Site icon Raportul de gardă

ÎNREGISTREAZĂ-TE. Cortina de fier a vaccinării în Europa: bariere și oportunități pentru abordarea inegalităților Est-Vest

Înregistrează-te, până pe 29 iunie, la webinarul „Cortina de fier a vaccinării în Europa: bariere și oportunități pentru abordarea inegalităților E-V”, care se va concentra pe diviziunea privind vaccinarea din Europa. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Inovație în Medicină și membrii Grupului operativ de vaccinare din Europa de Est, parte a rețelei Re-thinkHealth.eu.

Scopul este facilitarea dialogului între experții din regiunea Est-Europeană și autoritățile UE pentru a găsi soluții la această problemă importantă.

În prima sesiune a evenimentului vor vorbi:

A doua sesiune va consta într-o discuție liberă cu membrii EEVAX Task Force:

Click pentru înregistrare!

Europa, iunie 2022. Acesta este al treilea an al pandemiei de Covid-19, unul dintre punctele de cotitură ale umanității care a afectat fiecare nivel al „vieții noastre normale”. Poate fi văzută ca o barieră împotriva a ceea ce credeam că este normal, precum și o oportunitate de a ne re-gândi sănătatea și de a construi mai bine.

La începutul lunii martie 2020, OMS a declarat pandemia globală Covid-19, iar la sfârșitul lunii decembrie 2020, primul vaccin Covid-19 a devenit disponibil în Uniunea Europeană. Vaccinarea a început în același timp, cu suficiente doze, în fiecare stat membru. A fost fără precedent. La un an și jumătate de când au început campaniile de vaccinare împotriva Covid-19, diferența Est-Vest este foarte mare.

Ezitarea privind vaccinarea este mai mare în statele din Centrul și Estul Europei, în comparație cu statele membre occidentale, nu doar în cazul vaccinării Covid-19. Țările din CEE s-au confruntat cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate și deces din cauza Covid-19, un indicator al sistemelor de sănătate vulnerabile pregătite inadecvat pentru a răspunde crizei pandemice.

Asistăm la o „cortină de fier a vaccinării” în Europa, înrădăcinată într-un context istoric comun al țărilor din CEE. Studiile sugerează că ezitarea la vaccinarea împotriva Covid-19 este, printre altele, legată de încrederea scăzută în guverne și instituțiile politice.

Zidul Berlinului, care a divizat Europa de zeci de ani, a căzut în 1989. În ceea ce privește vaccinarea, „Cortina de Fier” încă persistă, după decenii în care țările est-europene fie au devenit membre UE, fie sunt pe cale de aderare la UE. Din păcate, „cortina de fier a vaccinării” nu este exclusivă pentru Covid-19, deși a intrat în atenția publicului ca o urgență care trebuie rezolvată în timpul acestei pandemii. Aceleași inegalități pot fi observate și în alte tipuri de vaccinare, vaccinarea HPV fiind una dintre cele mai notabile.

Citește și:

Exit mobile version