiv 208.9) , America de Nord( 2.3 și 116.8) și Europa (5.3, respectiv 67.9). În ciuda acestor descoperiri, autorii studiului au mai ajuns la concluzia că populația din Africa și Asia are o rată a mortalității de aproape 7 ori mai mare decât țările vestice, ceea ce indică luarea unor măsuri pentru un diagnostic precoce și prevenție mai bună la nivel global.

”Deși cancerul de piele non-melanom este mai puțin probabil de a fi fatal decât melanomul malign, prevalența primului este mult mai mare. În anul 2020 NMSC reprezenta aproximativ 78% din toate cazurile de cancer de piele, cu 63.700 decese înregistrate. În contrast, melanomul a cauzat aproximativ 57.000 decese în același an. În concluzie, incidența semnificativ mai crescută a NMSC a dus la un impact global substanțial”, a declarat Professor Thierry Passerion, autorul studiului într-un articol publicat în Inside Precision Medicine.

Datele din acest studiu demonstrează că mai mult de jumătate din decesele din cauza cancerului de piele la nivel global sunt din cauza NMSC, însă există posibilitatea ca multe din cazurile diagnosticate cu o patologie malignă a pielii să nu fie raportate, numărul fiind mult mai mare.

doctor examinand o leziune la nivelul pielii
Image by Freepik

Aceștia au mai analizat și modul în care numărul doctorilor dermatologi are un impact asupra mortalității din cauza melanomului, ajungând la concluzia că în Europa sunt cei mai mulți specialiști, cu 7.3 dermatologi la 100.000 de locuitori, iar Asia și Africa având cea mai mică rată a dermatologilor raportat la numărul de locuitori.

Autorul principal al studiului subliniază că există diferențe în sistemele de sănătate publice între țări, modul de abordare a cancerului de piele fiind diferit de la o nație la alta. Acesta mai sugerează că implicarea altor specialiști în sănătate, cum ar fi medicii de familie, ar putea explica succesul unor țări ca Regatul Unit, Australia sau Canada în abordarea terapeutică și în prevenția cancerului de piele, putând servi ca model pentru alte țări.

Citește și: