Ziua mondială a luptei împotriva HIV/SIDA: Campania „Nu-ţi feri privirea” – apel la solidaritate și anti-stigmatizare

  • Health literacy



În 2018, peste 15.000 de români trăiesc cu infecție HIV, iar în prima jumătate a anului 2018 au fost înregistrate 275 de cazuri noi de infectare. La nivel global, boala afectează viețile a 37 de milioane de persoane. În acest context, pe 1 decembrie, de Ziua mondială a luptei împotriva HIV/SIDA, GSK România a lansat campania „Nu-ți feri privirea”, un efort de a sublinia importanța solidarității umane în lupta împotriva bolii.

  • Solidaritate și empatie față de pacienții cu HIV/SIDA

Stigmatizarea socială și discriminarea se referă la atitudinile negative și prejudiciile direcționate împotriva persoanelor care trăiesc cu infecția HIV sau SIDA. Există un cerc vicios între stigmatizare și infecția HIV deoarece oamenii discriminați sunt marginalizați și devin mai vulnerabili la infectare, dar în același timp, este mai probabil ca persoanele infectate cu HIV să fie stigmatizate.

abonare

Discriminarea poate lua multe forme, precum izolare față de familie și societate, afectare emoțională, acces deficitar și inegal la servicii medicale, educaționale sau la locuri de muncă. Toate acestea scad accesul la prevenție și testare, dar și aderența la tratament.

Pacienții cu HIV/SIDA se confruntă cu o stigmatizare socială venită în primul rând din lipsa de informare. Conform unui studiu realizat pentru Cosiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în anul 2015, percepția dominantă cu privire la grupurile discriminate în România face referire în primul rând la persoanele cu HIV/SIDA (65%). Persoanele infectate cu HIV reprezintă categoria cu cele mai mici şanse de acces pe piaţa muncii, 70% dintre români considerând că este mai uşor pentru persoanele neinfectate să îşi găsească un loc de muncă.

Integrarea socială a pacienților cu HIV/SIDA este o componentă esențială a tratării cu succes a bolii. Acest demers începe prin informarea corectă asupra infecţiei și prin abordarea cu empatie a celor afectați. Campania „Nu-ți feri privirea” folosește simbolul unei legături umane fundamentale – contactul vizual – ca metaforă pentru nevoia de a empatiza cu pacienții care încearcă să lupte împotriva bolii, și de a nu ceda instinctului de a-i evita. Mai mult, titlul funcționează și ca un îndemn la informare, întrucât printr-un simplu contact vizual virusul nu poate fi transmis.

  • Despre infecția cu HIV

HIV reprezintă virusul imunodeficienței umane și se transmite prin intermediul unor fluide corporale. Principalele căi de transmitere a virusului sunt prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, contact cu sângele persoanei infectate sau cu produse sangvine infectate, droguri injectabile, de la mamă la făt.

Calea de transmitere a infectiei HIV la adultii din Romania

Virusul slăbește sistemul imunitar al persoanei infectate prin atacarea și distrugerea limfocitelor T CD4, care ajută organismul în lupta împotriva infecțiilor. În timp, HIV poate distruge atât de multe celule imune încât organismul nu mai poate face față infecțiilor sau altor boli.

Medicamentele utilizate în tratarea infecției se numesc terapii antiretrovirale (ART). Viremia (cantitatea de virus care există în sânge) poate deveni nedetectabilă în cazul pacienților aderenți la tratament. În acest caz, pacienții au speranță de viață crescută, calitatea vieții este ridicată și, în plus, dispare efectiv riscul de transmitere a virusului prin contact sexual.

Spre deosebire de alte infecții virale, organismul nu poate elimina complet virusul HIV, în ciuda tratamentului. Motiv pentru care, o persoană infectată cu HIV va avea această infecție latentă, cronică, toată viața. Cu toate acestea, în ziua de azi, o persoană HIV pozitivă, diagnosticată timpuriu și tratată înainte ca boala să avanseze, poate duce o viață lungă, la fel ca o persoană neinfectată.

Singura modalitate pentru ca o persoană să știe sigur dacă este infectată este prin testare. Este importantă cunoașterea statusului viral deoarece asta poate preveni dobândirea sau transmiterea virusului.

  1. În forma de infecție acută, manifestările clinice pot varia de la forme complet asimptomatice la simptome pseudo-gripale (febră, frison, transpirații nocturne, eritem, dureri musculare, oboseală, umflarea ganglionilor limfatici, ulcerații orale). În acest interval inițial de 2-4 săptămâni (maxim 6 luni), infecția HIV poate să rămână nedetectată la testările pentru HIV (așa numita “fereastră serologică”), dar persoanele infectate sunt foarte contagioase și pot transmite infecția.
  2. Etapa asimptomatică (latență clinică), durează 8-10 ani. În această perioadă, numărul de limfocite CD4 scade treptat.
  3. Progresia infecției continuă în etapa simptomatică în care apare simptomatologia patologiilor asociate infecției HIV.
  4. Etapa finală, SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite) se definește prin scăderea numărului celulelor CD4 sub 200 de celule/mm3 sau de apariția patologiilor definitorii SIDA.

Citește și:

Sursa foto: Anova Health Institute