STUDIU OMS: Europa, singura regiune din lume în care numărul infecțiilor cu virusul HIV este în creștere

  • Health literacy



Europa este singura regiune din lume în care numărul de noi infecții cu virusul HIV este în creștere, atenționează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA.

Informații cheie despre epidemia HIV în Europa:

  • peste 160.000 de persoane au fost recent diagnosticate cu HIV în întreaga regiune europeană
  • 51% dintre diagnosticările cu HIV raportate au loc într-un stadiu avansat al infecției
  • 65% dintre persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste au fost diagnosticate cu întârziere în cursul infecției cu HIV
  • Recomandările OMS și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor pentru a reduce numărul de viitoare infecții cu HIV

Potrivit studiului „HIV/AIDS surveillance in Europe”, lansat de OMS, peste 160.000 de persoane au fost recent diagnosticate cu HIV în întreaga regiune europeană, în 2016, incluzând peste 29. 000 de cazuri noi din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European. Mai mult, peste jumătate dintre diagnosticările cu HIV raportate au loc într-un stadiu avansat al infecției, fenomen considerat un motiv de îngrijorare de către OMS.

abonare
Dr. Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. Sursă: who.int

Într-un comunicat lansat astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, dr. Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, îndeamnă țările europene să aplice măsuri prompte pentru a stopa epidemia HIV în Europa:

Epidemia HIV continuă să crească într-un ritm alarmant în Regiunea Europeană, mai ales în partea de Est a acesteia, unde locuiesc aproape 80% dintre cele 160.000 de cazuri noi diagnosticate. Acesta este cel mai mare număr de cazuri noi înregistrate vreodată într-un an. Dacă această tendință persistă nu vom reuși să atingem obiectivul de a pune capăt epidemiei de HIV până în 2030. Testarea persoanelor cu întârziere, în special a celor cu risc crescut de infecție, are ca rezultat un tratament tardiv și contribuie la răspândirea continuă a infecției cu HIV. Pentru persoanele diagnosticate într-un stadiu avansat sunt cu atât sunt mai multe șanse de a dezvolta SIDA, ceea ce duce la mai multe suferințe și la moarte. De Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA îndemn toate țările să acționeze acum pentru a stopa epidemia HIV în Europa”.

Întrebat despre acțiunea Uniunii Europene de a face teste timpurii, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Dr. Vytenis Andriukaitis, a declarat:

“Pentru a ne atinge obiectivul de a pune capăt HIV, trebuie să asigurăm diagnosticarea precoce a tuturor, adresându-ne grupurilor de risc și celor mai vulnerabile. Pentru a reuși, trebuie să colaborăm transfrontalier, între organizații, pentru a promova accesul facil la diagnostic și pentru a combate barierele precum stigmatizarea și discriminarea. Inițiativele Uniunii Europene, cum ar fi Acțiunea comună privind prevenirea HIV și a co-infecției și reducerea riscurilor (HA-REACT), sunt esențiale pentru soluționarea lacunelor în prevenirea HIV și a co-infecțiilor cum sunt tuberculoza și hepatitele virale printre grupurile greu de atins. Anul viitor intenționez să prezint o imagine de ansamblu a politicilor și a celor mai bune practici în combaterea HIV – inclusiv prevenirea și testarea timpurie – și să încurajez toate statele membre și părțile interesate să le pună în practică“.

Cele mai noi date cu privire la infecțiile HIV/SIDA pentru anul 2016, publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, arată că proporția celor diagnosticați cu întârziere crește odată cu vârsta. În Europa, 65% dintre persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste au fost diagnosticate cu întârziere în cursul infecției cu HIV.

Potrivit OMS, serviciile de sănătate din comunitate joacă un rol vital în furnizarea de oportunități pentru diagnosticarea timpurie a infecției cu HIV în rândul persoanelor cu vârstă înaintată. Testarea HIV bazată pe condiții de sănătate specifice, cum ar fi alte infecții cu transmitere sexuală, hepatită virală, tuberculoză sau anumite forme de cancer, ar putea duce, de asemenea, la un diagnostic mai bun.

Dr. Miljana Grbic, Șef al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății pentru România. Sursă: Facebook, World Health Organization Office for Romania

„Pentru a stopa epidemia de HIV/SIDA în Europa trebuie avem diferite strategii de testare timpurie, mai ales pentru populațiile vulnerabile, și aici mă refer inclusiv la servicii de diagnostic rapid, la testarea HIV de către furnizorii non-medicali, precum și la autotestarea HIV. De asemenea, trebuie să asigurăm consiliere și îngrijire promptă, iar tratamentul trebuie să fie accesibil tuturor, indiferent de stadiul infecției. Autoritățile europene trebuie să implementeze programe prin care să intervină la timp pentru ca virusului să nu se răspândească și să asigure programe HIV sustenabile” – Dr. Miljana Grbic, Șef al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății pentru România

Posibile măsuri pentru diagnosticarea precoce a infecțiilor cu HIV

Biroul Regional al OMS și ai Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a identificat trei domenii principale pe care Europa ar trebui să se concentreze pentru a reduce numărul de viitoare infecții cu HIV:

  1. prioritizarea măsurilor de prevenire eficiente și cuprinzătoare, cum ar fi sensibilizarea populației, promovarea sexului sigur, a prezervativelor și a terapiei de substituție, dar și furnizarea de programe de seringi de schimb și profilaxia pre-expunere pentru HIV;
  2. furnizarea de servicii eficiente de consiliere și testare a HIV, inclusiv servicii de diagnosticare rapidă, testarea HIV în comunitate și auto-testarea HIV;
  3. asigurarea accesului rapid la tratament de calitate pentru persoanele diagnosticate.

Diagnosticul precoce este important deoarece permite persoanelor să înceapă mai devreme tratamentul împotriva HIV, ceea ce crește șansele pentru o viață lungă și sănătoasă. În plus, tratamentul timpuriu reduce riscul de:

  • transmitere în continuare a virusului HIV, deoarece are ca rezultat o încărcătură virală nedetectabilă (adică virusul nu mai poate fi transmis altor persoane);
  • dezvoltare a SIDA (cazurile de  infecție cu virusu HIV aproape s-au dublat  în partea de est a regiunii în ultimul deceniu);
  • contractare sau dezvoltare a tuberculozei, cea mai comună boală care definește SIDA în regiune, în special în partea sa estică.

Infograficul de mai jos prezintă repartizarea noilor cazuri de infecții cu HIV în diferitele regiuni ale Europei.

Citește și

Inovațiile care au schimbat pentru totdeauna domeniul bolilor infecțioase