Raportul ECDC-OMS asupra poverii HIV/SIDA: rata de diagnostic a noilor cazuri de infecție cu HIV a scăzut cu 24% între 2019 și 2020

  • Health literacy



În ultimii 30 de ani, peste 2,2 milioane de oameni din Regiunea Europeană OMS și peste 560.000 de oameni din Regiunea EU/EEA au fost diagnosticați cu infecție HIV, distribuția cazurilor noi diagnosticate fiind de 81% în Estul Europei, 15% în Vest și 4% în Centru. Deși dezvoltările în direcția preventivă și terapeutică sunt într-o permanentă evoluție, infecția cu HIV continuă să afecteze starea de sănătate și calitatea vieții multor persoane din Europa. Cu ocazia Zilei Mondiale a luptei împotriva HIV/SIDA 2021 a fost publicat raportul HIV/AIDS surveillance in Europe 2021, document realizat de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) alături de Oficiul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA din acest an, celebrată pe 1 decembrie, a subliniat provocările cu care se confruntă populația de pacienți cu HIV odată cu începutul pandemiei COVID-19, precum și inegalitățile în materie de prevenție, diagnostic și acces la tratament. Conform raportului HIV/AIDS surveillance in Europe 2021, rata de diagnostic a noilor cazuri de HIV a scăzut cu 24% între anii 2019-2020. În ciuda diminuării ratei de diagnostic, în 2020 au fost identificate 11,8 noi cazuri de HIV/100.000 de locuitori din întreaga Europă. Mai precis, 104.765 de noi cazuri în Regiunea Europeană OMS și alte 14,971 de cazuri în Regiunea EU/EEA.

abonare

Scăderea ratei de diagnostic este atribuită în cea mai mare parte restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, dar și accesului dificil la serviciile medicale de specialitate. Rezultatele raportului indică modul în care restricțiile de deplasare, adoptate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, nu numai că au redus testarea în sine a pacienților, ci au și împiedicat un număr mare de oameni să apeleze la astfel de servicii de testare și îngrijire medicală.

zi mondiala lupta impotriva hiv sida diagnostic scazut
Întregul document poate fi accesat AICI

Din totalul noilor cazuri diagnosticate în Regiunea Europeană OMS, 57% sunt atribuite Federației Ruse, iar 15% Ucrainei. Modul de transmitere al infecției HIV diferă în funcție de țară și de regiune. Dacă în cazul Regiunii Europene OMS, în zona de Est, principalele moduri de răspândire identificate au fost transmiterea heterosexuală și injectarea substanțelor interzise, în cazul Regiunii EU/EEA cel mai comun mijloc identificat a fost transmiterea sexuală între bărbați. Cu toate că transmiterea prin intermediul injectării substanțelor interzise a fost într-o continuă scădere până în anul 2011, în 2020, comparativ cu 2019, aceasta a crescut cu 15%, fiind de altfel și singurul mijloc de transmitere în creștere anul trecut.

„Înainte de Ziua Mondială SIDA, în mijlocul pandemiei COVID-19, este important să recunoaștem impactul acestei crize asupra pacienților și sistemelor de sănătate. Este clar că trebuie să facem mai mult pentru persoanele diagnosticate cu HIV pentru a le îmbunătăți calitatea vieții. Mulțumită avansurilor terapeutice, speranța de viață a crescut semnificativ pentru acești pacienți, iar populația celor infectați cu HIV este mai mare ca niciodată. Acest lucru include aducerea serviciilor HIV mai aproape de comunități și personalizarea serviciilor medicale pentru a servi nevoilor pacienților. Trebuie să investim în noi mijloace de prevenție, tratament și îngrijire. Împreună vom pune nevoile pacienților pe primul loc și vom aduce la bun sfârșit stigma și discriminarea îndreptate spre cei care trăiesc cu HIV” – Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate.

Statisticile semnalate de raport indică faptul că pandemia HIV este departe de a se sfârși curând. În ciuda progreselor făcute, țintele globale pentru anul 2020 nu au putut fi atinse. Este și mai îngrijorător faptul că, în acest ritm, există șanse ca nici obiectivele anului 2030 să nu poată fi îndeplinite. Țările Europene sunt încurajate să dezvolte și să îmbunătățească serviciile de prevenție și testare, iar în același timp să încerce să faciliteze accesul populațiilor cheie la îngrijirea de specialitate. Există în continuare inegalități care vizează aspectele terapeutice și de prevenție ale infecției cu HIV, acestea fiind scoase și mai mult în evidență de pandemia COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății vine în ajutorul statelor realizând ghiduri asupra serviciilor de testare HIV, inclusiv ghiduri care vizează self-testing-ul și notificarea partenerului. În același timp, ECDC a publicat un ghid de sănătate publică asupra unei abordări integrate a testării HIV și a hepatitelor B și C. Ambele ghiduri recomandă abordări inovatoare care includ testarea acasă, testarea comunitară și utilizarea testelor rapide în vederea identificării cazurilor HIV.

Citește și: